devojka u koznoj jakni

Majlo – koža od pečuraka za budućnost

Nakon što su poslednjih godina brojni brendovi zabranili upotrebu krzna na svojim revijama, veganska koža mogla bi biti sledeći korak. Četiri čuvena brenda u konzorcijumu Majlo, imaće ekskluzivna prava na upotrebu ovog novog materijala

Otkad je svest o tome koliko modna industrija može da bude okrutna prema životinjama postala opšteprihvaćena, pokušaji da se pronađe zamena prirodnim materijalima okupirali su tehnologe tekstila i stručnjake u drugim oblastima izrade materijala.

Posebno je kao tema aktuelno iznalaženje alternative prirodnoj koži. Koža po svojoj strukturi ima neke karakteristike koje je do sada bilo veoma teško zameniti njenim veštačkim srodnicima.

Prvenstveno, brzo pucanje i sklonost ka habanju, a zatim i nedovoljna mogućnost da diše, činila je veštačku kožu ne baš idealnom zamenom za originalnu opciju.

Već skoro deceniju, na tom polju pomaci su zaista značajni, ali tek uz pomoć i povećani interes modnih kuća koje imaju izraženu svest o temama ekologije i zaštite životinja, stvari su počele da se pomiču u pravcu komercijalizacije onoga što je doskora moglo da se smatra samo eksperimentom.

Adidas, Stela Mekartni, Lululemon i Gučijeva matična kuća Kering udružili su se kako bi uložili u razvoj novog materijala majlo (Mylo), koji je uzgojen iz micelija (vegetativni deo pečurke ili kolonija bakterija sličnih pečurkama, koja se sastoji od mase razgranatih niti), ali izgledom i po osećaju podsećaju na prirodnu kožu.

Koža po svojoj strukturi ima neke karakteristike koje je do sada bilo veoma teško zameniti njenim veštačkim srodnicima

Kao deo novoosnovanog poslovnog konzorcijuma, ovi brendovi dogovorili su se da će uložiti milionske iznose kako bi poboljšali proizvodne mogućnosti majlovih izumitelja, američke biotehnološke kompanije Bolt Treds.

Plan je bio da se kreira lanac distribucije za vegansku kožu, koji bi omogućio njenu proizvodnju u komercijalno održivim količinama.

Nakon što su poslednjih godina brojni brendovi, pa čak i čitavi fešn vikovi napustili ili čak i zabranili upotrebu krzna na svojim revijama, veganska koža mogla bi biti sledeći korak.

U zamenu za svoje ulaganje, četiri čuvena brenda u konzorcijumu Majlo imaće ekskluzivna prava na upotrebu ovog novog materijala firme Bolt Tread. Tako će prvi proizvodi, koji bi se mogli naći na policama već 2021. godine, biti lansirani baš od strane ovih proizvođača.

Nadamo se da će ovo početno ulaganje na kraju omogućiti majlu da se proizvodi sličnom brzinom i efikasnošću kao i ostali materijali za masovno tržište. Tako bi ga učinili pristupačnim čak i za manje modne kuće, što bi ovaj materijal odomaćilo u svakodnevnoj upotrebi.

Osnovni sastojak materijala su micelije, nitaste strukture koju razne vrste pečuraka koriste za rast, slično korenju kod drveća

A kako, zapravo, nastaje ovaj čudesni materijal? Osnovni sastojak materijala su micelije, nitaste strukture koju razne vrste pečuraka koriste za rast, slično korenju kod drveća.

Te ćelije micelija hrane se piljevinom i drugim organskim materijalom i postavljaju na četvrtaste podloge. U sredini sa kontrolisanom vlagom i temperaturom, one počinju da rastu u penasti sloj, a nakon izvesnog vremena mogu da se beru.

Micelijska mreža pretvara se u list materijala koji liči na plutu, ali je puno tanji i fleksibilniji, a zatim se štavi i boji na sličan način kao i životinjska koža

Daljom obradom ta micelijska mreža pretvara se u list materijala koji liči na plutu, ali je puno tanji i fleksibilniji. Zatim se štavi i boji na sličan način kao i životinjske kože.

Ti procesi obično uključuju štetne hemikalije poput hroma, što može dovesti do prljanja otpadnih voda i uticaja na zdravlje radnika. Iz kompanije Bolt Treads tvrde da rade samo s firmama kojima su dodeljeni globalni sertifikati za održivost.

Za razliku od alternativnih sintetičkih koža, ona takođe ne koristi plastiku na bazi nafte, poput poliuretana ili PVC-a, koja emituje ugljenik dok se proizvodi i kome su potrebne stotine godina da se razloži na deponijama.

Možda će već 2021. biti godina koja će nam doneti kožne jakne koje ćemo moći da nosimo bez griže savesti

Imajući sve ovo u vidu, a pogotovo kada pogledamo koliko nam je veštačko krzno donelo kreativne raznovrsnosti u proteklim decenijama, nema razloga da se s nestrpljenjem ne radujemo ovom novom materijalu koji je na korak od realne upotrebe.

Možda će već 2021. biti godina koja će nam doneti kožne jakne koje ćemo moći da nosimo bez griže savesti, a čiji će sastav biti prirodan, pa neće biti kompromisa ni na polju udobnosti. Navijamo za majlo i čekamo ga s nestrpljenjem.