devojka koristi alge kao preparat za lepotu

Lepota i mladolikost dolaze iz algi

U odnosu na zemljane biljke i sastojke životinjskog porekla, alge su nemerljivo bogatije dijetetskim vlaknima, omega 3 i 6 masnim kiselinama, esencijalnim amino-kiselinama, mineralima i vitaminima A, B, C i E

Alge predstavljaju najstarije organizme na zemlji, a tokom evolucije razvile su mnoge dragocene sastojke koji su zaslužni za njihov opstanak. Blagotvorni efekti algi poznati su još od antičkog doba – stari Rimljani su ih koristili za previjanje rana, tretman opekotina i osipa, što se zasniva na njihovom antiinflamatornom i antimikrobnom efektu.

U odnosu na zemljane biljke i sastojke životinjskog porekla, alge su nemerljivo bogatije dijetetskim vlakanima, omega 3 i 6 masnim kiselinama, esencijalnim amino-kiselinama, mineralima i vitaminima A, B, C i E, što je esencijalno za razvoj kozmetičke industrije i nutrikozmetike.

Sve ove supstance imaju ulogu da hidriraju i štite kožu, stimulišu cirkulaciju i metaboličke procese u njoj, regenerišu je i deluju antioksidansno i antibakterijski. Zato su preparati sa algama veoma popularni na tržištu kozmetike, posebno kada je u pitanju anti-age kozmetika, kao i preparati za negu tela sa posebnim efektima (anticelulit, lifting itd.).

Alge u kozmetici i nutrikozmetici

Alge za kozmetičku primenu dostupne su u vidu ekstrakata, a ovo su neke od vrsta čiji su efekti na koži potvrđeni naučnim istraživanjima. Crvena alga (Chondrus crispus) obiluje polisaharidima i mineralima (cink, mangan, kalcijum i magnezijum). Posebno se ističe magnezijum, koji na kožu deluje hidrirajuće, umirujuće i kondicionirajuće.

Alge za kozmetičku primenu dostupne su u vidu ekstrakata

Mrka alga (Laminaria saccharina) sadrži proteine, vitamine, minerale i ugljene hidrate. Studije su pokazale da reguliše rad lojnih žlezda, deluje antiinflamatorno i umirujuće. Mrka alga Laminaria japonica sadrži polisaharid fukoidan, poznati sastojak anti-age i anticelulit proizvoda, koji je, inače, prisutan i u ekstraktu mrke alge Fucus vesiculosus.

Epidemiološke i eksperimentalne studije pokazale su da fukoidan deluje kao antioksidans, štiti kožu i poseduje anti-age svojstva. Mrke i crvene alge se, takođe, koriste za dobijanje heteropolisaharida (čine oko 80 odsto suve materije algi), poznatih gelirajućih sredstava kao što su: agar, alginska kiselina (koja se potom pretvara u so rastvorljivu u vodi – natrijum-alginat), karaginani itd.

Ova jedinjenja nalaze primenu kao sredstva za zgušnjavanje i stabilizatori emulzija u prehrambenoj industriji, farmaciji i kozmetici, ali se u kozmetici koriste i zbog hidrirajućeg efekta na koži.

Većina istraživanja o metabolitima iz mrkih algi pokazuje potencijalna antioksidansna, antiinflamatorna, antidijabetička, antitumorska, antihipertenzivna i antialergijska svojstva, kao i njihovu ulogu u inhibiciji enzima hijaluronidaze i matriks metaloproteinaze (MMP) – najznačajnijih faktora koji uslovljavaju razgradnju potpornih proteina – kolagena i hijaluronske kiseline, što dovodi do pojave bora i pada tonusa kože.

Astaksantin

Astaksantin je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa, izolovan iz alge Haematococcus Pluvialis. Ovaj prirodni antioksidans poreklom iz algi trenutno je jedan od najpoznatijih anti-age nutraceutika, jer je po svom antioksidansnom efektu 6.000 puta jači od vitamina C, 800 puta jači od koenzima Q10, 550 puta jači od vitamina E, 550 puta jači od katehina iz zelenog čaja, 75 puta jači od alfa lipoične kiseline, 17 puta moćniji od ekstrakta semenki grožđa.

