Glumica Lili Gledston.

Lili Gledston – zlatni glas američkih starosedelaca

Glumica Lili Gledston prva je žena poreklom od američkih starosedelaca (nekada smo ih, zbog Kolumbove greške, zvali Indijancima) koja je osvojila Zlatni globus. Uručen joj je ove godine u januaru za ulogu Moli u Skorsezeovom filmu Ubistva pod cvetnim mesecom (Killers of the Flower Moon). Talentom i autentičnošću pojave i glume, ova 38-godišnja glumica osvojila je publiku i kritičare, pa joj mnogi predviđaju i nominaciju za Oskara. Ako se to dogodi, biće prva Amerikanka starosedelačke krvi koja je dotle stigla.

Detinjstvo u rezervatu u Montani

Primajući Zlatni globus, Lili Gledston je reči zahvalnosti počela na maternjem jeziku svoga oca, koji potiče iz plemena Crna stopala (Blackfeet). Tačnije, njen otac potiče od plemena čije puno ime na engleskom glasi Piegan Blackfeet, a na svom jeziku oni sebe zovu Siksikaitsitapi. Lilin otac takođe ima i krvi plemena Nez Perce koje sebe zove Nimiipuu.

Veza Lili Gledston sa stanovnicima naroda koji su živeli u Americi pre nego što su ih otkrili i preplavili Evropljani nije samo genetska. Lili je rođena 2. avgusta 1986. i prvih desetak godina sa roditeljima je živela sa očevim saplemenicima u rezervatu u Montani.

Mnoge je začudilo što se Lili Gledston na dodeli Globusa zahvalila svojoj majci Beti na tome što govori jezik svojih predaka, jer joj je majka belkinja evropskog porekla. Lili je objasnila da je majka naučila maternji jezik svog muža i plemena sa kojim je živela, a potom je decu taj jezik učila paralelno sa engleskim.

Plastične naočari za Oskara

Kasnije, roditelji su se u potrazi za poslom preselili u okolinu Sijetla, gde je otac radio u brodogradilištu, a majka bila učiteljica. Za Lili je to bio težak period jer su je deca u školi stalno zadirkivala. Ona je utehu nalazila u dečjoj dramskoj grupi. „Jedine situacije kad mi se nisu rugali bile su kad sam bila na sceni, u kostimu”, seća se Lili.

Jednom, kad je došla kući plačući jer su joj se u školi deca izrugivala, otac ju je tešio rečima: „Kad dobiješ Oskara, svi će želeti da ti budu prijatelji.” Tako je otac njenu želju da se posveti glumi učinio dostižnom.

Glumica Lili Gledston.

Lili Gledston © Lev Radin / Shutterstock.com

Prvi dečko s kojim se zabavljala u srednjoj školi znao je za njenu želju da postane glumica. Jednom je iz automata izvukao naočare ukrašene plastičnim zvezdama. Poklonio ih je Lili i poželeo joj da ih nosi kad prvi put ode na svečanu dodelu Oskara. Lili je za magazin People ispričala da će ih, ako bude nominovana, nositi u torbici.

Rana karijera

Posle srednje škole Lili Gledston je završila umetničku akademiju, a filmsku karijeru počela 2012. Prve zapažene uloge imala je u filmovima Winter in the Blood (2012) i Buster’s Mal Heart (2016).

Pravi proboj napravila je ulogom rančerke u filmu Keli Rajhart Odabrane žene (Certain Women) iz 2016, za koju je dobila neke važne nominacije i nagrade. Ostvarila je i više zapaženih uloga u pozorištima. Za glavnu ulogu u filmu Morise Malc iz 2022, The Unknown Country, dobila je Gotam (Gotham) nagradu.

Potpuna prekretnica u njenoj karijeri nastala je u trenutku kad je prošla audiciju i dobila ulogu Moli u Skorsezeovom fimu.

Sa Leonardom Dikapriom – od obožavateljke do partnerke

Lili Gledston je za People ispričala da je od detinjstva bila fan filma Titanik i da je prvi džeparac potrošila da naruči VHS kasete tog filma. Kasnije se divila majstorstvu s kojim je Dikaprio odigrao dvostruki lik u filmu Čovek sa gvozdenom maskom (The Man in the Iron Mask) „Prvog dana snimanja ruke su mi drhtale u Leovom prisustvu. Isto je bilo i sa Robertom de Nirom”, rekla je.

