Mleč u teglici. Na telici je plastična kašičica, a po stolu je razbacano livadsko cveće.

Matični mleč – upotreba i lekovitost matičnog mleča

Matični mleč je esencijalna hrana za larve pčela i jedina hrana koju mlada pčela matica dobija tokom svog života, što joj omogućava da se razvija brže i postane znatno veća od ostalih pčela.

Ovaj čudesan proizvod pčelarstva sadrži vodu, proteine, ugljene hidrate, esencijalne aminokiseline, masti, vitamine i minerale. Takođe sadrži biološki aktivne supstance kao što su: royalaktin, peptidi, neurotransmiteri i antibakterijske komponente. Royalaktin je posebno interesantan jer se smatra da je odgovoran za neverovatan rast i razvoj matice.

Šta je matični mleč i kako se dobija?

Neobični produkt pčela je matični mleč ili, kako ga Englezi nazivaju, royal jelly – kraljevski žele.

Njega luče pčele radilice koje još ne lete, da bi nahranile larvu koja je predodređena za maticu – kraljicu kolonije. Mlečom se hrane i larve pčela radilica, ali znatno kraće od matice.

Zanimljivo je da je upravo zbog ishrane mlečom pčela matica uglavnom barem duplo veća i teža od pčele radilice. Matica živi oko čak 5 godina, a radilice samo 2 meseca. 

Za pčele je mleč, na neki način, ono što je mleko za sisare.

Mleč se sastoji od vode, ugljenih hidrata, proteina, masnoća, manje količine vitamina B i minerala. Gust je, neproziran, slatkasto/kiselkast, ima specifičnu aromu.

Mleč u ćeliji saća.

Matični mleč kao lek – lekovita svojstva mleča

Matični mleč su stari Grci koristili da bi lečili apscese, Asirci su ga stavljali na rane, a Egipćani su ga koristili u procesu balzamovanja.

Postoje istraživanja koja ukazuju da deluje antioksidansno i antizapaljenski, da pospešuje zarastanje rana i regeneraciju ćelija organizma, kao i da pomaže kod suvih očiju, međutim potrebna su sveobuhvatnija istraživanja. Ima pokazatelja da kao dodatak u ishrani životinja utiče na bolje moždane funkcije.

U samo jednom gramu matičnog mleča je čak od 336 do 351 miligrama vitamina!

Pošto je mleč hrana za maticu, ima mnogo ženskih feromona. Zato se smatra da može delovati blagotvorno i na plodnost kod žena, kao i potenciju kod muškaraca, ali još nije urađeno istraživanje na dovoljno velikom uzorku ljudi, koje bi ovo i dokazalo.

Smatra se da matični mleč ima blagotvorno dejstvo na endokrini sistem, posebno na adrenalne žlezde, koje su odgovorne za proizvodnju hormona koji regulišu stres i energiju. Poboljšanjem funkcije adrenalnih žlezda, matični mleč može pomoći u smanjenju osećaja umora i iscrpljenosti.

Poboljšanjem cirkulacije krvi, matični mleč može podstaknuti bolji transport kiseonika i nutrijenata do ćelija, što može pomoći u povećanju nivoa energije. Ove prirodne blagodeti treba što češće koristiti, ali i biti obazriv zbog mogućih alergijskih reakcija kod ljudi koji su alergični na pčele i njihove proizvode. 

Kako se dobija i konzumira matični mleč? 

Smatra se da je za prikupljanje matičnog mleča potreban rad izuzetno dobrog, ili barem iskusnog pčelara. U maju se vrši rojenje pčela i tada pčelar 3, 4 dana pre zatvaranja matičnjaka vadi matični mleč

Tu nije kraj poslu.

Ovaj izvađeni mleč nakon toga treba da se ubaci u ampulice zapremine 5 do 10 grama. Posle toga, one se čuvaju u mraku, u zamrzivaču. Ovo se radi jer mleč u prirodnim uslovima čuva svoja svojstva samo 48 sati od trenutka skupljanja iz košnice. Osim ovako, mleč može da se sačuva i u medu, a preporučuje se da svega oko 5 grama mleča ide u kilogram meda.

Kako se pravilno čuva matični mleč? 

Matični mleč je osetljiva supstanca koja može lako izgubiti svoje nutritivne i terapeutske kvalitete u slučaju da se ne čuva pravilno. 

Kada je u svojoj prirodnoj, svežoj formi, matični mleč je najosetljiviji

Preporučuje se čuvanje u dobro zatvorenim posudama od tamnog stakla kako bi bio zaštićen od svetlosti koja može ubrzati njegovu degradaciju. Hladna temperatura, idealno -20˚C, pomaže u očuvanju njegove svežine i sprečava rast bakterija i tako se najduže može sačuvati, dok se u frižideru se čuva do nekoliko meseci. On se neće pokvariti, ako se ne čuva pravilno, ali će brže gubit svoja hranljiva svojstva.

U nekim slučajevima, matični mleč se meša sa drugim pčelarskim proizvodima kao što su med, polen ili rastvor propolisa. Ove kombinacije ne samo da pružaju dodatne zdravstvene koristi, već i pomažu u produženju roka trajanja matičnog mleča. Naime, ovakve mešavine mogu se čuvati na nešto višim temperaturama zahvaljujući prirodnim konzervativnim svojstvima ovih dodataka.

Za duže skladištenje, matični mleč se može sušiti kroz postupak poznat kao liofilizacija. Ovim postupkom se odstranjuje voda iz matičnog mleča, pretvarajući ga u prah bez gubitka njegovih nutritivnih svojstava. Liofilizovani matični mleč je manje osetljiv na promene u okolini i može se čuvati na sobnoj temperaturi bez gubitka kvaliteta.

Obavezno proverite uputstva proizvođača i pratiti preporučene uslove čuvanja kako bi se osigurala maksimalna svežina i efikasnost proizvoda.

Polen u činijici, mleč u telici i med u ćasi.

A koji je vaš omiljeni pčelinji proizvodi? Koristite li sve benefite koje pružaju? Obogatite svoju ishranu i još dugo nam budite zdrave i lepe!