Engleska kruna

Krunisanje Čarlsa III – simboli pod modnom lupom

Više od pola veka nije bilo krunisanja na Britanskom ostrvu. Iako je tokom tog perioda bilo pregršt krunisanja u monarhijama širom sveta, posebno je iščekivano ovo, koje organizuje zemlja koja važi za najbolju od najboljih kada je ceremonijalni protokol u pitanju.

Posvećenost detaljima

Da li je moguće zamisliti išta protkanije simbolikom od ceremonije kraljevskog krunisanja? Gotovo svaki detalj, od same krune pa nadalje, predstavljen na novom monarhu i članovima njegove svite, prožet je značenjem.

Ceremonija je zapravo započela krunidbenom haljinom kraljice Kamile. Ova bela svilena haljina je kreacija Brusa Oldfilda, britanskog dizajnera i omiljenog krojača nove kraljice, čije kreacije je često nosila i princeza Dajana, što ga čini svojevrsnim diplomatskim porodičnim mostom, ali možda, ako promislimo malo bolje, i ne baš tako poželjnim podsetnikom na međusobnu vezu ove dve dame.

Kamilina krunidbena odevna kombinacija bila je izvezena srebrnim i zlatnim poljskim cvećem koje je, kako poznavaoci prilika smatraju, trebalo da predstavlja Čarlsov i njen afinitet prema britanskoj prirodi.

Haljina je, na manžetnama svakog rukava, bila ukrašena i ružama, cvetovim čička, narcisima i detelinom, koji su predstavljali četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva.

Isto cveće bilo je izvezeno i na beloj krep-haljini brenda Aleksander Mekvin koju je nosila Ketrin, princeza od Velsa, a sada prva u redu za buduću kraljicu. Kejt je i za svoje venčanje 2011. izabrala venčanicu istog brenda, koju je dizajnirala Sara Barton.

Od tada pa do danas ova modna kuća je stalno u fokusu zbog saradnje sa princezom, bilo da je reč o svakodnevnim kombinacijama, bilo o svim, za nju bitnim događanjima.

Uz haljinu (koju je nosila ispod svoje kraljevske odore), odlučila je da ovoga puta ne ponese skupoceni komad iz kraljevske riznice, već cvetnu tijaru od srebra i kristala i minđuše koje su pripadale princezi Dajani – mali detalj vezan za prvu suprugu kralja Čarlsa III.

Još i pre subotnjeg krunisanja, pričalo se da će Kejt prekinuti tradiciju i nositi ovaj cvetni ukras, kao znak podrške kraljevoj želji za modernijom, manje razmetljivom krunidbenom ceremonijom.

Boja uz boju

U tonu sa Kejtinom haljinom bio je i beli (kako durgačije nego Mekvin) izvezeni ogrtač i haljina sa srebrnim porubom princeze Šarlote.

Princeza od Velsa je već neko vreme usvojila strategiju usklađivanja boja odeće svoje porodice pri javnim pojavljivanjima, delimično kako bi poslala podtekstualnu poruku o pripadnosti grupi i o dobrim međusobnim odnosima, a delimično zato što ovaj pristup nosi i dobar vizuelni predznak, a Ketrin važi za majstora vizuelne komunikacije.

Ovaj pristup princeze od Velsa mogli bismo nazvati i svojevrsnom politikom boja.

I na kraju kralj

Monarh je stigao u grimiznom ogrtaču od baršuna, koji je nosio njegov deda kralj Džordž VI na svom krunisanju 1937, zatim u krunidbenoj tunici i kraljevskim mornaričkim pantalonama, što je bio izraz njegove odluke da se pomeri korak napred ka savremenom svetu. Naime, njegovi prethodnici su na krunisanju nosili kratke pantalone skupljene oko kolena i svilene, bele dokolenice.

Nosio je i svečana kraljevska obeležja koja predstavljaju nasleđe i obredne predmete njegovih prethodnika u trenucima njihovog krunisanja: zlatni svileni ogratač i krunidbeni pojas sa mačem, a preko toga zlatni brokatni carski plašt, izvorno izrađen za krunisanje Džordža IV, 1821.

Čarls III krunisan je istorijski značajnom krunom Svetog Edvarda koja se koristi od krunidbe kralja Čarlsa II, 1661. godine.

Iako bi spisak zvanica istovremeno bio i lista modnih brendova, koja bi mogla biti impozantna i zanimljiva, smatramo da je simbolika u odeći pripadnika krune nosilac glavog tona čitavog događaja, jer je nesumnjivo ono čemu će se istoričari okretati pri nekoj budućoj prilici za krunisanje do koje, sasvim izvesno, neće proći toliko vremena koliko je proteklo između krunisanja kraljice Elizabete II i njenog naslednika.