Kolumna Mrijane Bobic Mojsilovic za novembar - Glad.

Koordinata

Pre neko veče, drug me je izveo u provod. Kaže, gledao je na Jutjubu reportažu dvojice hrvatskih gastronoma, iz jednog majušnog bistroa u Zemunu, pa ga je ta njihova kulinarska recenzija inspirisala da me odvede tamo, da vidimo to malo čudo.

Bistro, inače, radi samo od pet popodne do deset uveče, jer se nalazi na – Zemunskoj pijaci.

Mesto se zove Koordinata street, i nalazi se tamo, kad prođete između kontejnera i pijačnog đubreta, u nizu minijaturnih radnjica, u pijačnoj uličici sa slivnikom na sredini. Zapravo, bistro postoji samo na ulici, unutra ne može da se uđe, jer je u tih nekoliko kvadrata smeštena kuhinja, i kuvar Stefan, čije majstorije za kuhinjskim pultom možete da posmatrate kroz prozor. Napolju, nekoliko minijaturnih okruglih stolova za po dve osobe, a svakom gostu je za ovu beogradsku zimu obezbeđeno i ćebence. Atmosfera kao na najboljim pijačnim mestima u Barseloni ili u Solunu. Šarmantno i nepretenciozno. Iako je bilo ledeno veče, na tom mestu je bilo toplo, i puno. Osim sjajnih mladih parova koji su večerali, društvo svima nama pravio je i jedan tigrasti pijačni pas, uličar, ali dobro vaspitan i mio. Atmosfera fenomenalna, kao neka mala, opuštena i vrlo otmena žurka, na kojoj je osim tog ludog ambijenta, ćebadi, spoljašnje grejalice koja bistro obasjava crvenom svetlošću, ton davala apsolutno fantastična, vrhunska hrana.

Ali, najbitniji začin ovoj divnoj priči daju ljudi koji su ovo napravili. Mladi par – ona je komunikolog, a on je kuvar. Ona je došla iz Vrnjačke Banje, a on je rodom iz okoline Požarevca.

To što su se usudili da iz provincije dođu u Beograd, i da u ovoj neverovatnoj beogradskoj ludnici-džungli probaju da naprave nešto, i to što su krenuli takoreći ni od čega, dostojno je divljenja i čestitki.

On priprema hranu, a ona služi. U stvari, rade od ujutru do uveče.

Smeškam se i dok ovo pišem, isto kao što sam se smeškala i dok sam umotana u ćebence sedela na ulici ispred njihovog bistroa, očarana njihovim stavom prema životu – i u deset kvadrata njihove kuhinje, može da se napravi život i posao. Nije im bila ideja da se preko noći obogate, nego da rade ono što vole.

Ko krene skromno, od malog, može da se nada velikom.

I o njihovom uličnom bistrou se već nadaleko čuje.

Logično, jer – ljubav i posvećenost su jedine koordinate za uspeh.