Žena koja meditira u lepom ambijentu.

Labudova pesma ‒ moćna meditativna tehnika

Ne znam da li ste znali da je mir, kao osećaj u telu, jedna od osnovnih zdravih vibracija. Najčešći uzrok ne-mira današnjice jeste stres, ubrzani način života, strah od neizvesne budućnosti i slično. Međutim, ono što je naš zadatak jeste pronalažanje unutrašnjeg mira, bez obzira na spoljašnje okolnosti.

Jedan od načina za umirenje i izlazak iz „misaone buke” je meditacija. Jedna od najčešćih vrsta meditacije je meditacija uz mantru.

Prirodan zvuk daha

Najvažnija univerzalna mantra koju svako može da koristi za meditaciju je so’ham ili hamsa mantra / hamsa disanje. Ono što je značajno u vezi sa ovom mantrom jeste da ne morate da primite nikakvu vrstu inicijacije da biste je praktikovali. To je moćna mantra i njeno značenje, svrha i koristi su duboke.

Šta je So’ham mantra?

So’ham (obično napisano soham) je formirano od sanskritskih reči sah, što znači „on” ili „to”, i aham, što znači „ja jesam”. Dakle, so’ham znači „ono što jesam” ili „ja sam to”. „Ono” ili „on” se odnosi na ono što je izvan vremena, prostora i uzročnosti: apsolutna istina, konačna stvarnost, više ja, vrhovna ili kosmička svest, braman ili Bog.

So’ham mantra smatra se univerzalnom mantrom i svako može da je koristi, bez obzira na svoju veru ili sistem verovanja. To je zato što se za so’ham kaže da je prirodan zvuk daha. Samo pažljivim slušanjem daha, u meditaciji možete čuti dva sloga sa svakim dahom. Kada se vaš um fokusira na dah, dah spontano počinje da peva – Soham, Soham

Iako je ovo najčešća mantra koju često uče indijski jogiji, istovremeno je i važna i moćna. U svojoj knjizi Koncentracija i meditacija, Svami Šivananda izjednačava mantru so’ham sa om mantrom.

On kaže da je meditacija na so’ham meditacija na om. Izbrišite suglasnike s i h i dobićete zvuk om – primordijalni zvuk nastanka univerzuma. Neki više vole meditaciju soham od om mantre, zato što smatraju da se slogovi so-ham lakše i prirodnije povezuju, tj. mešaju sa dahom. Takođe, nema ni napora u izvođenju ove mantre, jer ako se jednostavno koncentrišete na dah, ako samo posmatrate dah, to je već sasvim dovoljno.

Žena koja sedi na stolu u kancelariji i meditira.

Kako se izvodi meditacija sa soham mantrom?

Udobno se smestimo u meditativnu pozu i zatvorenih očiju sinhronizujemo dah sa slogovima mantre – so (ili sa) sa udahom, a zvuk ham je sinhronizovan sa izdisajem.

A šta je hamsa mantra?

Mantra so’ham se takođe može preokrenuti, postajući ham’so. Tada se obično naziva hamsa mantra. Ovo se dešava kada prvo izdahnete ham, a zatim udahnete so i nastavite u tom ritmu „hamso, hamso, hamso…”. To je isto što i so’ham meditacija. Razlika je samo u tome što je naglasak i polazna tačka izdah uz zvuk ham.

Duša je uvek čista

Divna je metafora vezana za ovu mantru, jer hamsa na sanskritu znači – labud. Labud je simbolična figura duše u hinduizmu. Baš kao labud, čije belo perje ostaje belo čak i u prljavoj vodi, duša je uvek čista, bez obzira na ljudsko iskustvo inkarnirane duše. Takođe, kaže se da hamsa (labud) ima sposobnost da odvoji čisto mleko od mešavine mleka i vode. Ovo simbolizuje sposobnost samoostvarenog majstora koji je u stanju da odvoji ili razlikuje ono što je stvarno (duša) i ono što je nestvarno (materijalni svet). Kaže se da se praktikovanjem hamsa disanja budi percepcija stvarnosti ili suštine kreacije. Još jedno simbolično tumačenje labuda koje je dao Paramahansa Jogananda kaže: „Onaj ko može da klizi poput labuda u vodama života, a da ne pokvasi perje svojih sposobnosti u dubokom moru vezanosti, ko nije uzbuđen dok jaše na sunčanim grebenima talasa, niti uplašen dok pluta niz mračne struje zlih dešavanja, ima mudrost koja je uvek staložena, nepokolebljiva.”

Možda je došlo vreme da praktikovanjem meditativnih tehnika izađemo iz uloge ružnog pačeta i postanemo svesni sebe kao sjajnog labuda?

Da prepoznamo tu lepotu, lakoću i mir u sebi, i raširimo krila ka takvom životu?

Ukoliko želite više prakse, poslušajte na videu:

Grlim vas glasom,

Ana