Leticija Kasta Jaguar PS © / Shutterstock.com

Leticija Kasta ne prihvata titulu savršene žene, jer je savršenstvo dosadno

Godina jedne Francuskinje: u martu se porodila, u julu se pojavila u cvetnoj mini-haljini, u septembru se u kupaćem slikala za naslovnicu, plus dva nova fima

Septembarski broj francuskog izdanja časopisa Mari Kler ima dve naslovne strane! Na obe je Leticija Kasta! Na jednoj je u nežnozelenom jednodelnom kupaćem kostimu i crvenim japankama, sa vlažnom kosom i tajanstvenim zavodljivim pogledom preko obgrljenog kolena. Na drugoj se pojavljuje u donjem delu kupaćeg kostima sa potpisom Diora i nakitom Cartier. Pogledamo fotografije i jasno nam je – u pitanju je izazovna i negovana lepotica kraj tirkiznog mora, pred kraj sezone, onda kad je najlepše. Ali te fotografije možemo da opišemo i na drugi, podjednako tačan način: to je žena od 43 godine, koja naporno radi od svoje 15. i koja je rodila i podiže četvoro dece, od kojih najmlađe ima šest meseci.

Žene treba da pričaju o svojoj kreativnosti

Leticija, koja je dugogodišnji model, glumica i rediteljka, ima dvadesetogodišnju ćerku Satin sa francuskim fotografom i rediteljem Stefanom Sednauijem. Potom je 2006. rodila sina Orlanda i 2009. ćerku Atinu sa italijanskim glumcem Stefanom Akorsijem, sa kojim je dugo bila samo verena. Konačno se udala 2017. za pet godina mlađeg francuskog glumca Luja Garela sa kojim je u martu ove godine dobila sina Azela.

Leticija ne voli da javno govori o deci. Čak je u jednom intervjuu za Dejli mejl protestovala zbog toga što žene uvek pitaju o materinstvu


Andrea Raffin © / Shutterstock.com

Ipak, Leticija ne voli da javno govori o deci. Čak je u jednom intervjuu za Dejli mejl protestovala zbog toga što žene uvek pitaju o materinstvu. „Volim svoju decu, ali ne volim da pričam o njima, zato što ja nisam samo majka. Daleko je važnije i zanimljivije da žene pričaju o svom radu, svojim mislima, svojoj kreativnosti i svom ličnom identitetu”, rekla je, ali je onda novinarki uputila logično kontrapitanje: „Da sam muškarac, da li biste mi rekli: vi ste otac, hajde da pričamo o tome; kako uspevate da imate uspešnu karijeru i da budete otac; kako nalazite vreme da provedete sa svojom decom? Naravno da to ne biste pitali.”

Prvi zajednički projekat sa mužem

Kad se Leticija pojavila u septembarskoj kampanji kuće Sen Loran i na naslovnici ruskog Ela, već je bila trudna. Na Kanski festival u julu ove godine, Leticija je došla samo par meseci nakon porođaja. Bila je u mini-haljini sa cvetnim dezenom, što je istaklo njene vitke noge i prikrilo nešto popunjeniji struk. Pojavila se sa mužem Lujem Garelom, ali ne samo zato što joj je muž, već zato što je prikazivan film koji je njihov prvi zajednički projekat. Leticija igra naslovnu ulogu u filmu La croisade (Krstaški rat) koji je Luj režirao. Takođe, ovih dana počinje da se prikazuje film pod naslovom Lui, u kome je Leticija odigrala prilično kompleksnu ulogu. Iz ovoga je očigledno da ona već dvadeset godina uspeva da balansira materinstvo i karijeru.

Snimila je više od 100 naslovnih strana gotovo svih časopisa koji nešto znače, uključujući i kontroverznu nagu naslovnicu za Rolling Stone 1998.

Ipak, Leticija ima mnogo toga da kaže o svojoj karijeri i svojoj kreativnosti. Iako joj je vrata otvorio savršen izgled, put od tih vrata do današnjeg statusa Leticija je popločala radom, talentom i pre svega snagom volje. Imala je samo 15 godina kad ju je uočio čovek iz modne agencije dok je sa roditeljima, bratom i sestrom ležala na plaži u mestu Lumio na ostrvu Korzici, odakle joj potiče otac. Od tada je snimila više od 100 naslovnih strana gotovo svih časopisa koji nešto znače, uključujući i kontroverznu nagu naslovnicu za Rolling Stone 1998, kada je proglašena „najpoželjnijom ženom na svetu”.

Savršenstvo je dosadno

Leticiju su možda najbolje opisali Domeniko Dolče i Stefano Gabana kad su je izabrali da bude zaštitno lice njihovog parfema Intense. Rekli su da je ona savršeno otelovljenje i inkarnacija onoga što je suština žene tipa Dolče i Gabana. Sama Leticija, međutim, rekla je da je „savršenstvo dosadno”. Zato do sada nije korigovala ništa na sebi. „Nije mi se svidela ideja da sebe menjam zbog posla. Pa baš te male nesavršenosti, kao što su moji zubi, čine da se manekenka razlikuje od drugih”, rekla je.

I baš takva, nesavršena, postala je jedan od Viktorijinih anđela, muza Iva Sen Lorana ili zaštitno lice Loreala.

Sa 23 godine Leticija je rodila prvo dete i nakon toga svoju karijeru usmerila i ka glumi, uradivši upravo ono što joj je još na početku bavljenja manekenstvom prorekao Iv Sen Loran. Uglavnom je igrala u francuskim filmovima, a proslavila se u najskupljem francuskom filmu svih vremena, Asteriksu i Obeliksu protiv Cezara, sa Žerarom Depardjeom u glavnoj ulozi. Njen prvi američki film bio je Arbitraža gde je igrala uz Ričarda Gira, a posebno uzbuđenje doneo joj je film Genzbur: Herojski život, iz 2010, u kojem je igrala legendarnu Brižit Bardo, koju je tom prilikom upoznala i koja joj je dala potrebna uputstva. Za to ostvarenje Leticija je nominovana za nagradu Cezar, što je francuski pandan Oskaru.

Model za Marijanu u protestnom maršu

Leticija ima jak osećaj za socijalnu pravdu. Tokom jednog boravka u Londonu, susret sa nekim beskućnikom ju je toliko dirnuo da ga je u znak protesta dovela na večeru u luksuzni hotel u kome je odsela. U Francuskoj je učestvovala u nekoliko nenasilnih protestnih marševa sa politčkom konotacijom, a od 2016. je Unicefov ambasador dobre volje, posebno angažovana na zbrinjavanju dece iz ratom zraćenih područja, kojih po gruboj proceni ima 250 miliona.

Od 2016. je Unicefov ambasador dobre volje, posebno angažovana na zbrinjavanju dece iz ratom zahvaćenih područja, kojih po gruboj proceni ima 250 miliona


taniavolobueva © / Shutterstock.com

Godine 2000. izabrana je da bude model za Marijanu, simbol Francuske. Naime, na svakih deset godina Francuska bira svoju novu lepoticu da bude model za nacionalni simbol, čije se skulpture i slike nalaze u svim javnim ustanovama u zemlji. Tada se podigla prašina, jer se saznalo da je Leticija premestila zvanično mesto boravka u Britaniju, gde ima stan i gde su porezi na velike zarade manji. Leticija je odgovorila da u Londonu ima dečka. Njen izbor za Marijanu nije opozvan. A ni do njenog preseljenja u London nije došlo. Ona je i danas stalni rezident Pariza.