Lice Linde Evandželiste

Naslovnica britanskog Voga je omaž lepoti slavnog supermodela, pa je stvarno ok da to lice blista, da su fotografije majstora Majsela savršene, da su trake Pet Makgrat tamo gde treba da budu i da nas sve ostavljaju bez reči

Linda Evandželista i supermodeli devedesetih najavili su novu vrstu božanstava, lepotica koje nisu samo manekenke, jer su prosto veće od života. I danas su poznate po prvom imenu, jer prezimena su im znali svi – Kristi, Naomi, Klaudija, Sindi, a pre svih, naravno, Linda, koju su nazivali i Gretom Garbo supermodela.

Za nas koje smo rođene između šezdesetih i osamdesetih bile su mera ženskog uspeha, pritom prekrasno oličenje, koje se usuđuje da kaže da ne ustaje iz kreveta za manje od 10 hiljada dolara!

Wow!

Njihov magnetizam nisu nasledile potonje generacije manekenki sa imenima koja se teško pamte. Tri decenije kasnije, znamo mračniju stranu tog uspeha, taj danak u krvi – iscrpljujući režim života i ishrane koji su sve samo ne hedonistički, užasi anoreksije, lomovi u privatnom životu i ,naravno, ulazak u godine.

Poslednji problem imaju sve vedete industrije zabave gde niko ne sme prirodno da ostari.

Brojne dive pokušale su to da reše skupim i radikalnim estetskim zahvatima, koji su im uništili karijere, dok su neke, poput Mišel Fajfer, uspele da javno priznaju i koriguju grešku, pa je ona ponovo božanstvena kako joj i priliči (pogledajte film Francuski izlaz).

Linda Evandželista, dobro znamo, bila je najlepša od najlepših, pritom anagažovan borac za prava modela na adekvatne zarade… Njena izuzetnost, između ostalog, za mene je zabeležena i na PR fotografiji na kojoj sedi između sedam dostojanstvenih, vremešnih Sicilijanki. Fotka je doživela sudski epilog iz drugih razloga, ali to nije ovde tema. Igrom slučaja, fotografija mi se urezala u sećanje baš u sicilijanskom seocetu Savoka (Savoca), gde je i snimljena. Moj unutrašnji ženski radar doživljava je sasvim lično, kao poruku da se sme biti neopisivo lepa, ma šta selo imalo da kaže na temu takve napasti.

U međuvremenu, Linda Evandželista je i sama posegla za intervencijama, ali se posle neuspelog, navodno oslobođenog rizika, estetskog zahvata, probudila kao sve ono što nije želela. Lovci na senzacije i paparaci jurili su da snime kako to izgleda deformisana nedostižna labudica, koja se posle toga samo retko pojavljivala u javnosti i više nije mogla da radi.

Znam da smo svi umorni od trilera paparaco lovaca koji pomno krišom snimaju Keli Makgilis ili Bridžet Fondu, koje su prosto, obuzete drugim stvarima, digle ruke od takmičenja sa samom sobom.

Upravo zato osećam veliku radost gledajući najnoviju fotografiju Linde Evandželiste na naslovnici britanskog Voga gde je čuvena Pet Makgrat ponovo vratila njenom licu sav sjaj vanvremene lepote.

© Steven Meisel/British Vogue

Nema sumnje, to je Garbo Evandželista, jedna jedina i neponovljiva.

Jasno je da je u ovaj ambiciozni projekat uloženo mnogo znanja, novca, entuzijazma, sa jasnom porukom – Linda Evandželista, vredna si svih mogućih napora i kreativnih ideja koje pred nas mogu da vrate tvoju lepotu bez premca.

Ne treba posebno da naglašavam da svemu određenu težinu daje objašnjenje same Evandželiste da je na tim fotografijama čuvena šminkerka Pet Makgrat koristila specijalne elastične trake kojima je zategla lice 57-godišnjeg modela da izgleda onako kako je izgledala kada je imala 27 godina.

Evandželista je javnosti otkrila bitnu fusnotu – da danas „njeni brada i vrat ne izgledaju kao na slikama”.

Ali, one tako i ne moraju da izgledaju!

Ovo je omaž licu koje se našlo na raznim naslovnicama više od 60, 70 puta, pa je skroz ok da to nezaboravno lice blista, da su fotografije velikog majstora Stivena Majsela dovedene do perfekcije sredstvima svojstvenim modnoj fotografiji, da su trake Pet Makgrat tamo gde treba da budu i da nas ceo projekat ostavlja bez reči.

Naročito zbog opaske same Linde da se „vodilo računa o svemu u vezi sa čim se oseća nesigurno, tako da je mogla da radi ono što voli”.

Skoro da ne pamtim trenutak većeg trijumfa u industriji mode i lepote.

Naslovna fotografija © Denis Makarenko / Shutterstock.com