Komšijski seks – kad se sve čuje

Komšijski seks – kad se sve čuje

Da seks i grad nisu uvek u harmoničnim odnosima govori broj pritužbi koje u poslednje vreme Njujorčani upućuju policiji zbog preglasnih erotskih zvukova iz susednih stanova

Naravno da nas ne zanima da li, kada i kako komšije vode ljubav u svom stanu. Ali šta kada do nas stignu zvukovi koji nepobitno dokazuju upravo ono što nas ne zanima? I šta kad su ti zvukovi ne samo rečiti već i suviše glasni i kad dolaze u vreme kad bismo mi da spavamo, ručamo, razgovaramo sa ukućanima?

Čak i u Njujorku, gradu za koji se kaže da nikada ne spava, pojedini Njujorčani žale se kad je buka iz komšiluka tolika da ne mogu da spavaju. Gardijan prenosi da resornim službama u Njujorku mesečno stigne oko 75 000 pritužbi na buku iz obližnjih stanova, a najveći broj njih trenutno se odnosi na upražnjavanje glasnog seksa.

Čak i u Njujorku, gradu za koji se kaže da nikada ne spava, pojedini Njujorčani žale se kad je buka iz komšiluka tolika da ne mogu da spavaju

Želeći da ispitaju taj problem, tvorci platforme Patch, posvećene lokalnim gradskim informacijama, primali su pritužbe i iskustva građana od februara 2021. do februara ove godine. I rezultati su sledeći: na preglasan seks iz komšiluka njima se žalilo 277 Njujorčana, od čega 103 onih koji žive u Kvinsu, 66 sa Menhetna, 55 iz Bruklina, 48 iz Bronksa i četiri sa Stejten ajlanda.

Ona obara olimpijski rekord

Objašnjavajući na šta se tačno žale, probuđene i uznemirene komšije nisu navodile samo uzdahe i dahtanja, već i ritmično pevanje dečjih pesmica, seks u znatno više od dva glasa, kao i vibriranje zidova i podrhtavanje plafona, a jedan je u pet ujutru zavapio: „Zaustavite ovog zavisnika od seksa!”

Jedan stanovnik Kvinsa napisao je: „Do sada sam spavao kao top, u životu mi se dešavalo da me ne probude ni zemljotres, ni vatrogasna sirena. A OVI su me probudili u 15 do tri ujutru.” Drugi pak podnosilac žalbe, ono što čuje opisao je rečima: „Ona vrišti kao da je oborila olimpijski rekord.” Mnogi su precizno citirali reči i rečenice koje su tokom seksa izgovarale njihove komšije, a koje su se (isuviše) jasno čule u njihovim sobama i kuhinjama. Par iz istočnog Harlema žali se da su 23. decembra oko 11 sati uveče oni i njegovi gosti morali da slušaju erotsku konverzaciju para iz stana iznad, koja je bila prilagođena božićnim praznicima, tako da je on iz sveg glasa pevao o božićnim zvončićima, a ona je pominjala poklone koje očekuje.

Istraživači portala Patch tražili su i mišljenje njujorške policije o pomenutom problemu i dobili su zvaničan odgovor da ona „ozbiljno razmatra sve pritužbe koje se odnose na narušavanje kvaliteta života građana”.

Objašnjavajući na šta se tačno žale, probuđene i uznemirene komšije nisu navodile samo uzdahe i dahtanja, već i druge raznorodne, neobične zvukove

15 miliona nevoljnih slušalaca

Iako na prvi pogled deluje komično, ovaj problem nije specijalitet samo opuštenih Njujorčana. Na portalu Psychology Today psiholog Debora Dejvis opisuje svoje iskustvo. Kad se posle sedmodnevnog odsustva vratila kući, dok je večerala s mužem, iz stana iznad počeo je direktan prenos. Muž joj je rekao da su verovatno dobili nove susede i da se takvi zvučni rafali seksualnog porekla čuju po šest, sedam puta i danju i noću. Prvi gest odbrane bio je da u svom stanu uključe muziku, kako bi se zvukovi neutralisali. A onda je Debora, želeći da vidi šta o tome ima „u kolektivnoj svesti savremenog urbanog čoveka”, ušla na Gugl i ukucala jednstavnu rečenicu „čujem susede dok imaju skes”. Rezultat se sastojao od preko 15 miliona odrednica, piše autorka. Osetila je i olakšanje i užas; olakšanje, jer nije jedina kojoj glasan seks iz susedstva remeti ritam života u sosptvenom stanu, a užas, jer nema naročito dobrih rešenja za taj problem.

Moguća rešenja – pre nego što pozovete policiju

Njen stav je da je pozivanje policije preterana reakcija, i da je ipak lakše suočiti se sa zvučnim nusproizvodima seksa nego, na primer, slušati svađu ili nešto još gore. U ovakvom slučaju uobičajeni savet za komšijske razmirice „pokušajte da razgovarate” nije lako primenjiv jer je većini ljudi neprijatno da razgovaraju o seksu sa onima koje ne poznaju. Bolje je zamoliti upravnika zgrade da obavi taj razgovor ili ubaciti anonimnu ceduljicu sa molbom komšijama da budu tiši. Debora ne umanjuje ni efikasnost starog recepta – kucanja drškom džogera u zid kad kroz njega počnu da dopiru inkriminisani zvukovi. „Možda vaši susedi i nisu svesni da se kod vas to toliko čuje”, kaže Debora.

Ako primenite metod joginskog strpljenja, može se lako desiti da već posle određenog vremena iz istog stana počne da dopire plač bebe

Seks je prirodna stvar, a protiv prirode je teško boriti se, ali s druge strane, priroda ima svoje metode samoregulacije. Ako primenite metod joginskog strpljenja, može se lako desiti da već posle određenog vremena iz istog stana počne da dopire plač bebe, kaže Debora Dejvis.