zena drzi nokte na usnama

Mapa zdravlja na noktima

Lepa ruka i negovani nokti su deo ženske lepote, međutim, izgled noktiju može da ukaže i na neke zdravstvene probleme ili nedostatak vitamina i minerala

Bez obzira da li ste tip žene koja neumorno mazi svoje nokte ili ih stalno gricka i “kopa” zanoktice, svaka od nas čezne za zdravim savršeno oblikovanim noktima. Lepa ruka i negovani nokti su oduvek predstavljali neizostavan deo ženske lepote. Međutim, pored estetske strane izgled noktiju zapravo veoma često govori i o vašem zdravstvenom stanju, pa se za nokte može reći da su svojevrsna mapa na osnovu koje možemo utvrditi neke zdravstvene probleme ili nedostatke vitamina ili minerala u organizmu (gvožđa, zinka, gljivične infekcije, problem sa štitnom žlezdom, jetrom…).

Zdravi nokti su glatki, bez grebena i jamica, ujednačene boje i konzistencije. Ponekada se na noktima mogu javiti vertikalni grebeni, koji su posebno izraženi sa godinama, bele linije ili mrlje kao posledice povrede, ali oni na kraju izrastu zajedno sa noktom. Promene boje, krti i lomljivi nokti, neravnine ukazuju na promene u organizmu na koje treba obratiti pažnju.

Zdravi nokti su glatki, bez grebena i jamica, ujednačene boje i konzistencije

Meki i krti nokti

Meki, tanki, ali i krti nastaju kao posledica raznih uzroka među kojima izdvajamo: uticaj deterdženata, preterano kvašenje ruku, kontakt sa organskim rastvaračima, konstantna primena dekorativnih preparata, posebno preparata za nadogradnju i slično. Noktima usled svega navedenog, često nedostaje i vlaga. Upravo zato, nega takvih noktiju traba da je bazirana na emolijentnim i hidratantnim kremovima. Njihova uloga je da obezbede hidrataciju i premašćivanje nokatne ploče.

Tako, lanolin i njegovi derivati, potom pčelinji vosak, ali i voskovi životinjskog i biljnog porekla nalaze primenu kao emolijentni agensi. Jojobino ulje, na primer, kako su pokazala mnoga istraživanja, ima izuzetan efekat na oštećenu nokatnu ploču.

Promena boje, krti i lomljivi nokti, neravnine – ukazuju na promene u organizmu na koje treba obratiti pažnju

Takođe, pozitivno dejstvo imaju i preparati koji u sebi imaju alfa-hidroksi kiseline, najčešće mlečnu, potom ureu, baš iz razloga jer povećavaju sposobnost nokatne ploče da vezuje vodu. Isto tako, glicerol, kao humektans, često se nalazi u preparatima koji imaju za cilj da povećavaju hidratisanost nokatne ploče.

Važno je pomenuti da i nakon dugotajne primene gel lakova, koji beleže rast popularnosti već nekoliko godina na našem tržištu, oporavak nokatne ploče, u smislu rehidratacije, možemo postići zahvaljujući agensima u kozmetičkim preparatima za negu noktiju.

Listanje i lomljenje

Listanje nokatne ploče, hrapavost i lomljenje su problemi sa kojima se mnogi korisnici lakova i gel lakova sreću (ovde treba imati u vidu način pripreme noktiju koji podrazumevaju turpijanje/poliranje nokatne ploče u toku same estetske procedure), te ovo zahteva primenu preparata koji ispoljavaju dvojako dejstvo: ulaze u sastav nokatne ploče i/ili stvaraju snažan zaštitni sloj na nokatnoj ploči.

Prilikom pranja i čišćenja treba obavezno nositi rukavice, po mogućstvu sa pamučnim uloškom

Zato nega noktiju jednostavno znači prevashodno zaštititi i održavati nokte zdravim upotrebom pravilnih rituala i adekvatnih preparata za ovu svrhu. Osnovno pravilo je ne natapati previše nokte i održavati ih suvim. Vlaženje noktiju je nepoželjno, posebno onih koji imaju na sebi permanentne boje u vidu trajnog laka koje su savršen medijum za razvoj gljivica i bakterija, pa nakon skidanja nokti bivaju oštećeni ili čak bolesni, što iziskuje dug oporavak. To znači da prilikom pranja i čišćenja treba obavezno nositi rukavice, po mogućstvu sa pamučnim uloškom, a nakon toga ruke namazati hidrantnom kremom.

Postoje posebne zaštitne kreme za ruke koje su u današnje vreme, kada svi mnogo češće peremo i denzinfikujemo ruke, must have preparat, ako želimo da nam ruke i nokti izgledaju lepo i zdravo. Mada bi u ovom slučaju i obično mleko za telo moglo biti odlična zamena, važno je samo da kada namažete ruke, takođe, u svoje zanoktice i bazu nokta dobro utrljate preparat za negu. Postoje i zaštitni lakovi koji se nanose na nokte, i koji mogu biti obogaćeni raznim vitaminima, keratinom i supstancama za jačanje noktiju.

Zaštitne kreme za ruke su u današnje vreme, kada svi mnogo češće peremo i denzinfikujemo ruke, must have preparat

Hemijski sastojci u nekim lakovima i sredstvima za uklanjanje laka imaju izrazito isušujuće delovanje na nokatnu ploču, pa je čine krtom i sklonom listanju. Zato se sve više sugeriše upotreba lakova bez formaldehida, toluena i dibutil ftalata, dok se kod sredstava za skidanje laka sugeriše da budu alcohol free.

Ovi preparati su najčešće rastvori etilacetata, butilacetata i acetona sa dodatkom male količine lipidnih jedinjenja. Ulja se dodaju, upravo, da bi se izbegao efekat isušivanja nokatne ploče koje izazivaju rastvarači lakova. Takvi preparati sadrže vitamine E, F, B5, potom, visoko vredna ulja kao što je ulje pšeničnih klica, potom već pomenuto ulje jojobe, ali i biostimulativne supstance kao što je ekstrakt aloje, alantoin i druge.