Muškarac ljubi ženu u glavu

Koji od pet ljubavnih jezika govorite?

Ljubavni jezici se lako uče, ali ako ih ne naučimo, možemo ostati slepi za partnerovu ljubav i pažnju

Često viđamo parove kojima ne ide najbolje, čak i one koji su se razišli, mada je svima sa strane izgledalo da su baš stvoreni jedno za drugo. U čemu je problem? Šta to ne vidimo? Kod njih, kao i kod većine singl osoba, problem je što ne razumeju ljubavni jezik drugih, a često nisu baš sigurni ni sa gramatikom sopstvenog ljubavnog jezika.

A stručnjaci kažu da poznavanje ljubavnih jezika može biti najznačajnija stavka i u ljubavnom, i u emotivnom životu uopšte. Doktor Gari Čapman, autor knjige Pet ljubavnih jezika: tajna ljubavi koja traje, kaže da je ključ trajne veze zapravo učenje ljubavnih jezika.

Tih jezika, prema ovom autoru, ima pet i nije ih teško naučiti. Najteže je, u stvari, otkriti koji ljubavni jezik mi i naš partner najbolje razumemo i na koji način odgovaramo.

Kako se prevodi zaboravljena godišnjica

Afirmativne reči je prvi od pet Čapmanovih ljubavnih jezika i uglavnom se bazira na verbalnom izražavanju pažnje i ljubavi. Rečenice poput: Hvala što si uspavao decu ili Stvarno si divno izgledala danas, ozariće partnera koji govori ovaj ljubavni jezik, dok će se od nekog drugog odbiti kao od zida.

S druge strane, partneri kojima je ovo dominantan ljubavni jezik biće mnogo osetljiviji na ružne reči, grube šale i podignut ton, a verbalne uvrede će ih potpuno unesrećiti.

Oni kojima je dominantan drugi ljubavni jezik, nazvan Pokloni, daleko su manje osetljivi i na lepe i na ružne reči. Opipljive, ali i neopipljive stvari koje tu osobu čine prihvaćenom i primećenom, učiniće čuda. Može to da bude njen omiljeni parfem donet sa službenog puta, ili konzerva njegovog omiljenog piva koju ste kupile na povratku s posla.

Važno je da utvrdimo kojim to mi ljubavnim jezikom govorimo, a kojim nam naš patner odgovara

Ali istu ulogu igra i ako ustanete na vreme da odgledate njegovo gostovanje u nekom jutrnjem programu. Za osobe koje govore ovaj ljubavni jezik, zaboravljanje važnih datuma, godišnjica i rođendana, predstavlja veliku uvredu.

Treći ljubavni jezik – Biti na usluzi, prilično je rasprostranjen, naročito među bračnim parovima veteranima. Oni koji ga govore, rado čine nešto što je od pomoći partneru. Žena koja svom mužu svakog jutra pruži košulju koju je savršeno ispeglala, vrhunski je lingvista ove vrste.

Kad jedan partner, premoren, zadrema na kauču, a drugi preko njega nežno prebaci ćebence, pazeći da ga ne probudi, imamo primer savršene ljubavne konverzacije, ali samo u slučaju da oboje govore ovaj ljubavni jezik. Kod ovakvih osoba, izostanak partnerove podrške i pomoći siguran je znak odsustva ljubavi.

Kad partner kupi karte za bioskop

Kvalitetno vreme je jezik kojim najčešće govore samouverene osobe slobodnog duha. Ključ do njihovog srca su zajedničke aktivnosti, od aktivizma u pokretu za očuvanje prirode ili šetnje posle večere, preko bindžovanja omiljene serije do navijanja za isti klub ili političku partiju.

Ako je ovo naš ljubavni jezik, veza sa partnerom koji je ravnodušan prema ekološkim pitanjima brzo će doći u ćorsokak. Ako partner ne razume taj ljubavni jezik i ne ume da odgovori na njemu, osećaćemo se kao da nas on ne vidi i ne čuje, a to je početak kraja.

Prvo treba da se zapitamo šta mi sami najčešće radimo kad želimo da pokažemo ljubav

Peti jezik je – Fizički dodir. Iako je u mladosti više seksualan, a kasnije postaje više platonski, ovaj jezik se govori celog života. Držanje za ruke u šetnji, ruka preko ramena na javnom mestu, poljubac po povratku s posla i slični, za svaki par specifični telesni rituali, predstavljaju okosnicu ovog jezika. Bez toga, osoba koja govori ovaj ljubavni jezik osećaće se loše u vezi, sve i da od partnera dobija jedan parfem mesečno.

I upravo zbog toga što se često u vezi osećamo loše čak i kad ne umemo da imenujemo neki bitan problem, važno je da utvrdimo kojim to mi ljubavnim jezikom govorimo, a kojim nam naš partner odgovara. „Bez tog znanja možemo ostati slepi za pažnju i ljubav koju nam partner pokazuje”, kaže doktor Robin Milhausen, stručnjak za porodične odnose. A to može da preraste u začarani krug nezadovoljstva i konačno dovede do raskida ili razvoda.

Šta radimo kad hoćemo da pokažemo ljubav

Ako zaista volite i poštujete svog partnera, odvojte vreme da porazmislite o ovome, kaže Milhausen. Prvo treba da se zapitamo šta mi sami najčešće radimo kad želimo da pokažemo ljubav. Da li partneru spremimo omiljeno jelo, pošaljemo nežnu poruku ili kupimo karte za zajednički odlazak u bioskop?

Potom treba da se zapitamo da li se bolje osećamo kada nas partner zagrli ili kada nam pomogne da se ispetljamo iz nekog problema. Treba da kopamo duboko, i kroz svoje stare odnose, i to ne samo ljubavne, kaže Milhausen. O rezultatima svakako treba da porazgovaramo sa svojim partnerom.

Biće mu lakše, a možda će i on nama dati neki ljuč za svoj ljubavni jezik. Treba pažljivo da osluškujemo, pa ako neko, kao uzgred, kaže: Volim kad zajedno šetamo, onda on govori jezikom Kvalitetno vreme, a ako izgovori: Volim kad me ovako zagrliš, Fizički dodir je njegov jezik.