poseta lekaru

Metabolički poremećaji i hronična nezarazna oboljenja

Za razliku od naših predaka koji su početkom 20. veka živeli u proseku 50 godina, danas je dužina života produžena za tridesetak godina, što ostavlja dovoljno mesta za razvoj različitih hroničnih bolesti


Obraćanje pažnje na razne početne tegobe i simptome veoma je važno, jer daje šansu da se bolest na vreme dijagnostikuje i započne lečenje.

tosamja.media/zdravi-u-petoj-deceniji-odgovornost-za-sopstveno-zdravlje


Faktori rizika povezani sa dijabetesom, hipertenzijom i gojaznošću primećeni su već 1920-ih godina, ali je pojam „metabolički sindrom” nastao tek pedesetih, a ušao je u upotrebu sedamdesetih.

Činjenica je da je čovečanstvo sporo shvatalo da faktori rizika kao što su gojaznost, povišene masti, šećer, pušenje i hipertenzija, odnose više života nego sve ostale bolesti.

Za razliku od naših predaka koji su početkom 20. veka živeli u proseku 50 godina, danas je dužina života produžena za tridesetak godina, što ostavlja dovoljno mesta za razvoj različitih hroničnih bolesti.

Tako je, od početka godine, u svetu zabeleženo više od 10 miliona smrti od hroničnih nezaraznih bolesti, što ih ubedljivo svrstava na prvo mesto ispred malignih i zaraznih bolesti. Simptomi koji ukazuju na hronične bolesti najčešće su u vezi sa digestivnim i urinarnim traktom.

Simptomi koji ukazuju na hronične bolesti najčešće su u vezi sa digestivnim i urinarnim traktom

stopala na vagi

Dobijanje na težini

Čini se da gojaznost preuzima apsolutni primat kao glavni faktor rizika za većinu hroničnih bolesti. Težina vam može varirati za kilogram ili dva tokom dana i to je potpuno normalno. Međutim, indeks telesne mase (ili BMI/eng. Body Mass Index) veći od 25 kg/m² ukazuje na prekomernu težinu i trenutno predstavlja dominantnu vrednost kod više od pola svetske populacije.

Postoji mišljenje da je u SAD rođena prva generacija dece koja će živeti kraće od svojih roditelja, upravo zbog gojaznosti. Debljanje može da bude i iznenadno, bez jasnih razloga, što može biti znak poremećaja rada bubrega ili štitne žlezde, kao i sindroma policističnih jajnika.

U svakom slučaju, redovno kontrolišite telesnu težinu i zatražite pomoć kada ne možete sami da se izborite.

Smanjenje telesne mase

Kao što nije dobro dobiti na težini, tako nije dobro ni izgubiti kilograme, jer gubitak može ukazivati na dijabetes, bolesti štitne žlezde ili neke karcinome. Jedan od razloga može biti i anoreksija, koja u godinama nakon četrdesete nije toliko česta, ali može da predstavlja težnju za kontrolom telesne težine.

Zadah iz usta

Čini se da gojaznost preuzima apsolutni primat kao glavni faktor rizika za većinu hroničnih bolesti

zadah iz usta

Povremeni zadah se može desiti svakom, ali ako je jak i trajan, mogao bi biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti ili GERB-a. Ovaj čest digestivni poremećaj javlja se kada se kiselina iz želuca vrati u jednjak, jer se sfinkter jednjaka ne zatvara kako treba.

Zadah iz usta još češće može da bude povezan sa procesima na zubima ili desnima, kao i raznim drugim stanjima i bolestima ždrela. Osim zbog neprijatnosti, razlog treba dijagnostikovati i otkloniti, i zbog toga što može da bude u vezi sa različitim oboljenjima.

Žarenje u ustima

Žarenje u ustima, hronično ili ponavljajuće peckanje, praćeno povremenim metalnim ukusom ili osećaj suvih usta, može ukazivati na mnoga stanja ili bolesti, počev od dijabetesa, anemije, oštećenja nerava, pa do nekih malignih stanja. Ako ovaj simptom imate dugo i ne prestaje, vreme je da se obratite lekaru.

Gorušica

Iako je gorušica osećaj koji može biti povezan sa refluksom kiseline ili čirom na želucu koji su česti u zapadnoj kulturi, ona može ukazati na bolest koronarnih arterija, odnosno srca.

