kupine u rukama devojke

Kupine – zdravlje i benefiti kupina u svakodnevnoj ishrani

Kupine iz roda Rubus sp. spadaju u grupu sitnih jagodastih voćaka iz familije Rosaceae, koje su zastupljene u ishrani hiljadama godina, a danas znamo da sadrže puno esencijalnih sastojaka i antioksidanasa.

Bobičasti plod raste na žbunovima i ima mnoštvo malih koštica, cveta od maja do juna i slatkog je i sočnog ukusa. 

U nastavku teksta saznajte koje sve zdravstvene benefite donosi konzumacija kupina, koje sve vrste kupina postoje, kao i recept kako sami da napravite domaće kupinovo vino.

Poreklo kupina – odakle su kupine i gde se gaje?

Kupine su poreklom sa severnih područja, a koriste se za lečenje različitih bolesti već više od 2500 godina. Stari Grci i Rimljani su koristili plod, lišće i koru u lekovite svrhe za različite probleme kao što su infekcije i ugrizi zmija. U 18. veku u Evropi je bila poznata kao giht bobica, jer se koristila za lečenje gihta.

Ovo voće, kao i maline, gaji se u Evropi, severozapadnoj Africi, umerenim klimatskim zonama zapadne i centralne Azije i u Severnoj i Južnoj Americi. Meksiko je lider u proizvodnji kupina i izvozi 97 odsto roda u Sjedinjene Američke Države i Evropu, kada im u tim oblastima nije sezona. Čile izvozi 61 odsto smrznutih kupina u SAD.

Kupine rastu na bodljikavim granama, tako da rad oko njih i berba nisu ni laki, ni jednostavni. Jedan od prvih varijeteta bez bodlji razvijen je 1921. godine, ali su kupine izgubile na ukusu. Varijeteti bez bodlji razvijeni u devedesetim godinama prošlog veka, kao i u 21. veku, omogućili su efikasno branje mašinama, veći prinos, veći, tvrđi plod, kao i obogaćen ukus.

Kupine na grani

Sorte kupina – koje vrste kupina postoje?

Do sad je poznato preko 100 vrsta kupina, a svaka je bogata hranljivim sastojcima i podjednako doprinosi zdravlju. Na podelu kupina utiče više faktora – vreme početka i trajanja berbe, veličina, oblik i boja plodova, kao i ukus i aroma.

Jedne od najpoznatijih sorti su Darou, Apač, Reuben i Tornfri. 

Apač spada u sortu sa trnjem i samoplodna je, dok Reuben važi za jesenju kupinu koja ima velike plodove. Tornfri je dobila naziv zbog toga što je bestrna kupina i važi za jednu od najzastupljenijih na našim prostorima.

Kupine – vitamini i hranjljivi sastojci

Kupine su bobičasto voće koje je bogato različitim vitaminima i mineralima. U njima se mogu naći vitamini A, B1, B2, B3, B6, B12 (folna kiselina), vitamin C, E i K. Od minerala najzastupljeniji su gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink. 

Zbog bogate nutritivne vrednosti i vitamina koji se nalaze u njihovom sastavu, kupine u trudnoći su jedno od voća koje se načešće preporučuje.

Ovo voće bogato je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, ima ih više nego jutarnje žitarice, na primer. Rastvorljiva vlakna regulišu nivo šećera u krvi i pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola. Nerastvorljiva vlakna ne razlažu se u vodi, ali su bitna za zdrav digestivni trakt i podstiču bolje varenje, a u jednoj šolji kupina ima 30% dnevne preporučene doze vlakana.

Kupina tegla

Kupine zdravlje – koji su zdravstveni benefiti konzumiranja kupina?

Za kupine se smatra da imaju lekovito dejstvo i da pomažu u mnogim zdravstvenim problemima, a u lečenju se koriste već 2500 godina. Šolja kupina sadrži 150 kJ i 20 miligrama vitamina C koji je bitan za dobro funkcionisanje imunosistema, zdravu kožu, sintezu kolagena i apsorpciju gvožđa. 

Kupine imaju vitamin K koji je neophodan za koagulaciju, utiče na brzo zarastanje rana i dobar je za zdrave kosti, zatim vitamin A koji poboljšava imunosistem, podržava zdrav razvoj zuba i kostiju i održava zdravu kožu. 

Takođe, kupine pozitivno utiču na zdravlje srca i očuvanje vida, ali i na mentalno zdravlje tako što utiču na bolje pamćenje i koncentraciju. Usled male količine šećera koji se nalazi u njihovom sastavu, kupine pomažu u održavanju zdrave telesne težine i predstavljaju idealnu namirnicu u režimu zdrave ishrane.

