Radnj Meri Kvant u Londonu

Meri Kvant – maksi-život mini-suknje

Iako je Meri Kvant otišla, zagazivši već uveliko u svoje devedesete godine, a ostavljajući za sobom bogati život i karijeru, prva asocijacija svih na njeno ime bila je i ostaće dekada šezdesetih godina prošlog veka.

Ne samo šezdesete, već i vizuelna slika Londona toga doba ima uz sebe duboko urezan pečat mini-suknje ove dizajnerke i ranog stila Bitlsa.

Ozbiljni istoričari modnog dizajna postavili bi, a neretko su i postavljali, pitanje autorstva ovog odevnog komada između Meri i Andre Kureža.

Bilo kako bilo, nesumnjivo je da je Kvant dala mini-suknji identitet i kontekst i uvezala ga sa određenim stilom života koji je tih dana postajao poželjan i prepoznatljiv, što će ga nezamislivom brzinom proširiti duž zapadnog sveta i dati na neki način pečat celoj dekadi.

Bazar – kolevka alternativnog Londona šezdesetih

Priča o rađanju jednog umetničkog srca Čelsija počinje, između ostalog, ranih pedesetih, kada je mlada Meri Kvant sa svežom diplomom umetničkog fakulteta počela da traga za svojim putem u okviru oblasti odevanja.

Na tom putu sreće svog budućeg supruga, aristokratu Panket Grina (pogodnost koja nije naodmet umetniku u razvoju), koji će nedugo zatim kupiti Markham House u Čelsiju (London).

Čelsi je tih godina bio centar okupljanja za legendarnu ekipu Chelsea Set, skup mladih umetnika, filmskih reditelja i društvenog kruga zainteresovanog za istraživanje novih načina života i odevanja.

Kvant, Planket Grin i fotograf Arči Makner, otvorili su restoran u podrumu nove zgrade i butik pod nazivom Bazar u prizemlju. Radeći zajedno na svim aspektima – Kvantova na dizajnu, a ova dvojica na poslovnom i matketinškom aspektu brenda – stvoriće mesto koje će biti okosnica brojnih događanja i rađanja duha Čelsija šezdesetih.

Tokom tog perioda, samouka kreatorka Meri će istraživati forme i materijale, igrajući se neočekivanim spojevima, pokušavajući da stvori stil koji će biti bliži životu i navikama generacije koja se više nije pronalazila u kolekcijama visoke mode, ali ni u brzorastućoj industriji konfekcijske garderobe.

Mini kuper – srodnik jedne suknje

Ne postoji provereni dokaz koji bi sa sigurnošću potvrdio ko je prvi pomerio porub suknje visoko iznad kolena. Bez obzira na to, ekstremno kratke suknje i haljine preko noći postale su Merin zaštitni znak. U direktnoj saradnji sa najistaknutijom manekenkom tog doba Tvigi (čije će ime u nastupajućim godinama skoro uvek biti u vezi sa mini-suknjom Meri Kvant), superkratka suknja će iz londonskog Čelsija biti lagano pretvorena u međunarodni trend.

Mini suknje i haljine bile su savršen par sa hulahopkama i jednostavnim komadima veša, jednom od prvih linija proizvedenih uz licencirano ime Meri Kvant. Ono što je ubrzo počelo da prati ovaj osnovni dizajn, bili su jednostavni džemperići inspirisani dečačkim džemperima za slobodno vreme, ali i kratkim šortsevima, koji će za svoj puni komercijalni uspeh sačekati disko-scenu sedamdesetih.

U njenim rukama, mini-suknja – podjednako praktična i odvažna, bila je sinonim za novi pogled na život. Uvek je govorila da je ime ovom komadu odeće dala po svom voljenom mini kuperu. U neku ruku, oblačenje mini-suknje bilo je prečica do života u brzoj traci.

Mini nikad ne izlazi iz mode

Do kraja dekade sedamdesetih, procenjuje se da je preko sedam miliona žena kupilo mini-suknju sa potpisom Meri Kvant, a to je bio samo početak njenog brenda, ali i života ovog komada u poslednjih šezdesetak godina.

Ova malešna suknja imala je maksimalno dug život na modnim pistama i ulicama gradova. Njena popularnost nikada nije prestala i svaka sezona, bez obzira koliko se trendovi menjali, otvori nova vrata ovom minimalnom komadu tekstila.

Ono što nas uvek na neki način iznenadi je koliko lica jedan komad, po veličini tako sveden, može da poprimi i koliki kapacitet ima da se menja i razvija.

Zahvaljujući novim generacijama dizajnera čini se da će nasleđe trendseterke iz Čelsija, koje nosi duh prve mladalačke boemske scene, nastaviti da traje daleko u budućnosti.

Naslovna fotografija ©Padmayogini / Shutterstock.com