zena nanosi sredstvo za zastitu od komaraca

Komarci ne vole repelente i odeću svetlih boja

U ranim jutarnjim časovima i uveče komarci su najaktivniji, pa u to vreme pokušajte maksimalno da se zaštitite. Prvi korak u tretiranju ujeda je pranje i stavljanje hladnih obloga koje će smanjiti svrab i otok

I pored svih napora koje farmaceutska industrija ulaže u pronalaženje čarobne formule koja bi nas zaštitila od insekata, u većini slučajeva ne postoji repelent koji će pružiti stopostotnu zaštitu. Ovo je uzrokovano činjenicom da njegovo delovanje zavisi od brojnih faktora, poput vremena između dve aplikacije, količine repelenta koja je naneta na kožu, koncentracije repelenta u preparatu, kao i ogromnog broja raznih vrsta insekata, s obzirom da postoje na hiljade različitih vrsta komaraca, a konvencionalnih repelenata svega nekoliko.

komarci

Crvenilo, svrab i otok nastaju kada ženka komarca krene u pohod na proteine naše krvi koji su joj neophodni za reproduktivni ciklus

Repelente treba koristiti prema priloženom uputstvu. Treba ih nanositi na izložene delove tela u određenim vremenskim intervalima, ne češće od dva sata, osim ako to nisu prirodni preparati, koji ne spadaju u konvencionalne repelente. Takođe, treba izbegavati oči i usta, nanošenje bilo koje vrste ovakvog preparata na oštećenu kožu, rane, upalna mesta, kao i nanošenje na lice direktno (treba naprskati na ruke, pa pažljivo naneti na lice). Pošto su repelenti uglavnom liposolubilne supstance, nakon njihove aplikacije treba pažljivo oprati ruke.

Za bezbednu zaštitu prostora (zatvorenih i otvorenih) preporučuje se gajenje aromatičnih biljaka sa repelentnim efektom, kao što su čajevac, nana, limunska trava, bosiljak, ruzmarin, ili upotreba etarskih ulja ovih biljaka u difuzerima ili mirisnim svećama.

Kako sprečiti svrab?

svrab od ujeda komarca

Češanjem ujedenog mesta stimulišemo lučenje histamina, pa simptomi postaju još jači

Ali, šta raditi nakon uboda komarca? Kako sprečiti crvenilo, otok i nesnosan svrab koji nas nagoni da kožu nemilosrdno grebemo? Svi ovi propratni simtomi uboda (crvenilo, svrab, otok) nastaju kada ženka komarca krene u pohod na proteine naše krvi koji su joj neophodni za reproduktivni ciklus. Na mestu uboda dolazi do reakcije našeg imunosistema na antikoagulanse koji se nalaze u pljuvački ženke komarca, a koje otpušta u našu krv prilikom ujeda. Ova reakcija imunosistema ogleda se u lučenju histamina, koji je medijator zapaljenske reakcije i koji dovodi do inflamacije, češanja i oticanja ujedenog mesta.

Češanjem ujedenog mesta stimulišemo lučenje histamina, pa simptomi postaju još jači, a izgrebana i oštećena koža podložna upali i infekciji. Reakcija na ujed može biti tipična i uobičajena, ali nekada ova reakcija može biti mnogo burnija i dovesti čak do oticanja većeg dela ruke ili noge na mestu ujeda ili urtikarije.

Zato je prvi korak u tretiranju ujeda komarca pranje i hlađenje tog mesta, jer će hladne obloge smanjiti svrab i otok. Mesto ujeda možete oprati sapunom ili hladnom vodom, očistiti alkoholom ili troprocentnim rastvorom borne kiseline i nakon toga staviti vrećicu sa ledom (ne direktno na kožu) i držati maksimalno 15 minuta. Takođe, preporučuje se upotreba preparata u vidu krema i gela sa biljnim ekstraktima arnike, kamilice, nevena, aloje, koji se veoma uspešno koriste u tretiranju ovih simptoma. Ovakvi biljni preparati, svojim širokim farmakološkim spektrom delovanja, odlična su zaštita i nega vaše kože nakon ujeda insekata; ako su u vidu gela, možete ih držati tokom leta u frižideru, jer će tako nakon aplikacije brže delovati.

Kreme sa antihistaminicima

Preparati u vidu krema i gela sa biljnim ekstraktima arnike, kamilice, nevena, aloje, pomažu posle ujeda insekata

nanosenje kreme protiv ujeda

Takođe, efikasni su i preparati sa sodom bikarbonom, a rastvor jabukovog sirćeta tradicionalno je poznat prirodni recept protiv ujeda.

Ako spadate u osobe koje su veoma osetljive na ujede komaraca, kreme sa antihistaminicima, koji deluju nakon desetak minuta, najbolji su izbor. Možete ih pronaći u svim apotekama, a uz konsultacije sa farmaceutom lako ćete odabrati pravu. Ako ovo nije dovoljno, onda uz konsultaciju sa farmaceutom i lekarom proširite farmakološki tretman ujeda.

Gel koji se nanosi nakon ujeda možete držati tokom leta u frižideru, jer će tako nakon aplikacije brže delovati

Zapamtite da su komarci najaktivniji u ranim jutranjim časovima i uveče, pa u to vreme pokušajte da se maksimalno zaštitite. Ujutru nosite svetlu odeću (tamna odeća privlači sunce, diže temperaturu, što privlači komarce), uveče duge rukave i nogavice, izbegavajte večernje izlaske pored bazena i drugih stajaćih voda.

Na sreću, ujedi komaraca više su frustrirajući nego ozbiljni, pa se cela priča i kod najosetljivijih uglavnom završava u našoj kućnoj apoteci i sa vrećicom leda na ujedenom mestu.