Portret kraljice Leticije u crnom kostimu, nosi punđu, a dekolte je ukrašen predivnim belim biserima.

Kraljica Letisija – od novinarke do španske Pepeljuge i ikone elegancije

Kad se novinarka Letisija Ortiz verila sa španskim prestolonaslednikom, princem Felipeom i odmah potom, još pre venčanja, preselila u palatu Zarzuela gde je živela kraljevska porodica, svi su govorili da je to bajka o Pepeljugi.

Mnogima je smetalo Leticijino građansko poreklo i predbračni život. Ona je brzo naučila da se „živeli su srećno do kraja života” ne dobija čarobnim štapićem.

Španska Pepeljuga napunila je 50 godina i do sada je, osim kraljevske titule koju je dobila udajom, stekla i titulu kraljice dobrog ukusa i elegancije.

Prestolonaslednik Felipe i Letisija Ortiz venčali su 22.maja 2004. © Salma Bashir Motiwala / Shutterstock.com

Tri uzastopna jubileja španske kraljice Letisije

Već dve decenije kraljica Leticija ne prepušta slučaju nijedan detalj svog imidža, ali nije podlegla diktatu večne mladosti, već se pridružila poznatim ženama koje ne kriju sede pramenove u kosi. „Mislim da je 50 godina lepa cifra i da svako u svom domenu treba da nastavi da čini dobre stvari”, rekla je kraljica prošle godine povodom svog jubilarnog rođendana.

Još jedan jubilej je čeka ove godine dve decenije od veridbe koja je uzburkala ne samo Španiju, već i evropsku javnost. A naredne, 2024. kralj Felipe VI i kraljica Letisija obeležiće 20 godina braka.

Njihovo venčanje bilo je jedno od najluksuznijih na svetu. Prenos ceremonije iz madridske katedrale Santa Marija te 2004. gledalo je milijardu i petsto miliona ljudi na svetu. Samo Leticijina venčanica koštala je osam miliona dolara i važi za najskuplju do sada. U cenu su uračunate i zlatne niti protkane kroz tkaninu.

Leticija je na glavi imala veo od ručno rađene čipke, koji je dobila od Felipea i tijaru od 680 000 dolara, koju je dobila od svekrve, kraljice Sofije. Ukupna cena svadbe procenjuje se na 25 miliona dolara.

Par je delovao veoma srećno, ali ipak se mnogima u Španiji nije dopadao prestolonaslednikov izbor neveste.

Pre veridbe znali su je sa ekrana

Pre nego što se udala za princa, Leticija je španskoj javnosti bila poznata sa televizijskog dnevnika i kao novinarka koja je izveštavala sa američkih predsedničkih izbora 2000, sa mesta napada 11. septembra 2001. u Njujorku i sa ratnih područja u Iraku. Bila je ambiciozna, a strast prema novinarstvu nasledila je od oca. Ipak, njeno poreklo iz srednje građanske klase nije bilo preporuka za kraljevsku porodicu.

Letisija Ortiz Rokasolano rođena je 1972. u provincijskom gradu Ovijedu. Otac joj je bio novinar, a majka medicinska sestra. Od početka je išla u obične državne škole, a kao dete igrala je balet i volela muziku. Kad se porodica preselila u Madrid, Leticija je sa 10 godina počela da učestvuje u dečjem radio programu Antena 3. To joj je dobro išlo, pa je rešila da pođe očevim stopama i završila je novinarstvo na Univerzitetu u Madridu.

Još kao student počela je da radi u novinama, a potom je našla svoje mesto u televizijskom novinarstvu. Mesto reporterke na CNN+ shvatila je vrlo ozbiljno, pokazala je hrabrost i komunikativnost, što joj je omogućilo da pređe na udarne informativne emisije TVE.

Kraljica Letisija govori na skupu povodom Svetskog dana borbe protiv kancera, februar 2023. © Marta Fernandez Jimenez / Shutterstock. com

Posle razvoda – srela princa

U to vreme bila je potpuno posvećena karijeri, posle krize u privatnom životu. Kad je kao prinčeva verenica došla u žižu interesovanja javnosti, počele su da iskrsavaju mnoge neočekivane stvari iz njene prošlosti.

Tako se saznalo da je Leticija sa 16 godina počela vezu sa svojim profesorom književnosti iz srednje škole, sa kojim se konačno, posle deset godina veze, i venčala 1998, da bi se od njega već sledeće godine razvela.

Saznalo se i kako je upoznala princa. Kao novinarka je došla u Galiciju da uradi izveštaj o potopljenom tankeru koji je pretio da izazove ekološku katastrofu blizu obale Španije. Na mesto nesreće došao je i princ Felipe, a Letisija je uspela da i od njega dobije komentar za svoj izveštaj. Bio je to njihov prvi susret, 2002. godine. On je imao 34, a ona nepunih 30.

Počelo kao tajna veza

Do tada, Felipeovi roditelji, španski kralj Huan Karlos i kraljica Sofija, već su bili daleko odmakli u traženju odgovarajuće mlade za svog sina i budućeg kralja Španije. Tražili su među evropskim porodicama plave krvi, ali Felipe nije bio zadovoljan nijednom ponuđenom prilikom.

Rekao je roditeljima da će se oženiti samo ženom koju voli. Možda ga roditelji ne bi baš ozbiljno shvatili, da celokupna evropska javnost nije još bila pod utiskom tragedije do koje je dovela ženidba britanskog princa Čarlsa princezom Dajanom.

