Rupert Mardok

Medijski mogul Rupert Mardok – brakovi, razvodi i naslednici

Rupert Mardok, vlasnik najtiražnijih medija u Australiji, Velikoj Britaniji i SAD, u svojoj 92. godini suočava se sa krahom svog ljubavnog života istovremeno kad i njegova korporacija doživljava ozbiljan zemljotres.

Pročitajte kako su brakovi i razvodi pratili poslovni život vlasnika Foks korporacije i zašto gledaoci u zapletu HBO TV serije Naslednici (Succession) navodno vide zategnute odnose među potencijalnim naslednicima Ruperta Mardoka. 

Kreatori pomenute serije u HBO produkciji negirali su da je reč o Mardoku i njegovom životu, već da su autori istraživali život i životne priče većeg broja poznatih medijskih kao i superbogatih porodica. 

Rupert Mardok – peta veridba u 92. godini

Peta veridba 92-godišnjeg medijskog mogula trebalo je da bude priča o probijanju granica i snazi volje i vitaliteta. Ipak, nije ispalo tako, iako je Mardok još sasvim vitalan u trenutku kad je objavljena vest o raskidu veridbe.

Tu vest bacio je u drugi plan ishod sudskog procesa protiv Mardokove kompanije Foks njuz. Više od pola veka Mardok je sistematično i prilično agresivno osvajao medijska tržišta Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država, a time i značajan politički uticaj.

Pošto istina nije uvek bila najvažnija u radu njegovih kompanija, bilo je i više sudskih procesa protiv njih, ali je do sada Mardok uvek uspevao da odbrani svoje interese.

Ovoga puta, izgleda, otišao je predaleko. Njegov Foks njuz nagodio se da isplati 787,5 miliona dolara kompaniji koja ga je tužila i tražila odštetu od 1,6 milijardi. A tek predstoji proces sa drugom kompanijom koja je tražila preko dve milijarde.

Reklo bi se da ovo nema nikakve veze sa ljubavnim životom Ruperta Mardoka, ali zapravo, ova situacija je ozbiljno uzdrmala ne samo njegovu poslovno-porodičnu imperiju, već i njegovu veridbu.

Propali planovi za drugu polovinu života

U januaru prošle godine, dok je njegov razvod od četvrte žene Džeri Hol još punio stranice žute štampe, Mardok je snimljen kako izlazi iz okeana na Barbadosu u društvu 66-godišnje En Lesli Smit. Već sledećeg meseca, list Volstrit žurnal, koji je u Mardokovom vlasništvu, objavio je da on kupuje kuću i imanje na južnoj strani Central parka u vrednosti od 30 miliona dolara, gde bi trebalo da bude njujorški dom za njega i njegovu petu izabranicu.

U martu, Mardok je u Njujork postu objavio da se verio. „Bilo me je strah da se zaljubim – ali znao sam da će mi to biti poslednji put. Bolje je da tako bude. Srećan sam”, izjavljivao je. Dejli mejl je pisao da je zaljubljeni Rupert Mardok verenici poklonio 11-karatni dijamantski verenički prsten, vredan preko dva i po miliona dolara. „Nadam se da ćemo zajedno provesti drugu polovinu naših života”, izjavljivao je 92-godišnji Rupert, a mnogi su se smejuljili na ovo „polovinu”.

Lik verenice pod lupom medija

Uprvo tada je i lik verenice En Lesli Smit došao u žižu medijske pažnje. U početku joj se verovalo na reč kad je govorila da je dobro situirana udovica biznismena i zna šta takvoj vrsti muškaraca treba. Mardokovi mediji su na naslovnim stranama isticali njene priče o tome koliko je En situirana, da bi otklonili zlurade komentare o tome kako je sa Mardokom iz računa. Stalno je ponavljana njena priča o prvom braku: „Lako sam trošila 65 000 dolara mesečno na odeću. Novac nije bio tema.”

Prvi muž En Lesli bio je sin prebogatog kalifornijskog biznismena koji se bavio železnicom. Kad je taj brak završen zbog njegovog alkoholizma, kako je En objasnila, ona je postala depresivna i suicidna, sve dok „nije našla Isusa u kafeteriji”, kako se izrazila. Novootkrivena verska ushićenja dovela su je do toga da je postala ulična propovednica u Kaliforniji. Za CBN je pričala kako joj je vera pomogla da ponovo izgradi svoj život ni iz čega.

