Korejka divnog, negovanog tena, zabacila je kosu koja leprša oko nje.

Korejska kozmetika – kako izgleda korejska nega lica?

Korejska kozmetika se tek sa popularnošću K-pop muzike definitivno probila na svetsko tržište, dok je u Aziji korejska nega lica, takozvani K-beauty, dugo godina važila za vrhunsku negu. Svetska slava K-pop zvezda i K-drama (korejskih serija) na onlajn striming platformama učinila je da ljude širom sveta zaintirgira savršena, porcelanska koža Korejki

Ako ste ikada pogledali neki korejski film ili seriju, verovatno ste brzinom svetlosti ukucali u Google search „korejska nega kože”, jer ste se zapitali „šta li Korejke koriste da imaju tako lepu kožu?”.

U nastavku je ultimativni vodič za korejsku kozmetiku. Otkrićemo vam sve tajne blistavog, ujednačenog tena Korejki, njihove rituale i rutine nege, ali i sastojke koje koriste kako bi imale čistu kožu i lep ten po kome su poznate.

Kako izgleda korejska nega lica?

Danas je potpuno nezamislivo da u bolje snabdevenoj drogeriji ili u tržnom centru ne postoji kutak sa korejskom kozmetikom. Opšta popularnost i oduševljenost korejskim proizvodima je počela sa jednokratnim sheet maskama i korejskim BB kremama, a danas se ta ljubav prenela na čitavu rutinu lepote, uključujući kožu, kosu i nokte.

Rutina nege u Koreji različita je od one na Zapadu.

Prosečna Korejka utroši oko 80 američkih dolara mesečno na svoju skincare rutinu dok žene u Evropi troše u proseku tri puta manje novca na svoju rutinu nege lica. Kako i u korejskoj kozmetici postoje pristupačni proizvodi i cene, možemo samo zaključiti da korejska skincare rutina sadrži više koraka i veći broj proizvoda. Naime, korejska rutina nege lica sadrži 10 koraka, nekoliko postupaka čišćenja lica i hidratacije lica, kao i investiranje u masažere za lice i redovnu posetu kozmetičaru radi profesionalne nege. U razgovorima sa Korejkama možete čuti da neke od njih svakodnevno potroše i do 40 minuta negujući svoje lice. 

Znamo da većina naših žena nikad ne bi mogle ni da zamisle da ulažu toliko vremena u svoju rutinu, stoga ipak želimo da vam predstavimo sve korake u korejskoj nezi kože lica koji se mogu obaviti za mnogo manje vremena.

Korejska nega lica: korak po korak kroz rutinu

Ilustracija kozmetičke rutine Korejki, skidanje šminke, pranje, losion, toner, piling, maska, esence, serum, krema za oči, hidrantna krema, zaštini faktor za sunčanje.

#1 Prvi deo čišćenja lica 

Prvi korak dvostrukog čišćenja lica (double cleanse): sredstvo za skidanje šminke i čistači na bazi ulja (makeup remover & cleansing oil)

Uljani čistači lica su osnova korejske rutine nege lica i prvi korak procesa dvostrukog čišćenja lica. Ne samo da opuštajuće deluju dok ih masirate u kožu, već i razgrađuju i izvlače šminku i druge masne nečistoće poput sebuma, zaštitnog faktora i zagađenja.

Kako se koristi? 

Uljani čistač se nanosi na suvu kožu lica i masira kružnim pokretima preko čitavog lica. Potom se ruke pokvase mlakom vodom i lice dodatno masira vlažnim prstima kako bi se od ulja i vode napravila emulzija, pre nego što počnemo sa ispiranjem lica. Ovaj korak, pravljenje emulzije, olakšava skidanje ulja sa lica i ubrzava proces čišćenja.

#2 Umivanje je ključni deo čišćenja kod korejske nege lica

Drugi korak dvostrukog čišćenja: sredstvo za čišćenje lica na bazi vode, takozvana umivalica (water based cleanser)

Umivalica sadrži sastojke koji čine da blago peni, te može da razgradi nečistoće poput prljavštine i znoja koje uljani čistač nije uspeo da pokupi. Dvostruki proces čišćenja lica preporučuju azijski kozmetičari i dermatolozi jer omogućava da se koža lica istinski očisti i time se sprečava pojava bubuljica i akni.