Jer, Dajana je po svemu bila odgovarajuća prilika, osim po tome što je Čarls nije voleo.

Već posle prvog susreta Felipe je lepu novinarku Leticiju pozvao da izađu, ali je ona odbila. Pristala je tek posle četvrtog poziva. U početku, njihova veza je morala da bude tajna, kako je Leticija i pretpostavila i zbog čega je tri puta odbila poziv. I sama je znala da su joj kao razvedenoj građanki šanse da se uda za princa – zanemarljive. A opet, prolazna veza sa princem ne bi bila dobra za njenu karijeru.

Princ je doneo čvrstu odluku

Verili su se samo godinu dana nakon upoznavanja, a tim povodom su njegovi roditelji, španski kralj Huan Karlos i kraljica Sofija, rekli da su se saglasili sa izborom svoga sina kad su shvatili da je on doneo „čvrstu odluku”.

Nije ipak sve išlo glatko. Na sam dan veridbe, Letisija je pokazala svoj impulsivan karakter, kada je prekršila protokol i zamolila verenika da ona lično odgovori na pitanje novinara koje se odnosilo na nju i njenu prošlost. To je pretvoreno u skandal, a novine su pisale da će „žena niskog porekla sada vladati njihovim vladarem”.

Srećna porodica i ćerka – prestolonaslednica

Od tada, Letisija u javnim nastupima koristi svoje profesionalno iskustvo i emocije drži pod kontrolom.

Zgražanje tabloida što je razvedena ućutkano je stavom katoličke crkve da njen prvi brak nije relevantan pošto je obavljeno samo građansko venčanje, a ne i crkveno.

Godinu dana posle venčanja, Leticija je rodila prvu ćerku Leonor, a svega 17 meseci kasnije i infantkinju Sofiju. Iako nije dobio sina, par nije imao više dece. Odlučeno je da prvorođena Leonor postane prestolonaslednica. Tako će ona, kad postane kraljica, biti prva žena vladajuća kraljica na španskom prestolu posle čuvene Izabele II, koja je vladala od 1833. do 1868. Leonorino školovanje na prestižnom koledžu u Velsu, kao i trogodišnja vojna obuka koju će započeti u drugoj polovini ove godine, deo je njenih priprema za poziciju kraljice.

Španski kralj Felipe i kraljica Letisija, sa princezama Leonorom i Sofijom, tokom letovanja na Majorci © zixia / Shutterstock.com

Sećanja zlonamernog rođaka

Tokom vremena, Leticija je svojim dostojanstvenim držanjem i elegancijom osvajala simpatije španske javnosti. Da bi se malo okoristio o Leticijin novi položaj, njen rođak David Rokasolano napisao je i objavio knjigu pod naslovom Doviđenja, princezo, u kojoj je izneo svoje navode o Leticijinoj ranoj mladosti. Napisao je kako je Letisija, kad je bila tinejdžerka, probala nedozvoljene supstance, da ima težak karakter, da previše priča i svima naređuje. Prikazao ju je kao opsesivnu osobu koja je sumnjičava prema rođacima.

Otkriveno je i da je kao studentkinja, tokom perioda koji je provela u Meksiku u okviru studentske razmene, jednom mladom slikaru pozirala u toplesu. Tu sliku je otkupio vlasnik bara u Akapulku i okačio je na zid, gde je atrakcija za goste.

Kostur iz kraljevskog ormana

Pokazalo se, međutim, da se princ Felipe nije obazirao na glasine o mladosti svoje žene. Uostalom, vreme je pokazalo da ni kraljevska porodica nije bez kostura u ormanu, kad je 2014. kralj Huan Karlos morao da abdicira pred optužbama za finansijske malverzacije. Iako je istraga vođena diskretno, da bi se sačuvala monarhija kao institucija, Huan Karlos je 2020. ipak napustio Španiju zbog onoga što su ustanovile nadležne državne komisije.

Kad je 2014. Felipe postao kralj, Letisija je dobila titulu kraljica pratilja, istu koju i Kamila kad je Čarls postao kralj. Tako je Leticija ipak postala prva žena koja nije plave krvi, a koja se popela na španski presto.

Kraljica modnog stila

U takvoj situaciji, svaki Letisijin korak, sve što čini ili ne čini, izloženo je komentarima javnosti. Tako se u poslednje vreme često piše o tome koliko se od udaje promenila, kao rezultat plastičnih operacija. Štampa je pronašla fotografije na osnovu kojih se tvrdi da je popravila nos i bradu, a primećuju i da joj je koža previše glatka za njenih 50 godina. Zato je ponekad zovu i kraljicom plastične hirurgije. To što izgleda suviše mršavo za svoje godine baca sumnju na anoreksiju, mada kraljevska porodica poriče takve insinuacije. Letisija objašnjava da mnogo vežba, radi jogu i zumbu i pridržava se strogog režima ishrane.

I mada važi za kraljicu modnosg stila, ona nastoji da pokaže da je zapravo vrlo štedljiva kraljica. Često nosi konfekciju, a mnoge njene haljine koštaju manje od 100 evra. Ipak, šta god da obuče, kraljica Letisija izgleda kao milion dolara.

Naslovna fotografija – kraljica Letisija, u Jelisejskoj palati 2020. na ručku sa francuskim predsedničkim parom © Frederik Legrand- COMEO / Shutterstock.com