Maske za jednokratnu upotrebu – da li rerna može da pomogne ?

Izlaganje toploti od 60 Celzijusovih stepeni u trajanju od 30 minuta, 65 stepeni tokom 15 minuta ili 80 stepeni tokom samo jednog minuta –efikasno je u smanjenju infektivnosti koronavirusa

U situaciji kada nam toliko nedostaju maske koje su postale obavezne za nošenje u javnom prostoru, smatrala sam da treba sa svima da podelim nešto što će tek biti objavljeno.

Maske za jednokratnu upotrebu mogu da se stave u običnu kućnu rernu i toplota će potpuno inaktivisati SARS-Kov-2, korona virus koji je kriv za ovu pandemiju!

Postoje velike razlike između maski različitih proizvođača, te je teško generalizovati rezultate

Povod da o ovome pišem je pitanje mog prijatelja još sa početka epidemije – možemo li da stavimo maske u zagrejanu rernu pa da ih koristimo više puta? Kao ortodoksni medicinar odmah sam odgovorila – verovatno ne, jer su predviđene za jednokratnu upotrebu! Ispostavilo se da grešim.

Podstaknuta tim pitanjem, počela sam da istražujem. Za one koji vole da čitaju original, na kraju dajem i referencu.

Za ostale ću ukratko rezimirati:

„Izlaganje toploti od 60°C u trajanju od 30 minuta, 65°C tokom 15 minuta ili 80°C tokom samo jednog minuta–efikasno je u smanjenju infektivnosti koronavirusa.”

Nije zvanična preporuka

Takođe, autori se ograđuju, u smislu da ovo nije zvanična preporuka za višekratnu upotrebu maski, jer nisu ispitivali nijedan drugi agens, niti su uradili analize promene propustljivosti maske nakon izlaganja toploti.

Poznato je, iz ranijih istraživanja na ovu temu, da postoje velike razlike između maski različitih proizvođača, te je teško generalizovati rezultate. Za svakodnevnu neprofesionalnu upotrebu može da posluži jednostavan test – ako se maska vidljivo deformiše ili ne zadržava vodu – ona nije pogodna za višestruku upotrebu.

Za neprofesionalnu upotrebu može da posluži jednostavan test – ako se maska vidljivo deformiše ili ne zadržava vodu – ona nije pogodna za višestruku upotrebu

U nekim drugim situacijama, ne bih preporučila ovakav tretman maske, ali ovo je daleko od redovnog stanja, pa probajte.

Moji studenti znaju, a za druge koji su navikli da pišem samo o ishrani, napominjem da sam ja specijalista higijene i mnogim generacijama na medicini predavala sam baš taj predmet, te me to kvalifikuje i za ove teme. Tako će i u sledećem javljanju biti nešto iz te oblasti: dezinfekcija površina u stanu – šta je stvarno efikasno, a bezbedno?

Naučna referenca:

Journal Pre-proof

Inactivation of coronaviruses by heat Günter Kampf, Andreas Voss, Simone Scheithauer PII: S0195-6701(20)30124-9 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jhin.2020.03.025