Luksuz u Budimpešti

Luksuz u Budimpešti: Najlepši na svetu New York Café

Čuveni kafe-restoran koji oduzima dah preživeo je mnoge epohe, političke sisteme i istorijske prekretnice. Nekada je bio stecište plemića i umetnika, a danas je otvoren za sve

U očaravajućoj Budimpešti turistima nikada ne može biti dosadno, bez obzira na to da li su u mađarskoj prestonici prvi ili 101. put. Ovom prilikom u fokusu nam nisu bile samo šetnje prostranim trgovima, avenijama i mostovima koji spajaju Budim i Peštu, već i New York Café, koji se smatra jednim od najlepših na svetu.

Anastassiya Bornstein © / Shutterstock.com

Kako bismo vam dočarali deo atmosfere, kroz ovaj čuveni kafe-restoran provešćemo vas uz muziku u kojoj podjednako uživaju slučajni prolaznici koji svrate na kafu, da predahnu, i gosti koji su se specijalno lepo obukli za ovu priliku. New York Café je preživeo mnoge epohe, političke sisteme i istorijske prekretnice, ali se uvek iznova rađao. Nekada je bio stecište plemića i umetnika, a danas je otvoren za sve koji vole da uživaju u udobnosti i raskoši njegovog enterijera.

Već na ulazu u kafe-restoran pogled privlače kitnjasta, oslikana tavanica i zidovi, sve do teških plišanih zavesa

Dignity 100 © / Shutterstock.com

Zdanje, izgrađeno u eklektičnom italijanskom renesansnom stilu, propalo je posle Drugog svetskog rata i služilo kao prodavnica sportske opreme, ali na radost mnogih, 2006. godine vraćen mu je prvobitni sjaj.

Dave Z © / Shutterstock.com

Već na ulazu u kafe-restoran pogled privlače kitnjasta, oslikana tavanica i zidovi, sve do teških plišanih zavesa. Sačekali smo nekoliko minuta na naše mesto, uzeli jelovnik i odlučili da se počastimo kolačima i kafom. U jelovniku ima klasičnih jela, kao što su goveđi gulaš, ribarska supa, paprikaš od pilećih bataka, bečka šnicla i foie gras na žaru, a od slatkiša služe torte – doboš, saher i esterhazi. Dok pored nas promiču poslastice, uživamo u kafi, desertu i, naročto, u živoj muzici. Saznali smo da u New York Café-u od početka septembra muzičari sviraju svakog dana od 11 do 17 časova, i to petnaest minuta svakog sata.

Članovi Lugosi Salon Gipsy Band-a važe za najbolje budimpeštanske ciganske muzičare, a uverili smo se i sami da imaju ogroman repertoar

Posztos © / Shutterstock.com

Saznali smo i da članovi Lugosi Salon Gipsy Band-a važe za najbolje budimpeštanske ciganske muzičare, a uverili smo se i sami da imaju ogroman repertoar, od klasične do moderne muzike.

Na kraju, ovo jedinstveno iskustvo najbolje staje u jednu reč – luksuz, na kakav danas ne nailazimo često

Lugosi Salon Gipsy Band ©Jelena Jelisavčić, privatna arhiva

Na kraju, ovo jedinstveno iskustvo u jednom od najboljih kafea na svetu, uz muziku, kafu i kolače, najbolje staje u jednu reč – luksuz, na kakav danas ne nailazimo često.