Rad sa dve takve glumačke legende, kao i sa režiserom Skorsezeom, nije joj ostavio mnogo prostora za lična osećanja, tim više što je uloga koju je igrala bila vrlo dramatična i teška. Ipak, svi su se trudili da joj olakšaju.

Lili Gledston i Leonardo Di Kaprio.

Lili Gledston i Leonardo Di Kaprio © Kathy Hutchins / Shutterstock.com

Jedne večeri stigao joj je SMS od Leonarda sa pozivom da dođe kod njega na večeru. Prvo je pozvala produkciju da proveri da li je stvarno Leonardo Dikaprio tražio njen broj telefona. Mislila je da se neko šali s njom.

Posle te večere, njih dvoje su sedeli u dvorištu i pričali, svako o svom detinjstvu. On je zapalio cigaretu, pa je i ona zamolila za jednu, pošto svoje nije ponela. Onda se setila kako su žene u rezervatu pušile na malu lulu, a Leonardo je rekao da moraju u film da ubace scenu u kojoj njih dvoje sede i puše. Lili naglašava da su posle snimanja oboje prestali da puše.

U filmu, Lili i Leonardo igraju bračni par, ali je odnos njihovih likova vrlo složen i napet, kao uostalom i celokupna filmska priča.

Ko su ubice pod cvetnim mesecom?

Film Ubistva pod cvetnim mesecom rađen je na osnovu istoimene istoriografske knjige Dejvida Grena iz 2017. I knjiga i film bave se istorijskim događajem koji se desio 1921. godine u vreme cvetnog meseca, to jest u maju, kada je u rezervatu u Oklahomi pronađeno telo ubijene žene, sestre lika koji igra Lili Gledston.

Nešto pre toga, na neplodnoj zemlji u Oklahomi na kojoj je bio rezervat starosedelačkog plemena Osejdž (Osage), pronađena je nafta. Kako su Osejdži imali tapije na tu zemlju, belci su počeli da je kupuju ili uzimaju u zakup. Bilo je i onih koji su do prava na zemlju došli tako što su se ženili Osejdž ženama. Upravo takav par igraju Lili i Leonardo u filmu.

Događaji koji su u osnovi radnje filma svrstavaju se među najstrašnije događaje u američkoj istoriji jer su starosedeoci ubijani, otimana im je zemlja i sloboda, gušena kultura. To je upravo ono što starosedeoci nazivaju „ubistva pod cvetnim mesecom”.

Kako beleže stari poljoprivredni kalendari, nežne biljke, trave i sitno cveće koje raste pri zemlji razvija se i cveta u martu i aprilu. A onda u maju nabujaju i procvetaju krupne i moćne biljke, koje ovom niskom i nežnom rastinju popiju vodu i zaklone mu sunce. Upravo na to su mislili autori knjige i filma kad su termin Ubistva pod cvetnim mesecom stavili u naslov.

Mudrost predaka – balans suza i smeha

Rad Lili Gledston ima veliki značaj u novom talasu želje i potrebe da se kultura starosedelaca Amerike osvetli i njihova sudbina sačuva od zaborava. Rad na filmu za samu Lili Gledston bilo je teško iskustvo, ali joj je, kako je ispričala za Gardijan, pomoglo to što je u ekipi, među glumcima i statistima, bilo dosta njenih sunarodnika. „A kad ih je više na jednom mestu, uvek je tu smeh”, kaže Lili Gledston i dodaje da se tu krije odgovor na pitanje kako se današnji starosedeoci Amerike nose sa svojom traumatičnom istorijom. „Mi se s tim nosimo tako što proslavljamo. Pravimo ravnotežu humorom.”

To možda najbolje dočarava jedna scena iz TV serije Reservation Dogs, u kojoj se Lili istovremeno smeje i plače. „Kontrast nije prava reč za to. Za mene je to više balans.”

Samo ovih nekoliko reči dovoljan su dokaz da bi svet verovatno bio mnogo bolje mesto da su se doseljenici potrudili da pažljivije slušaju i poštuju mudrost autohtonih stanovnika, američkih Indijanaca kako smo ih nekada zvali.

Naslovna fotografija: © Jaguar PS / Shutterstock.com