Kratka istorija patika od platna

Kratka istorija patika od platna – od skromnih početaka do hipster glamura

Povod za ovaj tekst je činjenica da su ovog proleća modne piste i ulice preplavile platnene patike, doduše ovog puta sa malo ozbiljnijim đonom

Dolazi ono doba godine kada za sunčanih dana jedva čekamo da iz teške zimske obuće uletimo u nešto oslobađajuće i lagano. Tu na scenu stupa bogat izbor boja, dezena i cenovnih razreda platnenih patika.

Povod za ovaj tekst je činjenica da su ovog proleća modne piste i ulice preplavile platnene patike, doduše ovog puta sa malo ozbiljnijim đonom. Ako niste skloni preteranim i pomalo grubim izdanjima patika, uvek možete pogledati šta sve nude ostali proizvođači na tržištu, jer je izbor zaista veliki i raznovrstan. Ono što će doneti radost je ideja da su boje, kao i kada je o odeći reč, ponovo vesele, a obuća u boji može biti zabavan akcenat.

Poput farmerki, sportske cipele su se transformisale iz obuće za posebne namene i obuće za autsajdere, do opšteprihvaćenog komada garderobe

Platno i tanani đon naše mladosti

U detinjstvu, ako ste odrastali u bivšoj Jugoslaviji pre druge polovine osamdesetih, najčešći izbor bile su startas patike brenda Borovo. Lagane patike od platna sa tananim đonom nisu laskale većini telesnih konstitucija, ali najčešće su bile jedini izbor, sve dok čuvene starke nisu našle put do tržišta Balkana.

Kada je Čarls Gudjir 1839. osmislio proces vulkanizacije, otvorile su se mogućnosti da se guma spoji sa raznim materijalima, pa i platnom, između ostalog

Zato je mnogim damama koje su odrastale u vreme sedamdesetih i ranih osamdesetih nejasna strast sa kojom njihove ćerke biraju baš ovaj tip patika, jer u svetu hipster estetike ovo su omiljeni komadi obuće.

Ipak, van granica bivše zemlje, ova namenska obuća razvijala se još od kraja 19. veka, i evo kako je to izgledalo. Kada je Čarls Gudjir 1839. osmislio proces vulkanizacije, otvorile su se mogućnosti da se guma spoji sa raznim materijalima, pa i platnom, između ostalog. Primena ove nove smese za đon obuće desiće se tek sredinom 1870-ih kada je neko dobio ideju da upotrebi gumu za đon cipela za kriket (po svemu sudeći, nije bilo zabavno nagaziti kožnim đonom na keramičku loptu). Od ovog trenutka popularnost primene ovog materijala biće sve veća i u drugim atletskim aktivnostima širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Najranije sportske cipele kreirala je The Liverpool Rubber Company, koju je 1830-ih osnovao Džon Bojd Danlop

Revolucija počinje

Najranije sportske cipele kreirala je The Liverpool Rubber Company, koju je osnovao Džon Bojd Danlop, 1830-ih. Danlop je bio inovator koji je otkrio kako zalepiti platneni gornji deo na gumenu osnovu (tehnologija na čijem se razvoju i unapređenju radi i danas). Prve cipele iz njegove proizvodnje bile su poznate kao cipele za pesak i na prelazu dva veka su se u Britaniji nosile za izlete na plažu i šetnje pored mora. Ipak, brendu Danlop primena ovih ranih patika biće karta za uspeh tek kada postanu najčešći izbor na ranim teniskim turnirima.

S druge strane okeana bili su popularni još neki sportovi. Atletske cipele krenule su na put ka legendarnom statusu 1917, kada je obućar Konvers iz Masačusetsa debitovao sa svojim All Star košarkaškim cipelama. Za razliku od nekih ranijih, ove patike su prvi put u istoriji imale podignut gornji deo od platna, koji se protezao sve do gležnja korisnika, kako bi pružio istu potporu kao čizma, ali uz bolje prianjanje i lakše obuvanje.

U isto vreme, u Nemačkoj je proizvođač obuće Adi Dasler 1924. osnovao brend Adidas. Adidas se prvenstveno fokusirao na patike za trčanje i fudbal, pa je ubrzo izborio za sebe mesto među najpopularnijim atletskim brendovima u svetu. Tako će Džesi Ovens nositi Adidas kada bude osvajao svoje četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine.

Legitimnost i popularnost

Ipak, koliko god bile popularne na terenu, atletske cipele retko su se viđale na ulici tih dana. Početkom 1950-ih, međutim, nova kontrakultura prihvatila je antiformalnost patika na isti način na koji se to desilo sa džinsom. Bila je to, odjednom, obuća za sve prilike – bile su jeftine, nisu zahtevale održavanje i služile su kao uvreda formalnom društvu. Marlon Brando i Džejms Din ugradili su autsajderski identitet platnene patke u svoje likove na ekranu.

Marlon Brando i Džejms Din ugradili su autsajderski identitet platnene patike u svoje likove na ekranu

Od tog trenutka pa nadalje – sve je bilo moguće. Patike su dobile legitimitet i popularnost, a industrija je to iskoristila i narasla do neslućenih razmera.

Tako su skromne platnene patike prešle granice čiste praktičnosti i postale predmet mode značajan sam po sebi, bez dubljeg konteksta. Poput farmerki, sportske cipele su se, i to u samo sto kratkih godina, transformisale iz obuće za posebne namene i obuće za autsajdere, do opšteprihvaćenog komada garderobe koji neretko nalazi svoje mesto na crvenim tepisima i modnim pistama. Ko zna šta ćemo nositi na isteku još jednog veka!?!