zena dodiruje bradu

Kratka istorija lepote

Neprekidno stremljenje ka lepom delom proističe iz činjenice da lepo, na izvestan način, predstavlja vrstu bonusa

Lepota je estetska kategorija, a ovaj pojam tradicionalno označava savršenstvo sklada. U običnom govoru, lepotom se najčešće naziva svojstvo osobe, predmeta ili ideje koje nas ispunjava osećanjem prijatnosti.

Ne postoji jedinstveno objašnjenje lepote, i što više pokušavamo da je definišemo, više otkrivamo njenu zagonetnost. Može se postaviti pitanje koliko je savremena kultura – od medija, preko promene životnih stilova, do novih pristupa nezi i estetici koji tako nastaju – uticala na promenu klasičnog ideala lepote.

Fenomen lepog

Fenomen lepog, od davnina do danas, bio je i ostao kontroverzna tema. Tome doprinosi promenljivost ove kategorije kroz vreme i različite kulture.

Ne postoji jedinstveno objašnjenje lepote, i što više pokušavamo da je definišemo, više otkrivamo njenu zagonetnost

Zanimljivo je da reč lepo potiče od latinske reči bellus, što u prevodu znači premija, nagrada, odnosno označava dobro. Kao vid suprotnosti lepom, reč ružno (eng. ugly), potiče od reči ugga što znači agresivno, uznemiravajuće nasilno. S druge strane, lepota je blaga, umirujuća i, samim tim, uglavnom privlačna.

Ipak, ono što je nepromenljivo to je neprekidno stremljenje ka lepom, koje delom proističe iz činjenice da lepo, na izvestan način, predstavlja vrstu bonusa, nečega što daje prednost na socijalnom planu. Zato su se žene kroz istoriju nadmetale koja će izgledati najlepše.

Među najpoznatijim ženama u istoriji čovečanstva, svet najviše pamti one koje su bile čuvene po svojoj lepoti. Jedna od njih svakako je kraljica Egipta – Kleopatra. Nazivali su je zavodnicom, fatalnom ženom. O načinima na koje je Kleopatra negovala svoju lepotu još u prvom veku pre nove ere svedoči rukopis na grčkom koji sadrži 24 recepta za negu kože i kose. Ovo je jedini dokaz koji imamo, svi ostali su izgubljeni tokom vremena.

Recepti za kosu imali su zadatak da je ojačaju, pocrne i pospeše rast. Kleopatra je upotrebljavala proizvode iz prirode – biljke (iris, šafran i miro u prahu) i životinje (medveđa mast). A za uklanjanje dlačica i danas koristimo Kleopatrin recept, tzv. šećernu pastu – mešavinu šećera, limunovog soka i meda.

O načinima na koje je Kleopatra negovala lepotu u prvom veku pre nove ere svedoči rukopis na grčkom koji sadrži 24 recepta za negu kože i kose

Večna mladost

U različitim delovima sveta, kao što se zna, postojali su različiti ideali ženske lepote. Tako su u Otomanskom carstvu, u haremima, pojam lepote predstavljali glatka koža, duga kosa i obline. Telo je služilo za ukrašavanje nakitom i kanom, kojom se crtalo po koži i kojom su se bojile obrve i trepavice.

U Kini je pojam lepote vezivan za beo ten i mala stopala, dok su u Italiji renesansne lepotice sa ponosom nosile svoju pozamašnu građu, bile plavokose ili riđe.

U dvadesetom veku, sa razvojem tehnologije, dolazi do mnogih promena kada je ženska lepota u pitanju. Trenutno, društvene mreže i mediji predstavljaju koncepte izgleda, uspeha, sreće, ljubavi koje je poželjno slediti, a vrednosti iza kojih stoji ideal lepote često nisu najjasniji.

U 20. veku, sa razvojem tehnologije, dolazi do mnogih promena kada je ženska lepota u pitanju

Iako je ovo sociološka tema, i terapeuti koji se bave lepotom lica i tela moraju imati osećaj za lepo i pravilno savetovati svoje klijente.

Pogrešnu haljinu lako ćemo zameniti, ali pogrešna intervencija može se korigovati tek nakon nekoliko meseci. To sve veoma često stavlja ženu u zrelim godinama u situaciju da se zapita šta je, zapravo, danas lepota ženskog lica.

Za mnoge zrele žene sva ta prevelika pažnja deluje apsurdno, a dobra krema i tretman za njih su sasvim dovoljne.

Želje i realne mogućnosti

Uzmimo samo jedan primer – korset, koji ističe struk i bokove, i naglašava seksualnost, a koji je nekada bio deo obavezne spreme. Takvi steznici su svojevremeno bili toliko čvrsti, da su pored drugih neprijatnosti, sprečavali normalno disanje, što je izazivalo česte nesvestice.

Za mnoge zrele žene dobra krema i tretman sasvim su dovoljni da očuvaju dobar izgled

Među istoričarima i stručnjacima polemiše se da li su ovi steznici dovodili do prerane smrti žena. Naravno, danas nema tako drastičnih primera, ali kao i na početku ove priče, osvrnula bih se na pojam lepog i njegovo suštinsko značenje.

Najvažnije je da se dobro informišete o željama i realnim mogućnostima za njihovu realizaciju, da bi promena izgleda pre svega bila prijatna za vas.

Mi svakako ne znamo šta je lepo i prijatno, dok ne vidimo njegovu suprotnost, pa će o ovoj temi biti još reči.