Mangan iz kupina bitan je u prevenciji osteoporoze, za sintezu kolagena i utiče na stabilan nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima. Kupine, takođe, sadrže većinu vitamina B grupe, vitamin E i folnu kiselinu.

Vitamin E održava kožu zdravom, reguliše nivo masti kože i sprečava pojavu novih i umanjuje već postojeće bore. Sadrže i male količine gvožđa, kalcijuma i brojne fitohemikalije kao što su polifenoli, flavonoidi, antocijanini.

Tamna boja kupina potiče od antocijanina koji sprečava upalne procese u organizmu. Što je tamnija, to je slađa i bogatija antioksidansima. Jedan američki izveštaj postavio je kupine u vrh liste po bogatsvu antioksidansima. Organizam koristi antioksidanse da umanje negativne efekte slobodnih radikala.

Folna kiselina koju kupine sadrže, poznata je po tome što je odličan saveznik u borbi protiv raka, a na 100 g kupina ima 5350 ORAC jedinica.

Studija iz 2009. zaključila je da laboratorijski pacovi koji su konzumirali kupine imaju bolje kognitivne i motorne sposobnosti u odnosu na kontrolnu grupu koja ih nije jela. Autori smatraju da su za to zaslužni polifenoli, ali je potrebno više istraživanja da bi se utvrdilo da li bi imale sličan uticaj i kod ljudi.

Kupine sadrže velike semenke koje neke osobe ne vole da jedu. Međutim, one su veoma bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, mastima, proteinima, dijetalnim vlaknima i karotenoidima.

Ekstrakt kupine, prema jednoj studiji, ima antibakterijska i antizapaljenska dejstva, protiv bakterija koje izazivaju bolesti desni i karijes.

Čaj od kupina

Čaj od kupine – lekovito dejstvo lista kupine

Čaj od kupine se pravi od lista kupine koji je takođe lekovit. On sadrži više vitamina C nego plod, kao i brojne minerale kao što su kalcijum, fosfor, bakar i magnezijum. Osim što je ukusan i zdrav, čaj od kupine se koristi kao prirodan lek protiv dijareje. Takođe, čaj od kupine u trudnoći treba piti mesec dana pre porođaja, kako bi porođaj bio što lakši i jednostavniji.

Priprema se jednostavno, tako što se 2 kafene kašičice suvih listova kupine preliju sa kipućom vodom i nakon 15 minuta procede.

Kupinovo vino recept

Kupinovo vino je bogato vitaminima i mineralima koji utiču na poboljšanu cirkulaciju, regulišu krvni pritisak, jačaju imunitet i još od davnina se koristi za lečenje anemije. Možete ga napraviti sami, a za to vam je potrebno samo 2 sastojka.

Sastojci:

  • 5 kg kupina
  • 1,5 kg šećera

Način pripreme:

Očistite i operite kupine i stavite ih u veliku posudu u kojoj ćete ih dobro izgnječiti rukama kako bi pustile sok. Kada dobijete kašastu masu, u nju dodajte šećer i dobro promešajte dok se smesa ne sjedini. Posudu prekrijte tkaninom i ostavite na hladno i tamno mesto da odstoji nedelju dana.

Nakon ovog perioda na površini će se pojaviti gustiš. Odstranite gustiš kašikom, a vino procedite kroz cediljku. Boce zatvorite čepovima do kraja i čuvajte ih na hladnom mestu.

Kupinovo vino u čaši

Recept za sveži sok od kupina

Kako bi napravili 1 čašu svežeg soka od kupina potrebno vam je 3 čaše svežih kupina.

Sastojci:

  • 1,5 kg svežih kupina
  • 1 l vode
  • 1 kg kristal šećera
  • 1 kesica limuntusa

Način pripreme:

Dobro operite i ocedite kupine i stavite ih u veliku posudu. Pospite kupine limuntusom i ostavite ih da odstoje 24 sata. Nakon toga procedite sok kroz cediljku i u njega dodajte šećer. Zatim opet ga ostavite da odstoji 24 sata, ali za to vreme je potrebno mešanje na nekoliko sati. Sok sipajte u staklene boce i spreman je za konzumiranje.

Osim što su ukusne, kupine su takođe i jedno od voća koje važi za najzdravije zbog vitamina, minerala i ostalih sastojaka koji se u njemu mogu naći.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio informativan i da ste uvideli sve zdravstvene benefite koje redovna konzumacija kupina ili proizvoda od kupina donosi, te da ćete odlučiti da po našem receptu napravite ove lekovite napitke.