Flašica sa uljem lana i semenke lana rasute okolo po stolu.

Laneno ulje – zdravlje i upotreba ulja lana u nezi lica i kose

Laneno ulje ima mnogobrojne primene.  U našem tekstu naći ćete odgovore na sva pitanja – kako se koristi laneno ulje kao lek, da li je korisno u lečenju akni ili za probavu, da li ima koristi od ulja lana za kosu i da li je laneno ulje za lice pogodno za uklanjanje bora.

Šta je laneno ulje i za šta se koristi?

Laneno ulje je ulje biljnog porekla koje se dobija iz semena lana Linum usitatissimum. Ulje lana je najbogatiji izvor vrlo korisne omega 3 masne kiseline. 

Ono sadrži čak 50 odsto više ovog magičnog sastojka u odnosu na riblje ulje, koje se mnogo više popularizuje. Zašto ga smatramo čudotvornim? 

Zato što je omega 3 masna kiselina komponenta koja uglavnom nedostaje u našoj ishrani, a toliko je bitna za dobro zdravlje. Naravno, i riblje ulje je dobro, jer sadrži omega 6 masne kiseline, takođe bitan hranljivi sastojak.

Laneno ulje je biljni izvor omega 3 masne kiseline i vrlo je važno da je laneno seme koje se koristi za izdvajanje ulja organskog porekla, kao i da se ekstrakcija vrši na temperaturama ispod 50 stepeni Celzijusa, što popularno nazivamo hladno ceđenje.

Namirnice koje sadrže omega 3 masne kiseline, a i omega 6 masne kiseline, laneno ulje, semnke lana, losos, jaja, orasi...

Tabela ispod prikazuje nekoliko namirnica i njihov saržaj masnih kiselina, neophodnih u ishrani.

ULJEOmega 3Omega 6
Laneno ulje60%20%
Losos30%20%
Orah10%40%
Klica pšenice10%40%
Soja8%50%

Ekstrakcija lanenog ulja i čuvanje

Laneno ulje se dobija iz lanenog semena i za kvalitetno ulje je bitno da ono bude organskog porekla. S obzirom da spada u najnezasićenije masnoće, vrlo lako može da ga ošteti toplota, svetlo i vazduh. 

Ako bi se ekstrahovalo u prisustvu vazduha i svetla, bilo bi rafinisano, i još ako bi se potom čuvalo na sobnoj temperaturi, bilo bi gusto, tamno, gorko i moglo bi da se koristi za uljane farbe, ali ne bi imalo bitnu ulogu za ljudsku ishranu, izgubilo bi sve svoje bitne karakteristike.

Međutim, sveže laneno ulje, ako se pažljivo izdvaja procesom hladnog ceđenja u tamnoj prostoriji u odsustvu kiseonika, tečno je, svetlo i ima lepu tamnozlatnu boju.

Kada se jednom otvori, ulje lana mora se dobro zatvoriti, čuvati u frižideru i iskoristiti u roku od tri meseca ili brže.

Laneno ulje u kašici.

Laneno ulje kao lek – za šta je dobro laneno ulje?

Uopšte, esencijalne masne kiseline se jako dobro kotiraju po važnosti, jer bez njih u telu ne bi mogle da se sintetišu mnoge biohemijske komponente, važne za normalno funkcionisanje i razvoj organizma.

Laneno ulje definitivno spada u hranu koja je lek

Inače, u celini možemo dobru ishranu posmatrati kao lek. Istraživanja, kao i kliničko iskustvo, ukazuju na razne beneficije omega masnih kiselina koje laneno ulje sadrži – antiinflamatorne, poboljšanje imuniteta, omega 3 masne kiseline koje sadrži imaju bitnu ulogu u transportu kiseonika i gradivni su element kože, hormona, moždanih ćelija itd, što se detaljno vidi iz liste dalje u tekstu. 

Ono što je isto značajno jeste što su klinički rezultati pokazali da se beneficije prilično brzo realizuju – osećaj smirenosti i boljeg raspoloženja već posle nekoliko sati, kvalitet kože poboljšava se posle nekoliko dana, artritis posle nekoliko nedelja. Reumatoidni artritis posle nekoliko meseci, kao i alergije.