Nedavne studije pokazuju da astaksantin može da podmladi kožu iznutra, jer se široko distribuira kroz većinu organa u telu, a takođe akumulira i u svim slojevima kože. Ovo može pružiti moćnu zaštitu ćelijama kože izloženim UV zračenju, koje predstavlja eksploziju slobodnih radikala, koji izazivaju starenje kože.

Preparati sa algama veoma su popularni na tržištu kozmetike, posebno kada je u pitanju anti-age kozmetika, kao i preparati za negu tela sa posebnim efektima (anticelulit, lifting itd.)

Pored toga, astaksantin povećava broj tzv. ćelija prirodnih ubica – limfocita, koji su odgovorni za stvaranje urođenog imunog odgovora tela na štetni agens, što dodatno pojačava njegove anti-age efekte. Sintetički astaksantin i prirodni astaksantin iz mikroalgi su potpuno drugačiji, ne samo što se tiče antioksidansnog potencijala, već i zato što se sami molekuli razlikuju po svojoj strukturi.

Jedna studija poređenja je pokazala da je astaksantin poreklom iz mikroalgi približno 20–50 puta bolji u eliminaciji slobodnih radikala od sintetičkog. Nadalje, sva klinička istraživanja na ljudima, koja pokazuju širok spektar njegovih zdravstvenih koristi, rađena su isključivo na prirodnom astaksantinu iz algi.

Astaksantin je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa, izolovan iz alge Haematococcus Pluvialis. Po svom antioksidansnom efektu 6.000 puta jači je od vitamina C

Nannochloropsis

Nannochloropsis je vrsta mikroalgi koja je nedavno privukla pažnju zbog svojih superiornih nutritivnih svojstava. Sadrži bogat izvor masnoća: esencijalne masne kiseline (omega 3, 6, 7 i 9) i jedinstvenu mešavinu vitamina, minerala, enzima, antioksidanasa i pigmenata, uključujući hlorofil i karoten. Zbog svog sastava, Nannochloropsis nudi kompletnu ishranu, revitalizaciju i zaštitu kože.

In vitro studije na koži pokazale su da u odnosu na druge mikroalge ima najjače efekte u borbi protiv intracelularnog oksidativnog stresa, koji je vodeći faktor ubrzanog starenja kože. Ove alge, takođe, imaju najznačajniji uticaj na sintezu kolagena, što dodatno pojačava njihove anti-age efekte.

Pored toga, Nannochloropsis pruža izbalansiranu mešavinu masnih kiselina, uključujući omega 7 (palmitoleinska kiselina) koja ima regenerativna svojstva, uključujući i poremećaje hiperpigmentacije.

Spirulina

Spirulina je, svakako, najpoznatija vrsta algi. Obilato se koristi zbog svojih raznovrsnih zdravstvenih koristi. Deluje antioksidansno, kardioprotektivno, imunostimulativno, antikancerogeno itd. Pored toga, i kozmetički preparati sa spirulinom su veoma popularni, posebno u vidu anti-age maski i krema za lice, kao i preparata koji služe za postizanje balansa i dizanje odbrambenih sposobnosti kože kod raznih stanja (akne, rozacea, ekcem, psorijaza…).

Spirulina sadrži značajne količine kalcijuma, niacinamida, kalijuma, magnezijuma, vitamina B, gvožđa i esencijalnih amino-kiselina

Ova alga ima intenzivnu plavo-zelenu boju, pa su i preparati često takve boje. Spirulina sadrži značajne količine kalcijuma, niacinamida, kalijuma, magnezijuma, vitamina B, gvožđa i esencijalnih amino-kiselina.

S obzirom na veliku količinu joda prisutnog u algama, osobe sa bolestima štitne žlezde trebalo bi da oprezno, i uz preporuku lekara ili farmaceuta, koriste oralne preparate sa algama

Nutrikozmetički preparati sa algama najčešće se uzimaju za: poboljšanje tonusa kože i stanja kose i noktiju, hidrataciju, terapiju celulita, mršavljenje, drenažu… S obzirom na veliku količinu joda prisutnog u algama, osobe sa bolestima štitne žlezde trebalo bi da oprezno, i uz preporuku lekara ili farmaceuta, koriste oralne preparate sa algama.