Klas kukuruza na tanjiru

Kukuruz govori sve jezike

Pored brojnih drugih koristi, širom sveta je popularan zdrav doručak na bazi kukuruzne kaše – od palente u Italiji, preko našeg kačamaka, do brazilskog angua i rumunske mamalige

Kukuruz, Zea mays, je žitarica koja se prvobitno gajila u južnom Meksiku pre oko 10.000 godina. U 15. veku, po otkriću Amerike, prenosi se u Evropu i potom se polako širi po celom svetu, jer lako uspeva u raznim klimatskim uslovima.

Prvobitne biljke kukuruza bile su male i davale su samo jedan klip po biljci i to dug oko 25 milimetara! Selekcijom, s vremenom su nastale krupnije sorte sa po nekoliko klipova, dugih po nekoliko centimetara, a kasnije i savremene sorte koje daju vrlo velike prinose. Kukuruz je postao osnovna hrana u mnogim delovima sveta, negde čak prevazilazi proizvodnju pšenice i pirinča. Inače, godišnje se u svetu proizvede oko milijardu tona ove žitarice.

Koristi se u ishrani ljudi, kao i u stočarstvu, zatim za proizvodnju goriva, kao što je bioetanol, visokofruktoznog sirupa, koji se na primer koristi u proizvodnji koka-kole, ulja, a fermentacijom i destilacijom se od njega pravi burbon viski. Skrob iz kukuruza se koristi i za pravljenje plastike, materijala, lepka, a i kao nosač za aktivne supstance u lekovima. Ima i različitu primenu u medicini i farmaciji.

Kukuruzna svila sa klipova kukuruza se suši i služi za pravljenje čaja koji je jak diuretik.

Interesantno je da su se u 19. veku klipovi kukuruza koristili za pravljenje jeftinih lula. Od kukuruza se prave i mamci za ribe, kao i mamci koji se koriste u lovu na jelene i divlje svinje.

U baštama ga neko gaji kao ukrasnu biljku, naročito varijetete koji imaju obojene listove. Klipovi kukuruza mogu biti žuti, kada boja potiče od luteina i zeaksantina, a kod crvenih varijeteta boja potiče od antocijanina i flobafena. U ljubičastom kukuruzu potiče od hrizantemina koji se koristi kao prirodna boja.

Prvobitne biljke kukuruza bile su male i davale su samo jedan klip po biljci i to dug oko 25 milimetara

Sastav kukuruznog zrna

Kukuruz se skladišti i čuva u silosima. Veoma je važno da se čuva na suvom, da bi se sprečio razvoj mikotoksina koje uglavnom izazivaju gljivice iz roda Aspergillus i Fusarium spp.

Zrna sadrže 76 odsto vode, 19 odsto ugljenih hidrata, 3 odsto proteina i 1 odsto masnoća. Porcija od 100 grama kukuruza sadrži oko 85 kalorija i dobar je izvor vitamina B kompleksa (B1 – tiamin, B5 – pantotenska kiselina, folati – vitamin B9), sadrži vlakna, kao i minerale magnezijum, fosfor i kalijum.

Poseduje vrlo malo amino-kiselina triptofana i lizina, tako da nije kompletan protein. Da bi se te amino-kiseline nadoknadile, dobro je da se kombinuje sa pasuljem, sočivom ili sojom.

Studije objavljene u Časopisu za hemiju poljoprivrednih proizvoda i hrane (Journal of Agricultural and Food Chemistry) ukazuju da hranljivi sastojci iz kuvanog kukuruza utiču na smanjenje kardiovaskularnih oboljenja i mogućnost pojave raka. Naučnici su takođe utvrdili da se kuvanjem kukuruza povećava količina antioksidanasa.

Kukuruz je osnovna hrana u mnogim delovima sveta, negde čak prevazilazi proizvodnju pšenice i pirinča. Godišnje se u svetu proizvede oko milijardu tona ove žitarice

Kukuruz sadrži i fenolnu suspstancu – ferulinsku kiselinu, koja inhibira kancerogene supstance i uopšte je jak antioksidans. U kukuruzu ima i luteina, posebno bitnog za smanjenje rizika od makularne degeneracije oka, koja može izazvati slepilo kod starijih ljudi.