Ali vrlo brzo, baš mediji koji su počeli da grade njen lik žene koja ume da podrži biznismena, počeli su da kopaju dublje po njenoj biografiji.

I naravno, našli su. Kao ulična propovednica, En je našla i svojom pobožnošću osvojila vremešnog biznismena iz oblasti muzičke produkcije, izvesnog Smita. Udala se za njega, a kad je on ubrzo umro, tužila ju je Smitova ćerka iz prvog braka za „zloupotrebu starog lica”. En nije dobila celo nasledstvo, kako je planirala, ali joj je i posle nagodbe sa pastorkom pripalo dosta para.

Ili ipak nije bilo dosta?

Upoznala je Ruperta Mardoka i on se zaljubio u nju. Sve je išlo dobro dok u aprilu ove godine nije objavljeno da je veridba raskinuta, a kao jedan od razloga je navedeno da se njemu nije svidela njena preterana religioznost.

Ruper Mardok i Džeri Hol 2019. © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Uloga sinova u raskidu veridbe

Međutim, upućeni u zbivanja u porodici Mardok tvrde da iza raskida veridbe stoji Rupertov stariji sina Laklan, koji je direktor većine porodičnih kompanija i koji je sa ocem sedeo na optuženičkoj klupi tokom poslednjih sudskih procesa.

Raskid Mardokove veridbe sa potencijalno opasnom ženom, lovcem na nasledstvo, verovatno je jedina stvar oko koje se sa Laklanom slaže njegov mlađi brat Džejms. Kompetitivni odnos među braćom od detinjstva je podsticao upravo njihov otac, sa obrazloženjem da treba da se takmiče kako bi dokazali koji je sposobniji i zavređuje da nasledi upravljanje porodičnom imperijom.

Prvo se za očevo poverenje izborio mlađi sin Džejms, koji je zauzeo čelnu poziciju u porodičnoj imperiji kad se Rupert 2015. zvanično povukao sa mesta direktora. Ni stariji Laklan nije ostao na ulici, ali je ipak bio treća violina. Međutim, kad je Rupert odlučio da njegova medijska imperija na predsedničkim izborima podrži Trampa i Republikansku partiju, Džejms se žestoko usprotivio. Džejms i njegova žena su odavno istaknuti članovi i finansijeri Demokratske stranke i na tim izborima su podržavali Bajdena. 

Zbog toga se Džejms povukao iz upravljanja kompanijama i počeo samostalni biznis, a otac je javno rekao da mu „želi sreću” i ustoličio starijeg sina Laklana.

Razvod od Džeri Hol – nema mesta za Džegerovu decu

Rupert nije ni slutio da će se, s godinama, to što je svoje sinove učio da se za svoje interese beskrupulozno bore jednog dana okrenuti i protiv njega samog i njegovog ljubavnog života.

Nije ovo prvi put da su Mardok i njegovi sinovi došli u situaciju da poslovnu imperiju čuvaju od žena koje bi želele svoj deo kolača. U osnovi Rupertovog razvoda od bivše manekenke Džeri Hol, sa kojom je bio u braku od 2016. do 2022, leži sukob oko toga što je ona želela da njeno četvoro dece, koje ima sa Mikom Džegerom, frontmenom grupe Rolingstons, dobiju unosne poslove u muzičkom delu Mardokove imperije. Gardijan je pisao da je Rupert o razvodu obavestio Džeri Hol preko mejla u kome je napisao: „Svakako smo imali lepe trenutke, ali ja imam sad mnogo posla. Moj njujorški advokat odmah će kontaktirati tvog.”

Realna zbivanja u imperiji Mardok samo pojačavaju veliku gledanost HBO TV serije Naslednici, čiji autori tvrde da ona ne prati realne likove i situacije, ali gledaoci i te kako prepoznaju Ruperta Mardoka u liku Logana Roja. I u seriji, kao i u životu, četvoro dece iz prva dva braka igraju igre oko toga ko će naslediti biznis kad otac umre. Iako Rupert Mardok ima šestoro biološke dece, samo starije četvoro je uključeno u testament i ima pravo na članstvo u upravnom odboru.

