Kupujte domaće, ali stvarno

Potpuno smo promenili način poslovanja i konzumiranja u svakoj industriji, ali ni u jednoj grani privrede nismo se udaljili od svojih izvornih korena više nego što je slučaj sa odećom

Od početaka civilizacije, preko rane industrijalizacije devetnaestog veka, sve do današnjih dana globalizacije na ovoj našoj planeti, prevalili smo dug put. Ako imate više od četrdeset godina i vi ste svedok velikog dela promena modernog sveta, gledajući kako se okruženje neverovatno promenilo za proteklih pola veka.

Na primer, bilo je vreme, u ne tako davnoj prošlosti (za koje ipak nećemo tvrditi da ste mu i vi svedočili), kada ste morali jahati konja ili kilometrima pešačiti do najbiže radnje kako biste, jednom nedeljno ili ređe, kupili vreće brašna, šećera i ostalih zaliha za osnovne životne potrebe.

Danas, jednim klikom na dugme možete dobiti hranu koja vam se dostavlja na vrata za manje od pola sata.

Potpuno smo promenili način poslovanja i konzumiranja u svakoj industriji, ali ni u jednoj grani privrede nismo se udaljili od svojih izvornih korena više nego što je slučaj sa odećom.

Ako kupujete domaće proizvode, dajete im šansu da opstanu u ovim teškim vremenima

Promenite kupovne navike

Danas je brza moda norma i ma koja količina javnih rasprava na tu temu ne uspeva da promeni navike šireg potrošačkog korpusa. U bilo kom trenutku danas je moguće otići u radnju, baš tu iza ćoška, i kupiti majicu masovne proizvodnje za 500 ili 1.000 dinara.

Ovo je osnovni način na koji prosečni potrošači kupuju odeću gotovo pola veka, što zapravo znači da većina nas i ne zna drugačije. Međutim, time što kupujemo jeftino, nanosimo štetu sebi i planeti. Vreme je da preispitamo brzu modu i vratimo se korenima kupovine odeće na lokalnom nivou.

Vaše navike pri kupovini imaju ogroman uticaj na okolinu. Što više odeće kupite, više ćete odeće na kraju odbaciti. Da ne pominjemo povećanje potražnje za jeftinim proizvodima učestalom kupovinom, što dodatno podstiče proizvođače na još veću distribuciju artikala niskih cena – tako ulazimo u vrzino kolo iz kojeg izlaska nema.

Kupovina manje odevnih predmeta izrađenih od visokokvalitetnih materijala ne znači da ste osuđeni da izgledate neadekvatno ili neatraktivno. Iznenađujuća je istina da najmodernije žene zapravo poseduju veoma malo odeće. Umesto toga, radije pametno prave odabir onoga što će ući u njihov ormar.

Sledeći put kada budete kupovali jeftinu košulju, a verujte, uzećemo je u razmatranje i mi, jer nismo operisani od modnih grehova, pozivam vas da zastanete i bar na sekund razmislite o tome

Kada kupujete odeću, plaćate mnogo više od same odeće. Vi, zapravo, verovali ili ne, dajete glas o tome kakav proizvodni proces podržavate, a ako kupujete majice od 500 dinara, glasate za niske plate radnika u neretko veoma nehumanim uslovima.

Budući da je vrlo malo ljudi upućeno u proces proizvodnje odeće, veoma često se čuje, kada se kupuje kod domaćih dizajnera i lokalnih proizvođača, kako je ponuđeni proizvod skup i kako je moguće sličan kupiti u nekom od uvoznih lanaca za duplo ili višestruko nižu cenu.

Ono što posebno deluje uvredljivo svakome ko je ikada bio deo proizvodnog lanca i zna koliko je truda, znanja i veština potrebno, ne za prozvodnju jednog proizvoda, već za kontinuitet opstanka jednog brenda, jeste konstatacija: „Ja bih ovo mogao za mnogo manje da napravim.”

Pomislite na to da iza tog komada stoje plate zaposlenih u toj proizvodnji, materijali koji nemaju istu cenu kao oni kupljeni na kilometre za jeftinu proizvodnju u Kini, ali i ljubav, nade i snovi onoga ko stoji iza tog brenda.

Vreme je da preispitamo brzu modu i vratimo se korenima kupovine odeće na lokalnom nivou

Kvalitet, a ne kvantitet

Ne želite da trošite na odeću više nego što ste do sada podrazumevali? Može biti teško platiti više od onoga na šta ste navikli, ali plaćajući radnicima onoliko koliko vrede, pažljivije ćete razmisliti šta kupujete i u ormaru ćete imati manje, ali često kvalitetnije i bolje dizajnirane komade.

Nismo čak još ni načeli temu kvaliteta lokalno izrađene odeće u odnosu na masovno proizvedenu garderobu koja nastaje u fabrikama sa najdrastičnije potplaćenom radnom snagom na Dalekom istoku.

Sledeći put kada budete kupovali jeftinu košulju, a verujte, uzećemo je u razmatranje i mi, jer nismo operisani od modnih grehova, pozivam vas da zastanete i razmislite bar na sekund o tome da li da je dodate u korpu.

Iznenađujuća je istina da najmodernije žene zapravo poseduju veoma malo odeće

Samo na sekund se zaustavite i pomislite na uticaj koji će vaša kupovina imati na budućnost. Kladimo se da ćete se osećati mnogo bolje ako kupite dobro dizajniranu odeću domaćeg dizajnera ili lokalne krojačice. Kladimo se da ćete i vi izgledati mnogo modernije.

Čak i ako o ovome niste razmišljali nikada ranije, vreme korone donelo je ekonomsku krizu koju će mnogo više osetiti vaši prijatelji i komšije zaposleni u domaćoj modnoj industriji, nego velike modne korporacije.

Ako kupujete domaće proizvode, dajete im šansu da opstanu u ovim teškim vremenima. Zato, probajte da kupujete domaće, ali stvarno!