Poboljšavaju se kognitivne funkcije, a primećeno je i da smanjuje apetit i potrebu za preteranim uzimanjem hrane.

Koliko su bitne omega 3 i omega 6 masne kiseline pokazuje nam podatak da se nalaze u svim aktivnim tkivima u organizmu – retini, unutrašnjem uvu, polnim žlezdama, nervnim sinapsama.

Kod kojih sve stanja laneno ulje može da pomogne?

 1. Bolesti kardiovaskularnog sistema

Utiče na niže vrednosti holesterola i triglicerida u krvi, umanjuje MOGUĆNOST STVARANJA tromba. Omega 3 masna kiselina prisutna u lanenom ulju smanjuje tendenciju krvnih pločica da se lepe jedna za drugu, samim tim umanjujući mogućnost zgrušavanja krvi i blokiranja arterija (a time smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara). Takođe, ima uticaja na snižavanje krvnog pritiska. 

 1. Postoje mišljenja među pojedinim lekarima da su veće predispozicije za dijabetes ukoliko osoba ima nedostatak omega 3 masnih kiselina (kao i omega 6 masnih kiselina).
 2. Ima izvora koji ukazuju da je efikasno u tretiranju i prevenciji artritisa. S tim što je kombinacija omega 3 i omega 6 masnih kiselina još efikasnija. Uopšte, smatra se da povoljno deluje kod inflamatornih bolesti koje se završavaju na –itis: tonsilitis, gastritis itd. Poboljšava stanja i kod psorijaze i pojedinih problema sa kožom koja postaje sveža, glatka i meka.
 3. Povoljno utiče i kod astme i alergija, ali je u ovom slučaju potrebno duže vreme.
 4. Ono što je najbitnije, utiče na vitalnost i povećanje nivoa energije, izdržljivosti i uopšte brži oporavak mišića posle treninga.
 5. Među ljudima koji redovno koriste laneno ulje vlada mišljenje da lakše postižu smirenost, naročito kada su izloženi stresu.

Ulje lana ubrzava metabolizam i stimuliše oksidaciju, stvarajući energiju, koju osećamo kao toplotu. Na taj način, stimuliše razne procese u organizmu, jer znamo da svi životni procesi zahtevaju energiju, a koristi i u procesu mršavljenja.

Koje to još bitne sastojke sadrži ulje lana?

Poseduje skoro sve minerale: kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, sumpor, cink, mangan, bakar, fluor, kobalt, jod, molibden i hrom. Jedini minerali koje ne sadrži su selen i vanadijum.

Bitni su i vitamini rastvorljivi u mastima, vitamin E i vitamin A , koji igraju značajnu ulogu u stabilnosti ulja, kao i u telu i van tela, vitamin D i vitamine rastvorljive u vodi, B1, B2 i vitamin C

Između ostalog, ulje lana bogato je lecitinom koji pomaže varenje masti i ulja, i bitan je za fizičko zdravlje. 

Utvrđeno je da ulje lana sadrži i lignane za koje se smatra da imaju svojstva koja sprečavaju nastanak tumora.

Semenke lana u šakama koje su sklopljene u obliku srca.

Seme lana

Seme lana predstavlja kompletan protein, jer sadži sve esencijalne amino-kiseline, neophodne u organizmu za sintezu proteina, koji bez unosa tih amino-kiselina ne bi mogao da sintetiše odgovarajuće proteine.

Prija i štiti stomak i creva, sprečava iritaciju i pospešuje ili omogućava laku probavu, jer ima sposobnost usvajanja vode i to do tri puta više u odnosu na svoju težinu, pa je potrebno konzumirati ga sa dovoljno vode.

Ima i osobinu da ublažava suvišnu kiselinu, što je idealno za ljude koji imaju probleme sa kiselinom, gastritisom, ili čirom.

Ulje lana za probavu

Laneno ulje se ponekada koristi kao laksativ, s obzirom da podmazuje creva, što utiče na omekšavanje stolice i lakšu probavu. Naravno, i tada je bitno piti puno vode. 