Kako se koriste umivalice? Vrhovima prstiju razmažemo umivalicu na vlažno lice i kružnim pokretima pređemo celu površinu, nakon toga isperemo lice mlakom vodom.

#3 Korejska nega i eksfolijacija

Treći korak: eksfolijacija, odnosno piling lica

Hemijski i mehanički pilinzi pomažu kod čišćenja pora i skidaju mrtve ćelije kože sa površine lica kako bi koža bila blistava i glatka. Hemijski pilinzi mogu sadržati razne kiseline koje razgrađuju ćelije kože, dok mehanički imaju mikrogranule kojima skidamo neželjenu, odumrlu kožu.

Kako se koristi? Jednom do dvaput nedeljno uradite piling lica u skladu sa uputstvom na pakovanju proizvoda. Fokusirajte se na T-zonu i mesta na licu gde najčešće primećujete pore. Ukoliko imate suv tip kože, budite oprezniji i koristite veoma blage proizvode, prilagodite ovaj postupak sebi i radite ga onoliko često koliko vam prija.

#4 Tonik ili toner 

Četvrti korak: povratak PH balansa kvalitetnim tonerom. 

Toner je poslednji korak čišćenja lica i prvi korak nege. On služi da se lice očisti od mogućih nečistoća na licu (npr. nečistoće sa peškira), sužava pore koje su u kontaktu sa vodom postale blago proširene i vraća pH balans koži. Uz to, omogućava da naša koža bude bolje hidrirana jer će se svi proizvodi koje budemo nanosili nakon tonera bolje apsorbovati i aktivnije delovati.

Kako se koristi? Toner nanosimo na celo lice, uz pomoć blaznica ili čistim rukama. Krećemo od centra lica ka spoljašnjim delovima, nežnim pokretima, bez trljanja. Toner stavljamo i na vrat, od ključne kosti ka licu.

#5 Esencija (essence) ili emulzija

5 korak: Počinjemo sa hidratacijom uz pomoć bogate esencije. 

Esencija je dobro čuvana tajna korejske kozmetike. Reč je o proizvodu koji je nešto između tonera i seruma. Esencije i emulzije su lagane, a ipak moćne kombinacije hidratantnih i anti-age sastojaka, kao i sastojaka koji ujednačavaju ten i omogućavaju da se postigne izgled svežine. Oni pospešuju regeneraciju i obnavljanje ćelija kože.

Kako se koriste? Nanesite esenciju na dlanove i rukama utapkajte na površinu lica, vrata i dekoltea.

#6 Tretman: busteri (booster), serumi, koncentrati i ampule

6. korak: Intenzivna nega busterom.

Ako na našoj koži postoji nešto što želimo da tretiramo, obavezno je da koristimo neku od navedenih formulacija kako bi ona delovala i u najdubljem sloju naše kože – hipodermisu. Kako su izuzetno potentni, ovi proizvodi mogu da se bore protiv hiperpigmentacija, akni, finih linija i bora; oni omogućavaju dubinsku hidrataciju i čine kožu blistavom, nežnom i ujednačenom.

Kako se koriste? Bitno je da pratimo uputstvo na samom pakovanju; u zavisnosti od tipa proizvoda i samo nanošenje će biti drugačije. Najčešća preporučena aplikacija za tretmane jeste utiskivanje ili tapkanje proizvoda dlanovima na lice, vrat i dekolte. Moramo biti svesni da je za svaki tretman potrebno minimum 30 dana za prve prave, vidljive rezultate. Tretman, ipak, najmoćnije deluje u hipodermisu i potrebno je vreme da se koža iznutra „popravi”.

#7 Maska za lice

7. korak: Sheet maske – maske za jednokratnu upotrebu.

Ako su esencije tajna korejske kozmetike, onda su sheet maske njeno srce. Maske su natopljene potentnim sastojcima i tretmanom, a sama tkanina ili bioceluloza od koje se sastoji maska je tu da zadrži te moćne sastojke na koži. Na taj način, koža ima duže vremena da upije tretman i dobije sav neophodan sadržaj iz proizvoda. Pored toga, sam osećaj sheet maske na koži deluje veoma opuštajuće i čini da se osetimo posebno negovanom.