Težina vam može varirati za kilogram ili dva tokom dana i to je potpuno normalno

Zbog toga je važno da se pored pravilne ishrane, posle četrdesete redovno pregledate, pogotovo ako i pored uzimanja terapije za smanjenje kiseline u želucu i dalje imate stalne tegobe.

Nadutost

Poput bolova u trbuhu povezanih sa gasovima, nadimanje se javlja nakon obilnog obroka. „Zdrava ishrana” koja uključuje mnogo povrća (pasulj, brokoli, kupus, karfiol itd.) može da utiče na pojavu gasova i nadimanja.

Ostali dijetetski krivci uključuju bogatu i masnu hranu, integralne žitarice, jabuke, breskve, kruške, zelenu salatu, luk, hranu bez šećera koja sadrži sorbitol, manitol i ksilitol.

Pored hrane, nadimanje je čest simptom netolerancije na laktozu i sindroma iritabilnog (nervoznog) creva.

bol stomaka

Dijareja

Većina ljudi s vremena na vreme dobije dijareju, ali ako se češće javlja, to bi mogao biti znak gastrointestinalne infekcije, bilo virusne, bakterijske ili ređe zbog parazita.

Nažalost, hronična dijareja može da ukaže i na iritabilni kolon, Kronovu bolest i ulcerozni kolitis. Najvažnija terapija je hidratacija, zbog gubitka puno tečnosti, kao i uzimanje probiotika. Međutim, dugotrajni problemi zahtevaju gastroenterološko ispitivanje.

Opstipacija

Iako je gorušica osećaj koji može biti povezan sa refluksom kiseline ili čirom na želucu, koji su česti u zapadnoj kulturi, ona može ukazati i na bolest koronarnih arterija, odnosno srca

Što se tiče pražnjenja creva, svako funkcioniše drugačije. Činjenica je da ako primetite da nekoliko dana nemate stolicu, možda imate hronični zatvor.

Opstipacija se može dogoditi prilikom uzimanja određenih lekova, uključujući opioide i kao simptom stanja poput dijabetesa, poremećaja štitne žlezde ili Parkinsonove bolesti.

Krv u stolici

Pronalaženje krvi u stolici moglo bi biti znak problema sa debelim crevom. Ponekad ovaj simptom može biti uzrokovan nečim benignim, poput hemoroida, ali može da bude i simptom raka debelog creva.

Važno je redovno vršiti kolonoskopiju, svakih 10 godina ili češće ako lekari pronađu polipe, ili postoji porodično opterećenje, kada je treba raditi na pet godina.

Jednostavan laboratorijski test zove se hemokult i predstavlja pregled stolice na krvarenje; posle četrdesete treba ga uraditi jednom godišnje i svaki put kada postoji neobjašnjiva anemija i slično.

Krv u urinu

Kao i u stolici, krv u urinu nikada ne treba zanemarivati, čak i ako nemate druge tegobe i bolove, ili se to dogodi samo jednom.

Krvarenje može značiti rak bešike ili bubrega, kamenje u bubregu ili infekciju. Zbog toga, pored godišnjeg pregleda krvi, uvek treba uraditi kontrolu urina svaki put kada posumnjate da imate problem.

Peckanje prilikom mokrenja

Suštinski savet je da svako bude svoj doktor, bar toliko da ne zanemaruje sopstvene simptome i da reaguje uvek kada primeti da simptom ne nestaje

baka sa cveticima na ocima

Ako osetite peckanje prilikom mokrenja, verovatno je vreme da razgovarate sa lekarom, jer to može biti znak nekog od sledećih stanja: infekcija urinarnog trakta, prolaps karlice, kamenčići u urinarnom sistemu, rak bešike.

Iako je rak bešike češći kod muškaraca, ove tegobe ne treba zanemariti ni kod žena. Naravno, uvek treba poći od obične infekcije.

Često mokrenje

Svako ko urinira povećanom frekvencijom treba da se obrati lekaru, jer je ovaj simptom ponekad znak dijabetesa. Problem je ako učestalo mokrenje utiče na različite aspekte vašeg života, poput sna ili efikasnosti na poslu.

Zbog toga je važno da razmislite o promenama u vašoj rutini, čim primetite da imate problem. Suštinski savet je da svako bude svoj doktor, bar toliko da ne zanemaruje sopstvene simptome i da reaguje uvek kada primeti da simptom ne nestaje.

Hipokrat bi rekao da je čovek koji ne brine o sopstvenom zdravlju – lud, a u 21. veku, uz sve informacije koje imamo, to je više nego tačno.