Mađioničarka u teretani – vežbati sa prehladom ili ne

Možda je „pravilo vrata” razumljivo za sportiste, ali pravi savet za rekreativce je – trenirajte samo kada ste zdravi!

Postoje dva tipa vežbača – prvi koji sa radošću odlaze u gym i drugi kojima dobro dođe svaki izgovor da to preskoče.

U sezoni prehlada, virusa i gripa, i jedni i drugi se pitaju da li je kijavica, na primer, argument ili alibi da se gym zaobilazi u širokom luku. Savet mnogih stručnjaka vežbačima jeste da pažljivo osluškuju svoje telo, a ako nisu u top-formi da dobro razmisle hoće li trenirati.

Generalno – sa prehladom se ne ide na trening! Svako stanje koje dovodi do otežanog disanja, bitno utiče na mogućnost da se ispravno trenira – upozorava prof. dr Nenad Dikić, specijalista sportske medicine.

Da li je kijavica argument ili alibi da se gym zaobilazi u širokom luku?

VEŽBATI SA PREHLADOM ILI NE

Broj otkucaja srca povećava se prilikom vežbanja, a temperatura tela raste, ubrzava se potrošnja energije i gubljenje vode iz organizma zbog znojenja. U uobičajenim okolnostima ove promene su bezopasne, ali ako je organizam već načet prehladom, one predstavljaju dodatni stres za telo, što negativno utiče na zdravlje. U tom smislu, pojedini stručnjaci, na brojnim sajtovima koji se bave ovom temom, savetuju da se intenzitet vežbanja smanji.

Bolovi ispod i iznad grla

Navode da se u slučaju blažih prehlada ili curenja iz nosa ne mora isključiti šetnja, lagana vožnja bicikla ako je lepo vreme, džogiranje, plivanje ili joga. Pošto je laicima teško da procene prirodu svoje boljke, oni preporučuju vežbačima da se vode „pravilom vrata”. Prema tom pristupu, bolovi ispod grla isključuju svaki trening, dok se uz bolove iznad grla može vežbati, ali slabijim tempom.

Iskusnim vežbačima savetuje se da pored simptoma prehlade prate i srčanu frekvenciju u miru

VEŽBATI SA PREHLADOM ILI NE

U praksi, to bi značilo da je sa bolovima ispod vrata, koji podrazumevaju bol u grudima, čest kašalj, kostobolju, dijareju ili povraćanje, bolje ostati kod kuće u krevetu, kako bi se organizam odmorio i oporavio. Bolovi iznad grla, poput lagane glavobolje, curenja nosa, kijavice, grebuckanja u grlu, prema „pravilu vrata”, ne moraju biti prepreka za lagani trening, ali samo dok vežbač oseća da za to ima snage i da mu preznojavanje prija.

Konzervativni i iskusni

Noviji pristupi, možda malo manje konzervativni, dele prehladu na onu iznad i ispod vrata. Navodno, smatra se da curenje nosa ili grebanje u grlu ne dovodi do bitnih disajnih smetnji, pa se s tim tegobama može trenirati, za razliku od simptoma kašlja, groznice, bola u grudima, nedostatka vazduha, kada se objektivno ne može trenirati. Možda je ova podela razumljiva za sportiste, ali verujem da je pravi savet za rekreativce da treniraju samo kada su zdravi –objašnjava dr Dikić.

Osoba sa kijavicom i mnoštvom maramica, nikome nije prijatan prizor u teretani

VEŽBATI SA PREHLADOM ILI NE

Ipak, za one iskusne, savetuje da pored simptoma prehlade prate srčanu frekvenciju u miru. Ako ona varira za više od pet otkucaja, upozorava da se u organizmu događa nešto što zahteva mirovanje, pauzu ili bar trening nižeg intenziteta.

Bilo da je prehlada slabija ili jača, trebalo bi imati na umu i da je u gymu veliki broj ljudi i da je velika mogućnost prenošenja zaraze prilikom korišćenja sprava.

Na stranu to što osoba sa kijavicom i mnoštvom maramica nije baš poželjan prizor u teretani, a može i da ometa i dekoncentriše ostale vežbače.