Kako se koristi? Maska za lice nanosi se na čistu kožu, nakon tonera ili tretmana lica. Ostavimo da deluje 15–20 minuta i potom ostatak proizvoda utapkamo. Višak tretmana iz pakovanja “sheet” maske možemo naneti na vrat i dekolte. Sheet maska ne treba da stoji duže od 20 minuta na licu jer će početi da upija nazad hidratantne sastojke iz kože.

#8 Okoloočna nega

8. korak: Nega osetljivog područja oko očiju.

Koža oko očiju je i do šest puta tanja od ostatka lica, zato je veoma delikatna i zahteva posebnu negu. Kreme za predeo oko očiju uvek su oftalmološki testirane, a njihov sastav je delotvoran, ali i bezbedan za to osetljivo područje. Redovnom upotrebom umanjićemo vidljivost tamnih kolutova i kesica i usporićemo pojavu finih linija i bora.

Kako se koristi? 

Kada nanosimo proizvode za predeo oko očiju, uvek koristimo domali prst i utapkavamo proizvod. Ne treba da povlačimo tanku kožu oko oka da se ne bi teglila i oštećivala. Takođe, iako su ovi proizvodi bezbedni za oči, treba izbegavati direktan kontakt sa očima.

#9 Nega hidratantnom kremom

9. korak: Moisturizer – hidratantna krema za lice.

Reč je o raznim formulacijama: bogate kreme, lagane kreme, gelovi, fluidi ili čak i noćna maska ako se radi o večernjoj rutini, koje služe da se površina kože hidrira i neguje kako bi unutar nje ostali svi dobri i korisni sastojci, a prodiranje štetnih, spoljašnjih uticaja bilo svedeno na minimum. Ove kreme čine kožu glatkom i poboljšavaju tonus kože.

Kako se koriste? Uzmemo količinu poput zrna pasulja i razmažemo proizvod vrhovima prstiju da bi se krema dovela na temperaturu tela, potom ga nanosimo uz blagu masažu na lice, vrat i dekolte.

#10 Zaštita od sunčevog zračenja

10. korak: zaštitni faktor – SPF.

Zaštita od sunca je neophodna tokom cele godine, ne samo leti. Prekomerno UV zračenje je glavni krivac za mnoge nepoželjne estetske promene na koži, kao što su linije, bore, pege i fleke, ali i za neke teže bolesti. Sa godinama je sve važnije koristiti kreme koje pružaju dugotrajnu zaštitu od sunca. SPF uvek treba da bude poslednji korak rutine nege lica jer deluje poput štita. Ako pričamo o najboljoj korejskoj kozmetici, ona uvek nudi zaštitni faktor 50, sa UVA i UVB filterima.

Kako se nanosi? Poput kreme, ravnomerno preko celog lica, vrata i ostalih delova tela koji su izloženi sunčevoj svetlosti (npr. dekolte i šake). Ukoliko smo čitav dan u pokretu na otvorenom, potrebno je više puta naneti kremu.

Korejka blistavog tena.

Koji su sve sastojci zastupljeni u korejskoj kozmetici?

Čak i pre razvoja tehnologije proizvodnje kozmetičkih preparata, Korejke su u prirodi nalazile sastojke koji su im omogućavali mladolik izgled, hidrataciju lica i ujednačen, blistav ten. Većina tih sastojaka iz prirode preneta je i u današnje proizvode, ali u luksuznim i modernim pakovanjima.

Puž sa kućicom na steni.

Puževa sluz

Ekstrakt mucina puževa dugo se koristi za borbu protiv akni, smanjenje tamnih fleka i regeneraciju i podmlađivanje kože. Prednosti puževe sluzi su neosporne, zbog čega je ovaj sastojak zlatni standard u korejskoj nezi lica. Benefiti puževe sluzi su brojne i zato je često sadrže korejski serumi za lice. Popravlja zaštitnu barijeru kože, vlaži i hidrira kožu, ima anti-age svojstva, deluje antiinflamatorno i antibakterijski. Dodatno, smanjuje pojavu akni, bledi ožiljke, pege i hiperpigmentacije, a uz sve to i povećava proizvodnju kolagena. Postoje čitave linije za negu lica sa ekstraktom puževe sluzi, a ukoliko vam se dopada kako zvuče njeni benefiti, isprobajte ovaj obnavljajući serum.

Listovi gotu-gale.

