Memoari Džine Dejvis – kako se osloboditi preterane ljubaznosti

Džina Dejvis, Telma iz ženskog filmskog tandema Telma i Luiz, sutra, 21. januara ove godine, puni 67 godina. U njenoj bogatoj karijeri ističu se uloge u filmovima kao što su Tutsi ili Muva, a dobila je Oskara za ulogu u Slučajnom turisti

Pre nekoliko meseci uručena joj je specijalna Emi nagrada za rezultate njene organizacije Geena Davis Institute on Gender in Media. Na dodelu je došla sa 18-godišnjim sinom, jednim od svoje troje dece. Pa ipak, nedavno je izjavila da bi na njenom grobu trebalo da piše: „Žalim jedino što nisam više radila.”

Džina Dejvis i smrtonosna ljubaznost

Odgovor na pitanje zbog čega Džina Dejvis sa takvim izgledom, sa količnikom inteligencije (IQ) 140 (član je Mense) i sa tako blistavim početkom karijere žali što nije dobijala onoliko uloga koliko je želela, leži u njenoj nedavno objavljenoj autobiografiji pod naslovom Dying of Politeness.

Ta smrtonosna, preterana ljubaznost iz naslova knjige Džini je usađena u porodici, toliko duboko da je ni osvojeni Oskar nije oslobodio.

Džina Dejvis kaže da ju je tek film Telma i Luiz promenio kao osobu, a sve je počelo prvim susretom sa Suzan Sarandon, koja igra Luiz.

Džina se seća kako se veče pred prvu čitalačku probu pripremala da iznese neke svoje primedbe i predloge u vezi sa scenariom. Smišljala je kako da to kaže ljubazno, ublaženo, najženstvenije moguće, in a girly way, kako se izrazila.

Uticaj Suzan Sarandon na Džinu Dejvis i sve druge Telme

Sutradan na probi bila je šokirana kad je čula Suzan Sarandon kako sasvim mirno kaže da prva replika nije dobra i treba da se izbaci. „Šta? Zar može i tako?”, pitala se Džina Dejvis. Bila je zadivljena kako Suzan svoje mišljenje iznosi bez uvijanja, ali bez vike i svađe: „Umela je da kaže tačno ono što misli.”

Džina Dejvis piše da se tada još uvek ustručavala da iznese svoje mišljenje, ali su joj uloge koje je igrala pomogle da se transformiše u osobu „koja ume da se zauzme za sebe”.

Koliko je film Telma i Luiz lično promenio Džinu Dejvis, toliko je označio početak šire društvene promene. Te 1991. kad se film pojavio, niko nije uviđao značaj priče o dve prijateljice iz Arkanzasa koje su se pobunile, a kad su jednom osetile slobodu, više nisu htele da pristanu na kompromis.

„Taj film je označio veliku promenu i ta promena se i danas događa”, kaže Džina Dejvis.

Džina Dejvis na Kanskom festivalu 2016. © Andrea Raffin / Shutterstock.com

Između Breda Pita i Džordža Klunija

U knjizi svojih sećanja Džina piše i o tome kako je režiser Ridli Skot za ulogu Telminog ljubavnika izabrao Breda Pita kad je video kako je na kastingu Džina raširila oči kad ga je videla. I sam Bred Pit im se nedavno oboma zahvalio na pruženoj prvoj šansi.

Posle mnogo godina od snimanja tog filma, Džina je u avionu sedela pored jednog kolege glumca koji joj je rekao da zbog nje „mrzi” Breda Pita. Zgranula se, pošto je znala da su njen saputnik i Bred Pit dobri prijatelji. Onda joj je saputnik ispričao da je i on bio jedan od kandidata za ulogu Telminog ljubavnika i da su svi na kastingu videli da je njena reakcija presudila. Džina priznaje da se nije sećala ostalih kandidata. 

A u pitanju je bio Džordž Kluni.

