Par za kuhinjskim stolom, mesi testo

Kuhinjske vragolije: kad testo treba da raste, a neće

Zbog epizoda s uljem koje pršti po celoj kuhinji ili suflea koji nezadrživo pada, trikovi i saveti za lakše kuvanje zvuče neodoljivo

Znamo da se izborimo sa suzama u svim situacijama, pa čak i kad ljuštimo crni luk, možda imamo sve aparate za seckanje, mućenje ili pečenje koji štede vreme, ali u kuhinji veliko olakšanje i dalje mogu da nam donesu mali trikovi. Neki su već poznati, no ima i onih koji zvuče prilično inovativno.

Manevar sa crnim lukom koji ne voli hladnoću i nakon desetak minuta u zamrzivaču ne otpušta „suzavac”, većina verovatno praktikuje, kao i štos sa mutilicom i činijom koji se stave na desetak minuta u zamrzivač kako bi šlag bio vazdušastiji.

Redak sos za lazanje može da spasi jedno umućeno jaje

Iz sličnih razloga trebalo bi, navodno, domaćem majonezu dodati kašiku ledene vode, međutim, mnogo zanimljivije zvuči savet da se spanać kuva u gaziranoj vodi kako ne bi izgubio lepu zelenu boju. Gaziranom vodom može, kažu, da se prelije i piletina u rerni kako bi meso bilo jednako rumeno i meko.

Toplotni udar

U situaciji kad testo treba da raste, a neće, problem je najčešće promaja. Rešenje je da se posuda sa testom pokrije i stavi u rernu zagrejanu na tridesetak stepeni. Neke poslastice vole toplotne udare. Da bi madlene, na primer, fino narasle i bile meke, kažu da kalup sa testom treba staviti najpre u frižider, pa u rernu.

Medenjaci su posle pečenja, kada se ohlade, prilično tvrdi, ali mogu da budu mekši ukoliko se skoro vreli umotaju u plastičnu foliju. Palačinke će ostati meke ako se tanjir sa poslasticom stavi na posudu sa vrelom vodom i zatim pokrije, dok će kolač sa voćem ostati hrskav kada se pospe brašnom od tapioke.

Sazrevanje avokada ubrzaće jedna banana

Ko je jednom uložio napor da napravi sufle, zna šta se najčešće dešava nakon nekoliko minuta pošto se ovaj čuveni specijalitet izvadi iz rerne – padaju i delikates i raspoloženje. Razliku, navodno, može da napravi samo jedna kašičica kukuruznog skroba dodata umućenim belancima.

Poznato je da karfiol zadržava belinu ako se kuva sa malo mleka, a izgleda da sličan efekat ima i kašika pšeničnog brašna koja se doda u vodu u kojoj se kuva.

Egzotični par

Redak sos za lazanje može da spasi jedno umućeno jaje. Kad smo već kod italijanskih specijaliteta, sos od paradajza može da se zasladi medom, a ako nam je za jelo potreban paradajz sa malim sadržajem vode, možemo da je ocedimo iz sočnih plodova tako što ih posolimo i ostavimo naopako najmanje pola sata pre pripremanja jela.

Zanimljiv savet je i da se kobasice najpre kuvaju na niskoj temperaturi nekoliko minuta, a tek nakon toga ispeku u tiganju, kako bi se izbeglo pucanje. A sazrevanje avokada može se ubrzati uz pomoć jedne banane. Ovaj egzotični par, naime, treba staviti u plastičnu kesu i za dan će avokado biti odličan za jelo.

Ko je jednom uložio napor da napravi sufle, zna šta se najčešće dešava nakon nekoliko minuta pošto se ovaj čuveni specijalitet izvadi iz rerne

Da li je ulje dovoljno zagrejano za krofne i slične delikatese proverava se specijalnim termometrom, međutim u slučaju da nemamo ovu korisnu spravu, pomaže drška drvene varjače. Kažu da je temperatura optimalna kada se oko varjače uronjene u ulje naprave mehurići. Štos sa zrnom kukuruza kokičara deluje, ipak, jednostavnije. Zrno kukuruza stavi se u ulje i kad pukne – to je to, spremno je za krofne i prženje.

Zbog epizoda s uljem koje pršti po celoj kuhinji neodoljivo zvuči predlog da se posuda posoli pre nego što se sipa ulje, kako bi se obuzdale masne kapljice. Deluje privlačno, ali iz iskustva – možda im je samo malo manji domet.