Tamnokosa devojka, nasemjana, gleda u kameru

Magična formula lepote – šta pruža tretman kiseonikom

Tretman kiseonikom postoji još od 2002. goine, pa verujem da je svako od vas čuo, ako ne već i probao ovu popularnu kozmetičku proceduru. Holivudske zvezde ga već odavno hvale i mnogi od njih ne mogu da zamisle pojavljivanje na crvenom tepihu bez ovog magičnog tretmana koji donosi instatnt sjaj i lepotu kože.

Bez obzira kakve vrste problema imate sa vašom kožom, svako od nas traga za magičnom formulom ili tretmanom koji će izbrisati tragove bora, opuštenu kožu, pore i mnoge druge nedostatke koje nevoljno registrujemo na našoj koži.

Zato, hajde da istražimo ovaj kod nas sve popularniji, neinvazivni i bezbolni tretman, koji po mnogim tvrdanjama može učiniti za našu kožu upravo ono za čim tragamo.

Oduševljena i Madona

Tretman kiseonikom , kao jedan od prilično popularnih tretmana tzv. oxygen facial predstavlja jedan od omiljenih tretmana holivudskih zvezda, posebno kada im je potrebno da instant zablistaju u određenim prilikama (Madona je svojevremeno zbog oduševljenosti rezultatima tretmana kupila 6 uređaja,  kako bi u svakoj svojoj kući primenjivala ovu metodu podmlađivanja kože). Kiseonični tretman predstavlja smešu hiperbaričnog kiseonika ili čistog kiseonika pod visokim pritiskom , sa anti-age serumima, koji se kroz odgovarajući aplikator primenjuju na kožu lica i tela. Ljudi koji su primenjivali ovaj tretman kažu da im je posebno koristan jer olakšava upotrebu šminke (koža nakon njega postaje glatka i hidrirana).

Regeneracija i uklanjanje ožiljaka

Ova gasna infuzija kiseonika, vitamina, aminokiselina, antioksidanasa i kolagena dobra je pre sve ga što stimuliše rast novih ćelija kao i samog kolagena. Na taj način dolazi do regeneracije kože, ubrzanja mikrocirkulacije izložene zagađenju, duvanskom dimu i ostalim toksinima kojima smo napadnuti  na dnevnom nivou.

Takođe, tretman se koristi i za uklanjanje ožiljaka od akni, kao i za tretiranje problematične kože i proširenih pora, jer se smatra da će regenerativno dejstvo kiseonika stimulisati smanjenje ožiljaka i fleka nakon akni. Pored toga, preporučuje se za tretiranje kožnih oboljenja, poput ekcema, psorijaze, rozacee…

Ključni sastojak ovog tretmana je, pored kiseonika, hijaluronska kiselina, koja je normalno prisutna u našoj koži, kao i najčešće korišćen injektibilni filer, koji privlači i vezuje vodu, pa koža deluje zategnuto i hidrirano nakon njegove primene.

Šta možemo očekivati od tretmana kiseonikom?

S obzirom da tretman kiseonikom ne predstavlja medicinsku metodu koja zahteva upotrebu injekcionih i jakih hemijskih preparata, usluge ove vrste možete dobiti i u salonima i spa centrima širom grada, gde su kozmetičari obučeni od strane stručnjaka za pružanje usluga ove vrste.

Pre nego što se počne sa tretmanom neophodno je da stručna osoba prvo uradi piling kože, kako bi se odstranile izumrle ćelije i prljavština i na taj način koža pripremila za ovu proceduru.

Tretman kiseonikom

Nakon pilinga i izvršene analizu vaše kože, čime se određuje koja od infuzija bi vama najviše odgovarala (postoje četiri opcije tretmana), počinje tretman koji se sastoji u puštanju blage kiseonične pare pod pritiskom, proizvedene od strane specijalnih mašina, koje u zavisnosti od tipa proizvode kiseonik i emituju ga kroz odgovarajući aplikator direktno u pore kože

Primena ove metode oseća se kao eksplozija hladnog vazduha na koži, sa blagim pritiskom, ali veoma prijatnog i bezbolnog osećaja.

Cela procedura traje od 30-60 minuta. Nakon toga stručno lice bi trebalo da vam pomogne u izboru preparata kojima ćete nastaviti kućnu negu, kako bi rezultati bili što duže vidljivi. Vaša koža će izgledati sjajno i zategnuto oko sedam dana nakon tretmana, ali ne može se očekivati čudo od jednog tretmana. U početku treba bar 3-6 nedelja uraditi po jedan tretman nedeljno, a onda nastaviti jedan mesečno.

