devojka udara u gong

Kralj zvučne terapije – gong

Gong terapija/meditacija je vrsta zvučne terapije u kojoj se svira gong, a njegov terapeutski zvuk pomaže kako u prevenciji zdravlja, tako i u lečenju

Praksa meditacije, prisutnosti u sadašnjem trenutku, svesne pažnje i povezanosti uma i tela, je u porastu. Sve više ljudi se upoznaje sa novim, a zapravo drevnim tehnikama koje doprinose našem opštem blagostanju.

Gong terapija/meditacija je vrsta zvučne terapije u kojoj se svira gong, a njegov terapeutski zvuk pomaže kako u prevenciji zdravlja, tako i u lečenju.

Može to biti terapijska sesija, kada se bavimo konstruktom naše psihe kroz rezonancu sa zvukom, ili samo gong kupka, kada su učesnici „okupani” isceljujućim zvučnim talasima meditacionog gonga.

Drevne kulture, poput Grka, Rimljana i Egipćana, bile su svesne transformacionih kvaliteta gonga

Sreća je stigla

Zvučna terapija odnosi se na niz terapija koje koriste muziku i posebne instrumente za isceljenje naše emotivne, mentalne, fizičke i duhovne disonance. U zvučnoj terapiji koriste se mnoge tehnike, ali sve uključuju upotrebu zvučnih talasa i vibracija kroz razne instrumente, uključujući i ljudski glas. Harmonične vibracije ovih zvukova opuštaju um i telo, sa ciljem razvijanja svesne pažnje na sadašnji trenutak i prihvatanje svega što život donosi, bez osuđivanja.

Ova praksa postoji hiljadama godina, kao metoda lečenja, meditacije, inicijacije, rituala, molitve i ceremonije. Drevne kulture, poput Grka, Rimljana i Egipćana, bile su svesne transformacionih kvaliteta gonga. Od vremena Bude, 600. godine p. n. e., svi sveti kineski gongovi bili su upisani rečima Tai Loi, što znači – sreća je stigla. Glavni proizvođači gongova u drevnom svetu bili su Burma, Java, Vijetnam i Kina. U zapadnom svetu gong je predstavljen 1790. godine kao orkestarski instrument.

Pasivna terapija gongovima podrazumeva da učesnici leže na udobnoj podlozi, spremni da se opuste i prepuste vođstvu zvučnog terapeuta

Molekularna masaža

Svi smo iskusili kako muzika može da nam promeni raspoloženje. Inspirativna muzika čini da se osećamo motivisano, dok nas tužni instrumentali čine melanholičnima. Zvučni uticaj gonga deluje na istom principu. Pasivna terapija gongovima podrazumeva da učesnici leže na udobnoj podlozi, spremni da se opuste i prepuste vođstvu zvučnog terapeuta. Međutim, to nije samo sat vremena slušanja muzike u ležećem položaju, već smo u mogućnosti da osetimo vibracije gonga u našim telima.

Zapravo, da molekularnu strukturu našeg tela dovedemo u HARMONIJU, zahvaljujući „molekularnoj masaži” vibracijama gonga. Zvuk, frekvencija i vibracija gonga dovode nas u duboko meditativno stanje, od alfa ka teta moždanim talasima (ASC – alter state of consciousness), kad nismo ni zaspali, niti smo potpuno budni. Za nekoliko minuta um se smiri, a telo opusti.

Zvuk, frekvencija i vibracija gonga dovode nas u duboko meditativno stanje, od alfa ka teta moždanim talasima (ASC – alter state of consciousness), kad nismo ni zaspali, niti smo potpuno budni

Ovo je vreme u kojem se naša tela leče, isceljuju i podmlađuju. Svaki učesnik će, vrlo verovatno, ući u ovo stanje bar jednom tokom čitavog perioda trajanja sesije. Sesija, koja obično traje sat vremena, prođe za kratko vreme, a na kraju se osećamo osveženi i lagani.

Meditacija i svesna pažnja postaju popularni zbog svojih blagotvornih uticaja u ovom ubrzanom vremenu u kome živimo. Neke od blagodeti gong terapije su smanjenje stresa i holesterola, poboljšavanje sna i uravnotežavanje krvnog pritiska…

Od vremena Bude, 600. godine p. n. e., svi sveti kineski gongovi bili su upisani rečima Tai Loi, što znači – sreća je stigla

Osim što leči i mentalne i emocionalne blokade, ona takođe razvija svest o sadašnjem trenutku – gde je uvek sve u redu. Ako niste sigurni da li je gong kupka za vas, podstičem vas da probate. Zvučna terapija je zvučna investicija koja stvara neverovatan osećaj blagostanja. Želite li da ga osetite celim svojim bićem?

Ako niste sigurni da li je gong kupka za vas, podstičem vas da probate

Grlim vas glasom,
Ana, alhemičarka