Letnja nega masne kože

Nega ove vrste kože prilično je promenjena u toku leta, a da bi se uklonio višak sebuma i sprečilo zapušavanje pora i pojava nečistoća, potrebno je uvesti nekoliko izmena u dnevnoj nezi

Masna i mešovita koža zahtevaju posebnu negu tokom cele godine, a posebno leti. Povećanje temperature menja konzistenciju sebuma koji postaje sve ređi, a s obzirom da se na licu nalazi najviše sebacealnih žlezda, isijavanje kože u toku letnjih dana veoma je česta nepoželjna pojava koja nam kvari užitak u ovom godišnjem dobu. Nega masne kože prilično je promenjena u toku leta, a da bi se uklonio višak sebuma i sprečilo zapušavanje pora i pojava nečistoća, potrebno je samo uvesti nekoliko izmena u dnevnoj nezi ovakve kože.

Hidratacija je, kao i obično, prvi i najvažniji korak. Međutim, sredstvo za hidrataciju treba da bude lagani matirajući fluid ili serum koji bi moga da bude i oil free i da u sebi sadrži hijaluronsku kiselinu i druge seboregulatorne, detoks i hidratacione agense rastvorene u umirujućem gelu. Ovakvi preparati najčešće sadrže ekstrakte zelenog čaja, grožđa, probiotike, vitamin C, niacinamid i mnoge druge patentirane biljne komplekse koji regulišu lučenje sebuma i bore se sa neželjenim efektima UV zračenja.

Gel ili krem gel formulacije idealne su podloge ispod BB kreme kojom bi trebalo zameniti puder u toku leta. Kada je u pitanju izbor pudera, i tu se opet nameće izbor prema tipu kože, pa se i puderi, ili još bolje BB kreme, biraju da budu lagani, u vidu fluida, sa što manje supstanci koje bi mogle zapušiti pore.

Sredstvo za hidrataciju treba da bude lagani matirajući fluid ili serum koji bi mogao da bude i „oil free”

Dnevna nega i zaštita

Pored hidratacije i izbora adekvatne dnevne kreme tj. seruma, izbor zaštitne kreme protiv sunca je posebno važan kod masne kože. Nepravilan izbor ovog preparata može zapušiti pore i stvoriti nečistoće na koži, što je veoma česta pojava nakon leta. Zato morate tražiti zaštitne kreme u vidu gela ili fluida, sa što manje komedogenih supstanci koje će stvoriti štetu. Većina dermokozmetičkih brendova u apotekama ima ovakve preparate, pa posebno obratite pažnju pri njihovom izboru i posavetujte se sa farmaceutom. Ako tražimo adekvatnu noćnu kremu, mada većina žena sa masnom kožom preskače „noćno mazanje” lica, onda bi serum sa vitaminom C, kavijarom, matičnim ćelijama, peptidima i drugim anti-age supstancama bio idealno rešenje nakon čišćenja lica. Anti-age kreme koje nisu lagane teksture mogu zapušiti pore i iritirati masnu i mešovitu kožu u toku leta.

Nepravilan izbor kreme za zaštitu od sunca može zapušiti pore i stvoriti nečistoće na koži, što je veoma česta pojava nakon leta

Čišćenje lica

Čiščenje kože veoma je bitno, a najbolji čistači za masnu kožu u toku leta su oni koji se spiraju sa lica, odnosno gelovi za pranje lica. Međutim, preteranim pranjem lica nećete ukloniti višak masnoće. Naprotiv, kožu ćete još više isušiti i stimulisati lojne žlezde da jače rade. Zato je veoma bitno, posebno u zrelim godinama, kada je koža osetljivija i sklona dehidrataciji, birati preparate za pranje lica bez sapuna, koji ne isušuju kožu. Micelarne vode za masnu kožu su veoma prisutne i popularne, pa i njih možete koristiti, ali uz poželjno ispiranje. Tonici se danas ređe koriste, ali kada je masna koža u pitanju njihovi efekti su značajni. Razlog je što se u njima, pored hidratacionih i umirujućih supstanci, nalaze i supstance koje sužavaju pore – ako vas ne mrzi da učinite ovaj dodatni korak u čišćenju lica, ostvarićete odlične rezultate pre nanošenja kreme ili seruma.

Preteranim pranjem lica nećete ukloniti višak masnoće, naprotiv kožu ćete još više isušiti i stimulisati lojne žlezde da još jače rade

Eksfolijacija je još jedan veoma važan korak u toku leta – preporučuje se dva puta nedeljno, da bi se sa kože uklonili višak sebuma, bakterije i nečistoće. Pilinzi se nalaze u različitim formama i svaki će prijati vašoj koži, posebno oni za lice. Alfa hidroksi kiseline (AHA), salicilna kiselina itd., koje se često dodaju gelovima za pranje lica, imaju takođe ovakav efekat, pa su one poželjne u preparatima za čiščenje masne kože.

Epohalni bloteri

Bloteri ili papirići za matiranje lica, epohalno su otkriće kada je masna koža u pitanju. Njihova primarna uloga je da upiju višak površinskog sebuma sa lica, po principu jednostavne apsorpcije. Međutim, ukoliko imate seboreičnu kožu, njih treba izbegavati. Takođe, treba imati na umu da i preteranom primenom i pritiskanjem ovih papirića na kožu možemo stimulisati lučenje sebuma, pa ih treba koristiti umereno. Ali, na ovaj način možemo ukloniti masnoću preko pudera, a da pri tome ne oštetimo šminku, pa ih je dobro imati u torbi u toku radnog dana. Nakon toga, možete naprskati mineralnu vodu za lice, čija je upotreba takođe veoma preporučljiva u toku leta.

Tonici se danas ređe koriste, ali kada je masna koža u pitanju njihovi efekti su značajni

Leto je najlepše godišnje doba, ne dozvolite da vam višak masnoće na licu kvari uživanje!