Devojka sa maskom na licu

Lepota pod maskom – stvorite uslove za radost u sebi

Žene su primorane da nađu alternativne načine kako bi se osetile privlačno i zadovoljno u svojoj koži, osećajući na taj način da su ponovo „žive” i tako unoseći dobru energiju u svakodnevicu

Činjenica je da pandemija kovida-19 boji sve aspekte našeg života (već duže vreme), što direktno ili indirektno utiče na mentalno zdravlje: na način na koji razmišljamo, kako se osećamo i, na kraju, kako se ponašamo!

Normalno je i da smo uplašeni, s obzirom na goruću situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, kao i na dužinu njenog trajanja, bez mogućnosti sagledavanja kraja pandemije, a posebno imajući u vidu svest o tome koliko nas ova situacija ugrožava, što nas sve čini umornim i nezainteresovanim.

A nelagodnosti, strahovi i anksioznost koji nas preplavljuju, potpuno su očekivani. Važno je samo kako ćemo se sa tim nositi.

Svako od nas bira svoj način i koristi svoje mehanizme odbrane.

Pandemija nas uči da živimo s njom i da nije „kraj sveta”. Život se nastavlja, a maske će spasti u jednom trenutku

Otuda i odgovor na pitanje da li je opala prodaja baš ruževa za usne, i dekorativne kozmetike uopšte!

Sve ovo me je motivisalo da uradim jedno kratko istraživanje na manjem uzorku žena različith sociodemografskih karakteristika (stepen obrazovanja, bračni status, mesto boravka i vrsta posla kojim se bave).

Uzorak su činile žene mlađe i srednje starosne dobi, doktorke koje rade u jednoj kovid bolnici, žene koje su za kasom u jednom poznatom lancu supermarketa, kao i one koje su zaposlene u bankama.

Putem informativnog intervjua spoznajemo da je ženama, u toku pandemije, s vremenom prestalo da bude važno da uz pomoć kozmetičkih preparata budu sebi, a i drugima, lepše!

Ne znači da treba prestati sa negom svog lica odgovarajućim kremama, bez obzira na nošenje maski

Svakodnevno su sa zaštitnim maskama na licu, na poslu, u prevozu, prodavnicama i smatraju da nije potrebno stavljati ruž, s obzirom da ih niko ne vidi! Navode i to da uzaludno troše novac na razne preparate koji na kraju radnog dana ostaju razmazani na maskama.

Međutim, one žene koje su u partnerskim relacijama, ipak više od drugih koriste ruž, jer su ipak u prilici da to neko i primeti. Treba da izgledaju lepo svojim partnerima, a ne samo kada izađu van kuće, jer ako na ulici niko ne vidi tu promenu, videće njihovi partneri!

Međutim, to što pripadnice lepšeg pola izbegavaju ruž i dekorativnu kozmetiku, ne znači i da treba da prestanu sa negom svog lica odgovarajućim kremama, bez obzira na nošenje maski.

Pandemija nas uči da živimo s njom i da nije „kraj sveta”. Život se nastavlja, a maske će spasti u jednom trenutku i onda će vaše lice u ogledalu imati odraz žene koja je dobila više bora i ima manje negovanu kožu, koja će vas učiniti starijom nego što jeste.

Porasla je potražnja za stalnijim promenama na licu, u vidu estetskih zahteva i raznih intervencija

Putem informativnog intervjua spoznajemo da nema neke statistički značajne razlike među ženama u uzorku. Iako je izgledalo kao da se želja za ulepšavanjem potpuno izgubila, pokazalo se da nije tako. Naprotiv, samo je promenila pravac – porasla je potražnja za stalnijim promenama na licu, u vidu estetskih zahteva i raznih intervencija. Žene su bile primorane da nađu alternativne načine kako bi se osetile privlačno i zadovoljno u svojoj koži, osećajući na taj način da su ponovo „žive” i tako unoseći dobru energiju u svakodnevicu koja je puna različitih gorućih problema na svakom koraku.

S druge strane, ovo vreme pogoduje takvim intervencijama, jer se nose zaštitne maske, a i većina njih radi onlajn od kuće, nema socijalnih kontakata, te se tako ne vidi da je rađena neka intervencija. Standardi lepote koje društvo postavlja neprestano se menjaju i te promene utiču na većinu žena.

Ovo vreme pogoduje estetskim intervencijama, jer se nose zaštitne maske

Zato postoji i ona kategorija žena koje i u ovim vanvremenskim uslovima, bez obzira na maske, kupuju svoj omiljeni ruž i nose ga. To su one koje ne zavise od mišljenja drugih, za njih je život u svim uslovima onoliko lep koliko smo i mi lepi, tamo gde je najvažnije… iznutra!

Jer, primarni zadatak svih nas je da u svom životu pronađemo smisao, a na tom putu je važno prvenstveno ostvariti uslove za „radost u sebi” i u to ime, neka nas obraduje upravo naš omiljeni ili možda neki novi ruž!

Koristite maske u obliku krema, pored onih koje koristimo protiv virusa, jer i u ovim nesvakidašnjim vremenima treba da blistamo svojom lepotom za onoga ko nam je najvažniji. Za sebe!