Džina Dejvis – visina 183, IQ 140 i nesigurnost

U svojim memoarima Džina Dejvis otvoreno govori o nesigurnosti koja je prati od detinjstva. Stidela se jer je uvek bila najviše dete u razredu, viša i od svih dečaka.

Zaustavila se na 183 centimetra, mada je, kaže, sa tom visinom bila jedna od nižih žena u svojoj jenkijevskoj porodici iz Masačusetsa.

Kad se u porodici građevinca i učiteljice 21. januara 1956. rodila devojčica, dali su joj ime Virdžinija Elizabet, ali ju je stariji brat prozvao Džina. 

U školi je dobro učila, svirala flautu i orgulje u lokalnoj crkvi. Išla je i na dramsku grupu. Jedino se nikakvim sportom nije bavila, čak ni košarkom, jer ju je paralisao stid zbog visine.

Ipak, visina i idealne mere pomogle su joj da se izdržava od manekenstva dok je posle studija glume čekala na prve uloge. Snimila je katalog za Victoria’s Secret. Te fotografije je video režiser Sidni Polak dok je tražio sveže lice za film Tutsi. „Trebao mu je neko ko dobro izgleda u donjem vešu”, kaže Džina.

Savet Dastina Hofmana

U memoarima piše kako joj je Dastin Hofman na snimanju dao savet da nikada ne ulazi u vezu sa kolegom koji joj je partner u filmu i da udvaranja odbije rečima: „To bi uništilo erotski naboj među nama.”

Jedno vreme se doslovno držala Dastinovog saveta. Vrlo rano se udala za vlasnika jednog njujorškog restorana, ali se taj brak ubrzo ugasio jer se ona posle uloge u filmu Tutsi zbog karijere preselila u Holivud.

U autobiografiji Džina Dejvis razotkriva i mnoge prljave strane filmske industrije i detaljno piše o ponižavajućim zahtevima Bila Mareja, sa kojim je igrala u filmu Brza promena (Quick Change).

„Kao mnoge žene u takvoj sitaciji, nisam znala kako da izbegnem da me tako tretira, pa sam se zatvarala u sebe i glumila da je sve u redu.”

Tri filma, drugi brak i jedan Oskar

Posle nekoliko ne naročito uspešnih projekata, Džina je dobila ulogu u filmu Muva. Zaboravila je na savet Dastina Hofmana i počela vezu sa partnerom Džefom Goldblumom, koji će se kasnije proslaviti ulogom u Parku iz doba Jure.

Za Džinu, 1988. bila je godina u kojoj su prikazana tri njena filma: Zemljanke su lake ženske, u kome je igrala sa novopečenim mužem Džefom Goldblumom, Bitlđus koji joj je doneo novac i Slučajni turista, koji joj je na opšte iznenađenje doneo Oskara za sporednu ulogu (mada ona zapravo u filmu ima glavnu žensku ulogu). 

Sa Džefom Goldblumom © Joseph Sohm / Shutterstock.com

Džina piše kako je, dok se spremala da ode na svečanost dodele Oskara, gledala na televiziji razgovor kritičara od kojih je jedan rekao da je Džina Dejvis suviše lepa za tu ulogu, dok je drugi tvrdio da je nedovoljno lepa i da ima prevelike oči. Složili su se jedino u tome da nema šanse da osvoji Oskara.

Treći brak – ljubavni i poslovni brodolom

Iste godine kad je završen film Telma i Luiz, Džina se razvela od Goldbluma. Sledeće godine snimila je film Njihova liga, u kome igra uz Toma Henksa i Madonu. U memoarima piše o tome kako je sa strepnjom prihvatila ulogu najbolje ženske profesionalne igračice bejzbola, s obzirom da se nikada nije bavila sportom.

Naredni film je bio ispod proseka, ali je zato njen ljubavni život dobio novi zamah. Udala se za Renija Harlina, finskog režisera koji je napravio karijeru u Holivudu. Ljubav ih je motivisala da zajedno rade, on je osnovao producentsku kuću, sa namerom da on režira, a ona igra glavne uloge. Ali prvi zajednički film bio je promašaj.

