Bruneta sa sa ležernim repom, pričvršćenim skranči gumicom.

Frizure repovi – napravite konjski rep na bezbroj načina

Rep, ili konjski rep, je najjednostavnije vezivanje kose. Kad vam zasmeta kosa pri radu ili rekreaciji –  najjednostavnije je pokupiti je gumicom.

Vezan rep nisko ili visoko, već nam određuje stil. Uz malo mašte, može postati elegantna frizura za svaku svečanost, u zavisnosti od načina skupljanja kose i ukrasa koje dodajemo. Na primer, zalizani rep je prava oda eleganciji. 

Prvo ćemo se pozabaviti temom estetike repova, a posle i otkriti kako se pravi koja frizura sa repom. 

Konjski rep frizure: kako koji treba nositi tako da izgleda najbolje? 

Klasičan konjski rep na vrhu glave možemo vezati šire nekom mašnom, trakom ili dodatkom kose ispletenim u tanju pletenicu i time napraviti visoki slap kose koji se spušta na leđa.

Ako ne želimo sasvim zalizani izgled, uvek možemo istapirati gornji deo kose pre skupljanja i mekano prikupiti kosu.

Kraći repovi do ramena su interesantni ako se, na primer, isfeniraju ka spolja, onda nas malo podsećaju na šezdesete godine

Ukrasna traka u boji haljine ili u boji modnog detalja, dodatno povezuje kosu sa garderobom. Kad želimo još oštriji izgled, obavijemo trakom pola dužine kose koja izlazi iz repa. U zavisnosti od dužine kose, interesantno je koliko različitih češljanja repa postoji. Bezbroj je zanimljivih uplitanja ili skupljanja, od najjedostavnije pletenice do onih malo posebnih, spajanja gumicom na razmaku od nekoliko centimetara, gde možemo koristiti gumice u boji i više ili manje razvući kosu između gumica, kako bi podsećala na male bombice ili pufnice.

Kosa koja je skupljena u rep ne mora biti samo ravno puštena. Uplitanjem sitnijih ili krupnijih pletenica ili čak dodavanjem perlica, naša frizura postaje posebna. Izgled može smekšati i neki blago uvijeni pramen koji kao slučajno nismo pokupile u rep.

Na kovrdžavim ili uvijenim kosama repovi su bogatiji, pa je kontrast zalizane kose do repa i bogato kovrdžav rep lep kontrast.

Kad poželimo da ponesemo konjski rep, a dužina kose je nedovoljna, uvek je dozvoljena upotreba dodataka kose. Samo je pažljivo izaberite kako bi bila potpuno iste boje kako vaša kosa.

Prebacivanjem repa preko gumice na ravnoj kosi dobićemo interesantniji izgled jednostavnog repa, a na blago talasastoj, mekano prikupljenoj kosi sa dodatnim izvlačenjem kraćih pramenova izgled repa nikako nije oštar, već romantičan i nonšalantan.

Imajte na umu – najlepša kosa je negovana kosa. Redovno se šišajte, koristite prirodne maske za kosu i blagotvorna ulja za zaglađivanje krajeva. To može da bude ulje kokosa koje verovatno već imate u kuhinji, ali i arganovo ulje, koje retko koristimo u kuvanju, ali za kosu čini pravu magiju

Crnka iz profila - zalizan konjski rep.

Kako napraviti frizuru sa zalizanim repom?

Koristite preparate za zalizivanje, kao i za kovrdžanje. Kad kosu zaližete, koristite preparate za sjaj i masni izgled, a sitne dlačice pažljivo priljubite uz glavu. 

Koristite učvršćivač ako su sitne dlačice neposlušne.Kad shvatimo koliko je kombinacija jednostavne, svakodnevne frizure i kad se igramo dovoljno razdeljcima, zalizivanjem ili kovrdžanjem, različitim skupljanjem i uz dodatke ukrasnih traka – rep više nije samo rep!

Evo kako se pravi frizura zalizani rep: 

Korak 1: Raščešljavanje

Pažljivo raščešljajte kosu kako biste se rešili eventualnih čvorova ili zapetljanih delova. Ovo će olakšati oblikovanje repa.

Korak 1: Priprema za zalizivanje

Nanesite malu količinu gela, kreme ili voska za kosu na dlanove i protrljajte ih. Vosak je dobro zagrejati trljanjem dlanova a svaki proizvod je lakše ravnomerno rasporediti kad se nanese tanko na dlanove. Zatim nanesite gel, kremu ili vosak na delove kose koji će biti zalizani unazad. 

Korak 3: Zalizivanje kose

Koristeći češalj sa finim zupcima ili prstima, pažljivo zatvorite kosu unazad, glatko je pritiskajući uz glavu. Pokušajte da uklonite eventualne nabore ili naborane delove kose kako biste postigli što ravnomerniji izgled zalizanog repa. Možete koristiti dodatni gel ili vosak po potrebi kako biste postigli željeni izgled.