Većina niacina (vitamina B3) u kukuruzu je u formi niacitina koji se ne razlaže u digestivnom traktu ljudi. Međutim, ako se kukuruz u ishrani kombinuje sa alkalnim supstancama, oslobađa se niacin iz niacitina, pa se zato kukuruzno brašno meša sa krečnom vodom. Tim postupkom niacitin prelazi u niacin koji sprečava pojavu pelagre (bolesti koja se javlja zbog nedostatka ovog vitamina), zbog koje se mogu javiti demencija, iritacija kože, dijareja.

Pelagra se javlja u slučajevima kada je kukuruz osnovna namirnica, kao na primer u Meksiku. U ovoj zemlji se zato kukuruzno brašno obavezno tretira krečnom vodom i od njega se prave tortilje, takos, kesadilje (punjene tortilje), enčilade i tostade.

Grubo mleveni kukuruz – kukuruzni griz, koristi se za pravljenje gustog poridža, kao što je palenta u Italiji, odnosno angu u Brazilu, mamaliga u Rumuniji ili ugali (vrsta nešto gušće palente) u Južnoj Africi.

Naučnici su utvrdili da se količina antioksidanasa povećava kuvanjem

Popularna poslastica

Kukuruz šećerac, koji sadrži puno šećera, bere se dok je još uvek nezreo; međutim, zrna su mu potpuno formirana, iako još uvek meka. Odličan je za kuvanje i prava je poslastica kada se premaže puterom i posoli, a može se i grilovati i jesti direktno sa klipa. Zrna se mogu i skinuti sa kuvanog klipa. Zrna kukuruza se mogu kuvati sa različitim povrćem; obično je najukusnija kombinacija sa graškom. Šećerac je odličan i u salatama. Od kukuruza se prave i ukusni potaži koji naročito prijaju tokom jeseni i zime.

Od kukuruza se prave i ukusni potaži koji naročito prijaju tokom jeseni i zime

Popularan doručak kod nas je kačamak; jede se sa mlekom ili sirom, a fin je i kremast, kada se izmeša sa puterom i parmezanom, a odozgo pospe komadićima pršute ili grilovanim pečurkama. Tu je, naravno, i proja. A za doručak se rado jedu i kukuruzne pahuljice (kornfleks). Čuvene kokice ili kukuruzni čips su klasične grickalice.

Inače, zrna kukuruza se mogu zamrznuti ili konzervirati.

PROBAJTE RECEPTE

 

Odlična zimska salata koja ide dobro uz razna pečenja.

Količina10 Servings
Ukupno vreme45 mins

Sastojci:
 15 l posoljene vode
 ½ velikog tanjira pirinča
 2 konzerve tunjevine, bez ulja, ili pileća prsa, ili karabataci očišćeni od kostiju, ili meso od krabe
 1 konzerva kukuruza ili jedna šolja šećerca
 majonez po ukusu

Priprema
1

Sipati pripremljeni pirinač u vrelu vodu i kuvati tri minuta. Potom staviti pod mlaz hladne vode, pa osušiti. Dodati tunjevinu ili piletinu isprženu u tiganju i iscepkanu na manje komade. Promešati i dodati kukuruz i majonez i ponovo promešati. Formirati po želji i ukrasiti zrnima kukuruza i listićima peršuna. Držati u frižideru pre služenja.

 

Ingredients

Sastojci:
 15 l posoljene vode
 ½ velikog tanjira pirinča
 2 konzerve tunjevine, bez ulja, ili pileća prsa, ili karabataci očišćeni od kostiju, ili meso od krabe
 1 konzerva kukuruza ili jedna šolja šećerca
 majonez po ukusu

Directions

Priprema
1

Sipati pripremljeni pirinač u vrelu vodu i kuvati tri minuta. Potom staviti pod mlaz hladne vode, pa osušiti. Dodati tunjevinu ili piletinu isprženu u tiganju i iscepkanu na manje komade. Promešati i dodati kukuruz i majonez i ponovo promešati. Formirati po želji i ukrasiti zrnima kukuruza i listićima peršuna. Držati u frižideru pre služenja.

Suk-suk salata