Onda su rešili da idu na veliko i snimili visokobudžetno Ostrvo s blagom, u kome ona glumi ženskog gusarskog kapetana. Film i danas važi za jedan od najvećih finansijskih gubitaka u Holivudu. Mnogo bolje je prošao njihov film Dug poljubac za laku noć, ali ne dovoljno dobro da spase ovaj ljubavno-poslovni par. 

Džina je podnela zahtev za razvod onoga dana kad je njena sekretarica rodila dete njenog muža.

Luk i strela protiv krize pete decenije

Razvod i ulazak u četrdesete godine života za Džinu Dejvis označili su početak dugotrajne krize. „Tokom celih četrdesetih snimila sam samo jedan film”, kaže Džina. Bio je to dečji film Stjuart Litl

Probala je da se vrati na televiziju sa Džina Dejvis šou i Commander in Chief, gde glumi prvu ženu na mestu predsednika SAD, ali su obe serije potrajale samo po jednu sezonu, iako je za ovu drugu osvojila nagradu Zlatni globus. 

Okušala je sreću i u Australiji, gde je igrala u filmu Accidents Happen, kao jedina američka glumica u ekipi.

Nestajući sa surovog holivudskog radara, Džina se odjednom našla izvan sveta u kome je do tada živela.

Morala je i svoj privatni život da preusmeri u novom pravcu. Počela je da trenira streličarstvo i 1999. učestvovala je na državnim kvalifikacijama za Olimpijadu.

Nije se kvalifikovala, ali je zauzela 24. mesto, što je za ženu koja je tek u 40. počela da trenira bio veliki uspeh.

Razvod bez venčanja i troje dece

U vezu sa facijalnim hirurgom iranskog porekla Rezom Džarahijem ušla je posle razvoda, a zajednički život počeli su 2001. Svadbenu svečanost po muslimanskom običaju održao je Rezin otac. U toj vezi Džina je u svojoj 46. godini rodila ćerku, a u 49. dečake blizance. Kada je Reza 2017. podneo zahtev za razvod braka kao razlog je naveo nepremostive razlike, ali je Džina uložila prigovor, iz prostog razloga što oni nikada nisu bili zvanično venčani. Cela ta pravna zavrzlama završena je tek 2021.

Džina Dejvis sa dr Rezom Džarahijem i njihovom decom© DFree /Shutterstock.com

Verovatno se radilo o novcu, jer uprkos mnogo tankih godina kad nije radila koliko bi htela, imovina Džine Dejvis se procenjuje na oko 30 miliona dolara. Žuta štampa je pisala da je razvod doveo doktora do bankrota, dok je ona ostala sa decom u porodičnoj kući i nije promenila dotadašnji stil života.

Institut za ravnopravnost muških i ženskih likova

U autobiografiji, dok prati sopstvenu transformaciju, Džina opisuje period odgajanja dece i trenutak kada je, gledajući s njima crtane filmove, shvatila koliko je mali procenat ženskih likova u odnosu na muške: 

„Dečaci zauzimaju mnogo više mesta na televiziji nego u životu.”

Odlučila je da podigne glas protiv toga, pa je posle par godina priprema, 2004. osnovala Geena Davis Institute on Gender in Media

Svojim aktivnostima Institut je konačno 2019. doveo do toga da odnos muških i ženskih glavnih likova u filmovima za decu bude pola-pola. 

Džina je osnovala i Bentonville Film Festival, koji posebno promoviše žensku kreativnost. Ona i njen Institut dobili su nekoliko značajnih priznanja poslednjih godina.

Glumačka karijera Džine Dejvis ponovo je počela da oživljava tek posle 2010, kad se konačno oslobodila smrtonosne ljubaznosti. Posle svih uspeha i padova, u 67. godini, Džina Dejvis kaže: „Sada samo želim da radim. Gluma je moja strast i želim to da radim najviše što mogu.”

Naslovna fotografija- Džina Dejvis tokom potpisivanja knjige memoara Umreti of ljubaznosti © Fred Duval / Shutterstock.com