Upravljaju samo deca iz prva dva braka

Laklan, koji ima 51 godinu, i Džejms (50), imaju i rođenu sestru Elizabet (54). Sa njihovom majkom, 13 godina mlađom Anom Marijom Torv, poreklom Škotkinjom, Rupert se oženio 1967, nakon što je iz Australije došao u Veliku Britaniju i počeo osvajanje njenog medijskog prostora.

Ostali su u braku do 1999. Bilo je to vreme najveće Mardokove poslovne ekspanzije, o kojoj Ana sigurno zna i mnoge stvari koje nisu za javnost. Razvodom je dobila neverovatnih milijardu i 700 miliona dolara. Upućeni kažu da je tom cifrom htela da osigura i deo za svoju decu.

Tokom razvoda je utvrđeno da će poslovnom imperijom zajedno sa ocem upravljati njena deca Laklan, Džejms i Elizabet, zajedno sa Prudens, Mardokovom ćerkom iz prvog braka. Prudens ima 65 godina i upravlja jednom od brojnih kompanija u sastavu imperije svoga oca. Rođena je u prvom Rupertovom braku sa australijskom stujardesom i novinarkom, kojom se Mardok oženio još dok je živeo u Australiji, na početku karijere, kad je imao 25 godina. Razveli su se 11 godina kasnije i Rupert se tada oženio Anom.

Ovo četvoro dece Ruperta Mardoka i danas sačinjava upravni odbor imperije, mada je Laklan najaktivniji, dok su ostali pasivni članovi. Međutim, iz upravljanja kompanijom isključena su deca koju je Mardok dobio u trećem braku. Posle razvoda 32-godišnjeg braka sa Anom, Rupert Mardok, rođen 1931, oženio se sa Vendi Deng, Amerikankom kineskog porekla, rođenom 1968. Taj brak Rupert je sklopio samo 17 dana nakon što je okončan razvod prethodnog. I

Treći brak i potencijalna deca u predbračnom ugovoru

Mardok je Vendi Deng upoznao tako što je ona bila menadžerka jedne od njegovih kompanija za Kinu i Hongkong. Kad se ženio imao je 68 godina i veliko životno i biznis iskustvo, dovoljno opreznih advokata i odraslu decu iz prethodnih brakova.

Sve je to uticalo da sa Dengovom napravi takav predbračni ugovor koji je odredio sve detalje, pa i poziciju „moguće buduće dece”. U predbračnom ugovoru je napisano da ta potencijalna deca neće imati nikavog udela u vlasništvu ili upravljanju kompanijom, već će im biti određena apanaža. Uskoro, „potencijalna deca” su postala dve ćerke: Grejs koja sada ima 22 i Kloi od 20 godina.

Vendi Deng i Rupert Mardok 2009. © s_bukley / Shutterstock.com

Vendi Deng je rođena u Kini, ali je diplomirala u Americi na Jejlu i vrlo je uspešna u biznisu. Ubrzo nakon što je 2013. objavio da se razvodi od Dengove posle 13 godina braka, Rupert Mardok je prekinuo i svoje dobre odnose sa tadašnjim britanskim premijerom Tonijem Blerom sa obrazloženjem da je on „suviše blizak prijatelj sa Dengovom”.

Posle razvoda, Deng je izjavljivala da se sa Rupertom slaže oko vaspitanja dece jer je on „podjednako strog kao i ona”. Međutim, kad je Rupert hteo devojke da uključi u upravljanje imperijom, starija deca su odbila.

Tri faze u karijeri – tri kontinenta

U martu prošle godine medijski mogul Rupert Mardok bio je težak oko 21 milijardu dolara. Njegova karijera duga sedam decenija počela je u Australiji, gde je od oca nasledio jedne male dnevne novine, a danas je vlasnik najvažnijih štampanih izdanja na tom kontinentu. Zatim je prešao u Veliku Britaniju gde je kupovinom tabloida San počelo njegovo osvajanje tamošnjeg tržišta, krunisano vlasništvom nad magazinom Tajms.
Kad se 1974. preselio u Njujork, počeo je osvajanje amerikog medijskog prostora. Vlasnik je novina Vol strit žurnal i Njujork post, a u elektronskim medijima najpoznatiji je kao vlasnik Foks korporacije. Tokom decenija, u Americi je postao ne samo ključni igrač na medijskom terenu, već i važan činilac političkog života. Danas ga optužuju da medijskim lobiranjem ugrožava demokratiju u Americi.

Naslovn fotografija © Denis Makarenko / Shutterstock.com