zivotni-stil
Kupine – vitaminska bomba - Ishrana - To sam ja portal
kupine u rukama devojke

Kupine – vitaminska bomba

Kupine sadrže semenke koje neki ne vole da jedu. Međutim, one su veoma bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, proteinima, dijetalnim vlaknima i karotenoidima

Kupine su hiljadama godina izuzetna, slatka i sočna hrana, a danas znamo da sadrže puno esencijalnih sastojaka i antioksidanasa. Bobičasti plod raste na žbunovima i ima mnoštvo malih koštica. Divlje kupine rastu širom Evrope.

Ovo voće, iz familije Rosaceae, kao i maline, gaji se u Evropi, severozapadnoj Africi, umerenim klimatskim zonama zapadne i centralne Azije i u severnoj i južnoj Americi. Meksiko je lider u proizvodnji kupina i izvozi 97 odsto roda u Sjedinjene Američke Države i Evropu, kada im u tim oblastima nije sezona. Čile izvozi 61 odsto smrznutih kupina u SAD.

Ima više vlakana od jutarnjih žitarica

Kupine rastu na bodljikavim granama, tako da rad oko njih i berba nisu ni laki, ni jednostavni. Jedan od prvih varijeteta bez bodlji razvijen je 1921. godine, ali kupine su izgubile na ukusu. Tek varijeteti bez bodlji razvijeni u devedesetim godinama prošlog veka, kao i u 21. veku, omogućili su efikasno branje mašinama, veći prinos, veći, tvrđi plod i obogaćen ukus.

Sorta bez bodlji razvijena je još 1921. godine, ali problem je bio što su te kupine izgubile ukus

kupine

Ovo voće bogato je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, ima ih više nego jutarnje žitarice, na primer. Rastvorljiva vlakna regulišu nivo šećera u krvi i pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola. Nerastvorljiva vlakna ne razlažu se u vodi, ali su bitna za zdrav digestivni trakt.

Šolja kupina sadrži 150 kJ i 20 miligrama vitamina C koji je bitan za dobro funkcionisanje imunosistema, zdravu kožu, sintezu kolagena i apsorpciju gvožđa.

Kupine imaju vitamin K koji je neophodan za koagulaciju, utiče na brzo zarastanje rana i dobar je za zdrave kosti, zatim vitamin A koji poboljšava imunosistem, podržava zdrav razvoj zuba i kostiju i održava zdravu kožu. Mangan iz kupina bitan je u prevenciji osteoporoze, za sintezu kolagena i utiče na stabilan nivo šećera u krvi. Kupine, takođe, sadrže većinu vitamina B grupe, vitamin E i folnu kiselinu. Sadrže i male količine gvožđa, kalcijuma i brojne fitohemikalije kao što su polifenoli, flavonoidi, antocijanini.

Krajem prošlog veka proizvedeni su varijeteti kupina bez bodlji koje dobro rađaju, a imaju krupnu i ukusnu bobicu

čaj od kupina

Tamna boja kupina potiče od antocijanina. Što je kupina tamnija, to je slađa i bogatija antioksidansima. Jedan američki izveštaj postavio je kupine u vrh liste po bogatsvu antioksidansima. Organizam koristi antioksidanse da umanje negativne efekte slobodnih radikala.

Kupinovo vino

Kupine sadrže velike semenke koje neke osobe ne vole da jedu. Međutim, one su veoma bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, mastima, proteinima, dijetalnim vlaknima i karotenoidima.

Ekstrakt kupine, prema jednoj studiji, ima antibakterijska i antizapaljenska dejstva, protiv bakterija koje izazivaju bolesti desni i karijes, ali potrebno je još sveobuhvatnijih istraživanja.

Tamna boja kupina potiče od antocijanina – što je kupina tamnija, to je slađa i bogatija antioksidansima

kupinovo vino

Studija iz 2009. zaključila je da laboratorijski pacovi koji su konzumirali kupine imaju bolje kognitivne i motorne sposobnosti u odnosu na kontrolnu grupu koja ih nije jela. Autori smatraju da su za to zaslužni polifenoli, ali je potrebno više istraživanja da bi se utvrdilo da li bi imale sličan uticaj i kod ljudi.

Listovi kupine bogati su taninima i imaju antibakterijsko dejstvo. U medicinske svrhe koristili su se još u antičkoj Grčkoj. Čaj se može koristiti kod upale grla, čireva u usnoj duplji i kod dijareje.

Listovi kupine bogati su taninima i imaju antibakterijsko dejstvo, a antički Grci koristili su ih u medicinske svrhe

devojka priprema kupine

Kupine se dodaju dezertima, džemovima, želeima, voćnim salatama. Mogu da se dodaju u jutarnje žitarice, jogurt ili smuti. Često se mešaju s jabukama u raznim pitama, a koriste se i za pravljenje bombona. Od kupina se pravi kupinovo vino koje je vrlo pitko.

Najbolje je da se kupine jedu sveže ili smrznute, bez dodatka šećera. Konzervisane kupine sadrže šećer, a kuvanjem gube hranljivu vrednost.