Gotu kola (Centella Asiatica – cica )

Ova biljka, koja je nalik detelini, pored svoje medicinske i kulinarske upotrebe, sada se često koristi i kao sastojak u korejskoj kozmetici za negu kože, zbog svojih hidratantnih moći. Preparati sa cicom (poznatom i kao tigrova trava i azijski penivort) obezbediće koži brojne dobrobiti, poput bolje hidratacije, smanjenih iritacija, doprineće da koža bude otpornija i zaštićena od spoljašnjih uticaja. Cica je bogata amino-kiselinama, antioksidansima i vitaminima A, B i C, što povećava proizvodnju kolagena. Ako niste sigurni od kog proizvoda sa cicom da počnete, savetujemo vam da probate ovaj cicaluronic balzam za čišćenje, kao prvi korak kod dvostrukog čišćenja.

Koren žen šena.

Ginseng (ženšen)

Ženšen ili ginseng je korenasta biljka bogata antikancerogenim i antioksidansnim svojstvima. Poznato je i da sadrži fitoestrogene. Zbog svog moćnog sastava čini da koža deluje blistavo, odmorno, ujednačeno i jedro. Ukoliko niste imali prilike da se upoznate sa ginsengom, preporučujemo ovu sheet masku.

Najbolja korejska kozmetika 

MISSHA je brend koji postoji preko 20 godina i uvek se nalazi na vrhu lista najbolje korejske kozmetike. Slušajući priče o koži i kozmetičkim brigama i dilemama svojih klijenata, stvaraju rešenja usmerena na funkcionalnost i efikasnost proizvoda, tako da svima mogu da ponude priliku da dožive lepotu lica i zdravlje kože.

MIZON je brend korejske kozmetike koji su kreirali posvećeni naučnici iz najboljih korejskih kozmetičkih kompanija. Mizon je poznat po svojim proizvodima za negu kože na bazi mucina puževa koji se nalaze među stalnim bestselerima brenda.

MEDIHEAL je ubedljivo jedan od najpopularnijih brendova jednokratnih sheet maski u Koreji. Osnovan je u prestižnoj medicinskoj školi lepote na Univerzitetu u Seulu. Razvijen je od strane tima dermatologa koji najbolje razumeju i poznaju kožu. Mediheal brend nudi širok spektar inovativnih maski i proizvoda koji zadovoljavaju sve potrebe kože.

Najpopularniji korejski kozmetički preparati – najprodavanija korejska kozmetika

Ako želite da unapredite svoju rutinu nege kože i da dovedete njen izgled na viši nivo, obavezno isprobajte MISSHA esencije i emulzije, u zavisnosti od onoga što je potrebno vašoj koži. Za ujednačenu i zategnutu kožu preporučujemo MISSHA proizvod – najprodavaniju esenciju u Koreji.

Imate posebnu priliku za par dana, a na licu vam se pojavila bubuljica? Budite bez brige, tu je apsolutni favorit korisnika korejske kozmetike, u pitanju su COSRX flasteri protiv bubuljica koji ne samo da ih umanjuju i leče, već ih i vizuelno prikrivaju. Preko flastera čak možete staviti i malo vašeg pudera kako bi bio još manje primetan.

U potrazi ste za dobrom BB kremom? Odlična preporuka je korejska BB krema brenda Mizon sa multifunkcionalnim odlikama. Ova krema pruža brojne benefite u vidu ujednačavanja tena, nege i zaštite.

Srećna žena skida hidrantnu papirnu masku sa lica.

Da li imate svoju postojeću rutinu nege lica koju niste spremni da menjate, a ipak smo vas zainteresovali za korejsku kozmetiku? Opredelite se za neku od Mediheal sheet maski. Ako vam je koža u stanju dehidratacije i želite da joj omogućite izvanrednu hidrataciju, naša preporuka je Aquaring ampula maska za lice. Ukoliko imate problema sa prekomernim sjajem lica i proširenim porama, tu je Teatree care solution maska za lice sa ekstraktom čajevca. 

Ako dugo tražite kremu sa zaštitnim faktorom koja nije masna i koju koža lako upija, korejska kozmetika Frudia ima pravu stvar za vas. To je Frudia dnevna krema sa zaštitnim faktorom, koja svojom laganom teksturom štiti od UV zračenja.