zena maze vrat kremom

Koža vrata delikatna i sklona boranju, zahteva posebnu negu

Koža u predelu vrata mnogo je tanja, nema naslaga masnog tkiva, pa je sklonija boranju. Ako je vrat stalno savijen, dolazi do stvaranja neestetskih prevoja i produbljivanja bora

Koža vrata je delikatna regija koja, ako joj ne posvetimo pažnju, može biti naš veliki neprijatelj – može da odaje godine ili da nas učini i starijima nego što jesmo.

Promene na koži vrata najčešće nastaju zbog štetnog dejstva UV zračenja, a prve promene u pogledu fiziološkog starenja uočavaju se nakon 40. godine, kada dolazi do slabljenja tonusa mišića i javljanja viška kože, naročito ukoliko dolazi do promene u kilaži. Međutim, ako se osoba intenzivno sunča, bilo u solarijumu ili na suncu, ne koristi adekvatnu UV zaštitu i nedovoljno neguje vrat, znaci starenja ove regije mogu se uočiti vrlo rano. Na predelu vrata i dekoltea javljaju se crvenilo, prošireni kapilari, hiperpigmentacije, koža se istanjuje i intenzivno bora usled štetnog delovanja sunca.

Vrat štiti i šešir

Promene na koži vrata najčešće nastaju zbog štetnog dejstva UV zračenja

zena otkrivenog vrata

Nega kože vrata podjednako je važna kao i nega kože lica. Prevencija je posebno značajna kada je reč o starenju i promenama na koži koje nastaju pod dejstvom UV zračenja.

Koža u predelu vrata mnogo je tanja, uz to u ovom delu nema dovoljno naslaga masnog tkiva, pa je zbog toga sklonija boranju. Još jedna pojava veoma je izražena poslednjih godina – vrat je stalno savijen zbog gledanja u mobilne telefone, tablete i računare, što dovodi do stvaranja neestetskih prevoja na njemu i produbljivanja bora.

Koji je pristup u prevenciji i nezi kože vrata? Prema koži vrata i dekoltea moramo postupati isto kao prema licu. Ukoliko govorimo o UV zaštiti, koriste se isti preparati koji su namenjeni nezi kože lica, sa većim SPF faktorom. Na regiju vrata nije poželjno nanositi preparate za zaštitu kože tela, jer je ona otpornija i manje sklona starenju. U zaštitu od UV zračenja spada i mehanička zaštita u vidu kačketa i šešira. Ako želimo da poštedimo vrat i zaštitimo ga od UV zračenja, onda je bolje izabrati šešire sa većim obodom.

Prema koži vrata i dekoltea moramo postupati isto kao prema licu

devojka na telefonu

Preparati za podmlađivanje

Redovna nega u vidu hranljivih kremova sa hijaluronskom kiselinom, vitaminima, kolagenom, doprinose nezi kože i prevenciji starenja. Međutim, ukoliko želimo da podmladimo kožu vrata, možemo da primenjujemo topikalne preparate koji najčešće sadrže voćne kiseline (glikolnu, mlečnu, bademovu i dr.), retinol, azelaičnu kiselinu. Ovi preparati mogu se primenjivati od jeseni do proleća.

A tokom cele godine vaš specijalista za negu kože može raditi profesionalne tretmane koji će negovati kožu vrata u skladu sa vremenskim prilikama, pa to mogu biti tretmani sa hemijskim pilinzima, ali i masaže, specijalizovane maske, serumi, aparaturni tretmani. Za zatezanje kože vrata preporučuju se radiotalasi, HiFu tretmani, mezoporacija, oksigenoterapija. Kada govorimo o primeni aparata na vratu, treba naglasiti da se predeo tiroidne žlezde ne tretira, pa je zbog toga važno izabrati dobro edukovanog specijalistu za negu kože.

Na vrat nije poželjno nanositi preparate za zaštitu kože tela, jer je ona otpornija i manje sklona starenju

devojka na tretmanu vrata

Kod kuće mogu da se koriste i specijalizovane kreme za negu i zatezanje kože vrata i dekoltea. Ove kreme treba nanositi na očišćenu kožu pre spavanja, uz lagane pokrete utrljavanja i tapkanja.

Uz primenu adekvatne zaštite od sunca, sa visokim zaštitnim faktorom širokog UV spektra, pravilne anti-age nege i tretmana, ovaj deo vašeg tela dugo će izgledom „pratiti” vaše negovano lice!