S druge strane, i tu treba biti umeren, jer konzumiranje veće količine može izazvati dijareju, nadutost i gasove.

Za ovaj problem veću efikasnost imaju semenke lana.

Laneno ulje za mršavljenje

Kada želimo da smršamo, dobro je uključiti i ulje lana u ishranu. Ono definitivno utiče na ubrzavanje metabolizma.

Naravno, ono nije magično rešenje za skidanje kilograma. Prevashodno je bitno da vodimo računa o ukupnom unosu kalorija, kao i da se bavimo fizičkom aktivnošću, a ako sve to ne kombinujemo, rezultat može izostati.

Ulje lana sadrži dosta kalorija, tako da i to treba uzeti u obzir.

U ovom slučaju, preporučuje se tri kašike lanenog ulja dnevno.

Laneno ulje za kosu – koristi ulja lana za kosu

Laneno ulje se često koristi u proizvodima za kosu. Pomenuli smo da umanjuje zapaljenja i poboljšava cirkulaciju.

Nekoliko prednosti korišćenja lanenog ulja za kosu:

 1. Hrani folikul kose
 2. Čini kosu zdravom, sjajnom i jakom
 3. Pospešuje rast kose
 4. Hidrira teme

Laneno ulje – maska za kosu od ulja lana

Imajući u vidu benefite koje smo naveli, maska za kosu koja sadrži laneno ulje, vrlo je korisna za teme i kosu.

Da bismo napravili masku za kosu od ulja lana, potrebni su nam sledeći sastojci.

 1. 2 kašike ulja lana
 2. 2 kašike ulja kokosa
 3. 1 kašika meda
 4. 1 žumance

Sastojke je potrebno dobro izmešati  i odmah staviti na kosu, tako što počinjemo od temena i korena dlake.

Kada je cela kosa pokrivena maskom, poželjno je staviti plastičnu kapu za tuširanje, da bi kosa što bolje upila sve sastojke i uopšte maska bolje delovala. Maska se drži najmanje pola sata. Potom se kosa opere, kako to uobičajeno činimo. Preporučuje se jednom nedeljno, za zdravu, bujnu i sjajnu kosu.

Kokosovo ulje, koje je sastavni deo ove maske, sprečava oštećenja kose, med osvežava suvu kosu, a žumance je izvor proteina bitnih za jačanje dlake.

Laneno ulje za lice – kome se preporučuje?

Otkrivamo koje su sve blagodeti lanenog ulja za lice.

 1. Hidrira i čini kožu mekom i glatkom.
 2. Ulje lana je bogato antioksidansima, tako da štiti kožu od štetnih uticaja faktora iz spoljašnje sredine.
 3. Umanjuje zapaljenja, tako da može biti blagotvorno kada se pojavi ekcem ili pomoći osobama koje imaju psorijazu.
 4. Poboljšava elastičnost, tonus lica, smanjuje vidljivost bora, pa tako ima i antiage efekat.

Laneno ulje može se nanositi direktno na lice, međutim, osobe koje imaju masnu kožu bolje je da koriste maske koje sadrže i druge sastojke i manje lanenog ulja.

Takođe, s obzirom da je koža lica osetljiva, bitno je pre nanošenja na lice na nekom drugom delu tela isprobati da li postoji reakcija.

Evo i recepta za odličnu masku za lice sa lanenim uljem: 

 1. 1 kašičica lanenog ulja
 2. 1 kašičica meda
 3. 1 belance

Umutiti sastojke i naneti na lice, izbegavajući regiju oko očiju. Isprati mlakom vodom nakon 15 minuta. Može se koristiti jednom nedeljno, radi hidratacije i ishrane kože, koja posle ove maske izgleda jedro i sveže.

Laneno ulje za bore

Da bismo uticali i na umanjenu vidljivost bora, možemo lako napraviti sličnu masku, koja uz prisustvo jogurta i lanenog ulja promoviše sintezu kolagena, proteina, neophodnog za elastičnost i čvrstinu kože, utičući na podmlađen izgled.

