Mila Jovović

Mila Jovović, jaki geni zvezde Petog elementa

Glumački dar Mila Jovović nasledila je od majke, a od očevih predaka one sposobnosti zbog kojih su je kasnije neki mediji nazvali „zvezdom tuča”

Model i glumica Mila Jovović (46) pojavila se pre nekoliko dana u Los Anđelesu na amfAR gala reviji u društvu svoje 14-godišnje ćerke. Mila je nosila efektnu crvenu sirena haljinu sa crnim srcima, iz jesenje Moschino kolekcije dzajnera Džeremija Skota. Milina ćerka Ever Anderson imala je u ruci belu Miu Miu torbicu, kao znak da će biti novo lice Miu Miu Nuit kampanje, što je baš te večeri objavljeno.

Ever, najstarija od tri Miline ćerke iz braka sa rediteljem Polom V. S. Andersonom, već ide majčinim stopama, ne samo na polju modelinga, već i glume, a već ranije uočena je neverovatna sličnost između Ever i Mile iz mlađih dana. Uz fotografije na kojima izgledaju kao bliznakinje ili dvojnice, časopis El piše: „Glumica Mila Jovović očigledno ima neke jake gene.”

Emigrantska sudbina

Prve godine života Mila je provela u Moskvi, gde je njena majka Galina Loginova bila prilično uspešna i poznata glumica. Milin otac, doktor Bogdan Jovović, došao je u Sovjetski Savez kao dečak, kod svog oca, koji je tamo prebegao iz Jugoslavije u vreme IB-a. Jovovići vode poreklo od Vasojevića i imaju oficirsku tradiciju. Tako je Mila od majke nasledila glumački dar, a od očevih predaka one sposobnosti zbog koje su je kasnije neki mediji nazvali „zvezdom tuča”.

Film u kojem glumi vanzemaljku Lilu tražio je ozbiljne fizičke pripreme, a morala je da savlada i izmišljeni vanzemaljski jezik od 400 reči


PAN Photo Agency © / Shutterstock.com

Milini roditelji su zajedno s njom emigrirali prvo u London, a potom u Ameriku, gde su se ubrzo razveli, a Mila je ostala s majkom. Galinine nade da će napraviti karijeru u obećanoj zemlji razbile su se o jezičku barijeru i ona je bila prinuđena da radi najteže poslove po kućama, pa je tako jedno vreme čistila kod Brajana de Palme. Zato je Milu, koja je za tri meseca savladala engleski jezik, sa deset godina dala na časove glume.

Koreni me čine onim što jesam

Govoreći o svom vaspitanju, u intervjuu iz 2005. Mila je rekla: „Prva knjiga koju sam pročitala bila je na ruskom. Odgajana sam u atmosferi ruske klasične pozorišne škole. Umetnost bazirana na sistemu Stanislavski je najrealističnija umetnost.” Mila i danas govori ruski i svojoj deci čita ruske priče i pesme. „Moji koreni su veoma važni. Oni me čine onim što jesam”, kaže Mila i ističe da su obrazovanje i inteligencija tajna ruskih žena.

Ulogom u filmu Pritajeno zlo (Resident Evil) osvojila je publiku, a na njene čari nije ostao imun ni režiser Pol V. S. Anderson sa kojim ima tri ćerke


Andrea Raffin © / Shutterstock.com

Na pomoć oca nije mogla mnogo da računa jer je on posle razvoda počeo novi život, ubrzo bio optužen za malverzacije sa zdravstvenim osiguranjem i uhapšen. Posle pet godina je oslobođen. Kako je Mila rekla: „Zatvor mu je koristio. Dao mu je šansu da stane i razmisli. Postao je mnogo bolja osoba.”

Status siromašne emigrantkinje iz Istočne Evrope Mili je doneo mnogo problema u školi i ona je razvila bunt i borbenost, ulažući sve snage u karijeru.

Venčanje u Las Vegasu

Prvu profesionalnu ulogu dobila je 1988. u filmu Raskršće dva meseca (Two Moon Junction), a potom u televizijskom filmu Noćni voz za Katmandu. Bile su to male uloge koje su ipak omogućavale egzistenciju, sve dok 1991. nije dobila ulogu u rimejku filma Plava laguna, istu onu koju je u prvoj verziji iz 1980. igrala Bruk Šilds. Za tu ulogu, 16-godišnja Mila, koja je prema scenariju sve vreme naga, proglašena je istovremeno i najboljom mladom nadom i najgorom novom zvezdom.

Velika očekivanja su se 1993. sudarila s realnošću kad je u jednom filmu njena uloga toliko isečena, da je ostala samo u jednoj sceni. Ogorčena, Mila odlučuje da se vrati u Evropu. Četiri godine kasnije, odigrala je ono što će zauvek obeležiti njenu karijeru – lik vanzemaljke Lilu u filmu Peti element, uz Brusa Vilisa i Garija Oldmana.

Tokom cele karijere, paralelno sa glumom i modelingom, Mila Jovović bavila se i muzikom

Ovaj film reditelja Lika Besona od nje je tražio ne samo ozbiljne fizičke pripreme, nego je morala da savlada i izmišljeni vanzemaljski jezik od čak 400 reči. U filmu je nosila kostim koji je kreirao Žan Pol Gotje od medicinskih zavoja. Taj film je zaradio tri puta više od uloženog budžeta. Između ostalog, Mila je za tu ulogu bila nominovana za titulu „Najbolji fajter”. Posle snimanja, Mila i režiser Lik Beson venčali su se u Las Vegasu, a posle ceremonije otišli su na ronjenje. Razveli su se posle dve godine.

Malo su bili vereni, a malo nisu

Posle Petog elementa, Mila je igrala i u akcionim, najviše SF filmovima, i u dramama, stalno varirajući između pohvala i pokuda. Publiku je posebno osvojila 2002. ulogom u filmu Pritajeno zlo (Resident Evil) rađenom po njenoj omiljenoj video-igrici. Za tu ulogu je ozbiljno trenirala borilačke veštine i većinu scena odradila bez dublera. Osvojila je ne samo publiku, već i režisera Pola V. S. Andersona. Tokom četiri godine „malo su bili vereni, a malo nisu”, sve dok u novembru 2007. Mila nije rodila njihovu prvu ćerku Ever. Potom je došla Dašijel 2015. i Osijan u februaru 2020.


DFree © / Shutterstock.com

Iako je 46-godišnja Mila, izgleda, smirila svoj slovenski temperament kraj Andersona i dece, ona za sobom ima buran ljubavni život. Prvi put se udala u 16. za 21-godišnjeg kolegu, ali je majka taj brak poništila jer je bila maloletna. Besna zbog toga, Mila je s jednim muzičarem otišla u Evropu, a tamo je imala ozbiljnu vezu sa drugim. Potom je bila u vezi sa gitaristom grupe Red Hot Chili Peppers, pa sa jednim mladim pesnikom.

Tokom cele karijere, paralelno sa glumom i modelingom, Mila se bavila i muzikom. Snimila je brojne albume, radila filmsku muziku, a bila je i jedan od vokala među selebritijima koji su pevali numeru We are the Family u korist američkog Crvenog krsta. Kao model, pojavila se na više od 100 naslovnih strana poznatih magazina, među kojima su i Vog, Kosmopoliten, Mari KlerForbs ju je 2004. proglasio najplaćenijim supermodelom jer je te godine zaradila preko deset miliona dolara. Oprobala se i kao modni dizajner.