Korak 4: Vezivanje repa

Skupite kosu na zadnjem delu glave i vežite je elastičnom gumicom. Pripazite da ne zatežete previše kako biste izbegli nelagodnost. Ovaj korak će učvrstiti i zadržati oblik zalizanog repa.

Korak 6: Stilizovanje

Ako želite da dodatno učvrstite zalizani rep ili sprečite izbijanje neposlušnih vlasi, možete koristiti malo dodatnog gela ili laka za kosu. Pažljivo nanesite proizvod na izbočene delove kose ili koristite četku ili češalj kako biste glatko oblikovali kosu.

Korak 7: Završna obrada

Pogledajte se u ogledalo i proverite da li je zalizani rep ravnomeran i da li izgleda kako želite. Ako ima bilo kakvih nepravilnosti ili izbočina, korigujte ih po potrebi.

To su osnovni koraci za pravljenje zalizanog repa. 

Naravno, stilizovanje kose je individualno i možete eksperimentisati sa različitim tehnikama i proizvodima kako biste postigli željeni izgled.

Devojka sa visokim konjskim repom.

Kako napraviti gusti visoki rep?

Ako imate tanku i proređenu kosu, visoki rep koji će vizualno dati gustinu i teksturu kosi, biće vaša omiljena frizura!

Evo jednostavnog vodiča za pravljenje visokog repa:

Korak 1: Priprema kose

Počnite sa kosom koja je čista i raščešljana.

Korak 2: Skupljanje gornjeg dela kose

Odvojte gornji deo kose koji želite da bude deo visokog repa. Vežite taj deo kose gumicom kao da pravite običan rep, ali neka gumica bude postavljena malo više prema vrhu glave.

Korak 3: Pravljenje otvora

U sredini repa koji ste upravo vezali, napravite mali otvor. Možete koristiti prste ili kraj češlja da napravite otvor.

Korak 4: Skupljanje donjeg sloja kose

Odvojte donji sloj kose, ispod prvog repa koji ste vezali. Vežite donji sloj kose gumicom kao da pravite još jedan rep, ali ne zategnite ga do kraja.

Korak 5: Provlačenje repa

Uzmite donji rep koji ste upravo vezali i provucite ga kroz otvor koji ste napravili u gornjem repu. Povucite rep kroz otvor sve do kraja, tako da se spoji sa gornjim repom.

Korak 6: Doterivanje i stilizovanje

Pažljivo prilagodite repove i izravnajte kosu kako biste postigli željeni izgled.

Možete koristiti gel, lak ili češalj kako biste oblikovali kosu i uklonili eventualne izbočine. Ako je potrebno, prilagodite rep ili dodajte dodatne ukosnice da biste učvrstili kosu.

Iako se može činiti komplikovano kada se opisuje, kada vidite kako se radi, shvatićete da je vrlo jednostavno. Praksa će vam pomoći da postignete željeni izgled i usavršite tehniku.

Priprema za pravljenje pletenice, kosa je skupljena i spremna da se podeli na tri sekcije i plete.

Kako napraviti frizuru rep sa pletenicom?

Pletenica će repu dati onaj stilski “twist” koji će isticati lepotu kose. 

Korak 1: Priprema kose

Operite kosu i osušite je do polusuvog stanja. Možete koristiti fen za sušenje kose ili je prirodno osušiti peškirom.

Korak 2: Skupljanje kose u konjski rep

Skupite kosu i vežite je gumicom u konjski rep na željenoj visini.

Korak 3: Podela repa na tri sekcije

Podelite konjski rep na tri jednaka dela. Možete koristiti prste ili češalj kako biste napravili ravnomerne sekcije.

Korak 4: Početak pletenice

Uzmite desni deo kose i prebacite ga preko srednjeg dela, tako da desni deo postane novi srednji deo.

Korak 5: Nastavak pletenice

Sada uzmite levu sekciju i prebacite je preko novog srednjeg dela.

Korak 6: Ponavljanje koraka

Nastavite ponavljati korake 4 i 5, prebacujući desni deo preko srednjeg, a zatim levu sekciju preko novog srednjeg dela.

Korak 7: Završetak pletenice

Nastavite pletenicu sve do kraja repa. Vežite je gumicom za kosu kako biste je osigurali.

Korak 8: Doterivanje i stilizovanje

Pažljivo prilagodite pletenicu i izravnajte kosu kako biste postigli željeni izgled. Možete koristiti češalj kako biste zagladili kosu i uklonili eventualne izbočine.

Ova frizura je elegantna i pruža dodatnu zanimljivost, dajući i teksturu vašem konjskom repu. Možete eksperimentisati sa različitim vrstama pletenica, kao što su francuska pletenica ili riblja kost, kako biste postigli različite efekte.

Kada savladate ove tri frizure sa repom – može se reći da nema repa koji ne možete da napravite. Uživajte u ekspreimentisanju!