 Idealno je za sve prilike kada koža treba da zablista: za venčanja, veridbe, mature, novogodišnje dočeke…

Koji su efekti tretmana?

Efekti tretmana mogu biti sledeći:

  • Podmlađivanje  –  umanjuje efekte finih linija i bora, povećavajući hidrataciju
  • Ishrana dubokih slojeva kože – omogućava podizanje tonusa i korekciju neravnina zrele koža koja izgleda svetlija i mlađa
  • Čisti i umiruje kožu sklonu aknama, obnavljajući oštećenu lipidnu barijeru i povećavajući hidrataciju takve kože.
  • Atovelene  je tzv. needle-free Botox alternativa koja pomaže zatezanju kože kao i povećanju volumena usana

Svaka opcija tretmana i svaki serum u sebi sadrži neku od sledećih aktivnih supstanci: hijaluronsku kiselinu, biljne ekstrakte, antioksidante, peptide i vitamine, morski kolagen.

Ključni sastojak pored kiseonika je hijaluronska kiselina, koja je normalno prisutna u našoj koži, kao i najčešće korišćen injektibilni filer, koji privlači i vezuje vodu, pa koža deluje zategnuto i hidrirano nakon njegove primene.

Kiseonik prirodno ima i antibakterijski efekat, hladi i umiruje kožu. Takođe,  sam kiseonik stimuliše regenerativne procese u koži koja se tako još brže podmlađuje i oporavlja.

Sa druge strane, klijenti su često nezadovoljni, jer očekuju da efekti tretmana treba da traju dugo, kao kod primene raznih filera, čiji rezultati traju po nekoliko meseci. Smisao tretmana je stimulisati regeneraciju i cirkulaciju kože, ali to ne znači da treba zaboraviti na svakodnevnu negu i upotrebu preparata koji će koži održavati vitalnost i sjaj (kreme i serumi), jer samo na taj način efekti tretmana mogu biti duže vidljivi. Takođe, s obzirom da je ovaj tretman višestruko jeftiniji od primene filera, trebalo bi ga upražnjavati bar jednom mesečno, ili u dva meseca (u zavisnosti od budžeta).

Da li je tretman kiseonikom bezbedan?

Čini se da ovaj popularni tretman ima svoje verne zagovornike, pre svega holivudske zvezde, ali i svoje protivnike, najpre u naučnoj javnosti zbog nedostatka kliničkih studija koje potvrđuju njegovu efikasnost. U određenim ordinacijama dermatolozi nude ove tretmane, dok ih drugi  smatraju besmislenim.

Međutim, zanimljiva je činjenica da se u Australiji, gde je tretman i nastao, on koristi za aplikovanje citostatika u terapiji raka kože, što samo ide u prilog činjenici da ipak određena stručna javnost i te kako veruje u njega.

Jedan od glavnih razloga zašto je tretman postao popularan je njegova bezbednost primene i kod najosetljivijih koža, (sem blagog crvenila koje brzo prolazi). Za razliku od mikrodermoabrazije, rolera i drugih metoda unošenja anti-age supstanci u dublje slojeve kože, kako bi stimulisali stvaranje kolagena i podmlađivanje, što je primarni cilj ovih procedura, tretman kiseonikom je bezbolna metoda koja uglavnom nema neželjenih dejstava, poput crvenila, otoka, svraba… Ova fina metoda upumpavanja kiseonika i hijaluronske kiseline u prvom redu u kožu  pogodna je i za osobe s najosetljivijom kožom, koje imaju problem kod primene invazivnijih metoda i upotreba igle u korekciji bora.

Mlada devojkananosi kremu na kožu

S druge strane, mnogi dermatolozi tvrde da je umanjenje bora posledica inflamacije i otoka kože nakon tretmana, a ne blagotvornog dejstva kiseonika i hijaluronske kiseline. Takođe, nestabilan kiseonik i procesi oksidacije koji nastaju tokom tretmana učestvuju u stvaranju slobodnih radikala u koži, što dovodi do prevremenog starenja, stvaranja bora i drugih neželjenih efekata.

Zato se naučna javnost Kalifornijskog univerziteta, katedre za dermatologiju, pita da li je otkriće tretmana kiseonikom benefit ili pseudo-nauka?!

Ali, ako verujete izboru Madone, ili glumicama serije „Sex i grad”, koje su pre svakog snimanja radile ovaj tretman kako bi im koža lepše izgledala ispod šminke, onda  zakažite tretman u vašem omiljenom salonu i uživajte u lepoti vašeg lica!