Savet za masku je isti, kao u delu teksta o lanenom ulju za lice, a razlikuju se samo u jednom sastojku, umesto belanca koristi se kašičica jogurta.

Laneno ulje za akne

Laneno ulje nije najbolji izbor za akne, iako ima svojstva da umanji zapaljenja. Međutim, masnoća lako može dodatno zapušiti pore i pogoršati problem.

Laneno ulje recepti – kako piti laneno ulje?

Dnevna potreba za lanenim uljem zavisi od individualnih potreba, stanja, aktivnosti, kao i nivoa stresa, pola i sezone.

Laneno ulje može zameniti druga ulja, ali ne može se koristiti za kuvanje, može se dodati u maslinovo ulje ili puter, čime se povećava njihova hranljiva vrednost.

Recepti sa lanenim uljem su mnogobrojni. Meša se sa obranim mlekom, jogurtom, sirevima. Ta mešavina ulja lana i proteina može se koristiti i u glavnim jelima sa povrćem i začinima. 

Pri tome, osobe koje su alergične na mlečne proizvode, mogu koristiti tofu.

Zdravim osobama preporučuje se minimalno 5 grama/dnevno. Za više i brže beneficije obično se preporučuje 2 kašike dnevno.

Naravno, laneno ulje može zameniti bilo koje drugo ulje koje se koristi u prelivima za salate.

Često nutricionisti preporučuju da se npr. 40 grama lanenog ulja, pomeša sa 100 grama nekog ne mnogo masnog sira (nazovimo ovo osnovni miks ili mešavina), nemasnog jogurta ili jogurta sa manje masnoća i služii sa povrćem ili voćem. Mogu se dodati i orasi i jesti i uz meso.

Umesto sira može se koristiti tofu.

Laneno ulje se nikako ne sme zagrevati, jer se razlaže i postaje užegli sastojak koji je štetan.

U terapeutske svrhe, u zavisnosti od stanja, preporučuje se i do sedam kašika dnevno, ali obavezno uz konsultaciju nadležnog lekara!

U činiji je jogurt izmešan s lanenim uljem, borovnicama, mandarinama.

Doručak 

Nemasni sir, npr. urda i laneno ulje, malo meda, može se kombinovati sa orašastim plodovima, semenkama, žitaricama, voćem. Sir se može zameniti jogurtom. 

Ručak

U ovu mešavinu (sira i lanenog ulja) može se dodati iseckan mladi luk, iseckan paradajz, krastavac, paprika, rendana šargarepa, tikvice, pirinač, a od začina peršun, origano, bosiljak, korijander, kurkuma, mirođija – i eto recepta!

Preliv za salatu

Dodavanjem sirćeta, soja sosa, belog luka, ljutkastog začina, bosiljka, korijandera, peršuna ili luka, dobićete fini, kremast, hranljiv i ukusan preliv.

Desert

Pomešati voće, neki od oraha (iseckanih), malo javorovog sirupa, meda ili stevie, osnovne mešavine sa lanenim uljem i eto zdravog deserta, a dobra je opcija i za smutije. 

Prelivanje jogurta u činiji lanenim uljem.

Jogurt i laneno ulje

Kombinacija jogurta i lanenog ulja je odlična, naročito zato što pruža veliku mogućnost kombinovanja sa drugom hranom – kao preliv za povrće, salatu, voće izmešano sa orašastim plodovima, kao i za miks sa žitaricama poput ovsenih pahuljica

Jogurt dodatno doprinosi dobrim bakterijama u crevima, kao probiotik.

Ako vam u početku smeta orašast ukus lanenog ulja, pomoći će ako se postepeno navikavate, dodajući manje količine u početku.

Med i laneno ulje

Neko voli da pojede sledeću kombinaciju – kašiku meda pomešanog sa lanenim uljem ili da ovu kombinaciju doda jogurtu i prelije preko žitarica. Međutim, treba biti umeren zbog količine šećera u medu.

Izvori: 

Healthline

The Health Benefits of flaxseed oil – Klinika Cleveland, USA