Čovek šeta modnom pistom.

Klod Montana ‒ odlazak vesnika osamdesetih

Klod Montana, francuski modni dizajner čije je ime postalo sinonim za modnu i avangardnu estetiku sa duhom Pariza sedamdesetih i osamdesetih, preminuo je 23. februara 2024. godine, ostavljajući iza sebe nasleđe koje prevazilazi puku modu. Rođen 29. juna 1947. u Parizu, Montana je zasijao punim sjajem na pozornici modnog sveta tokom osme i devete dekade prethodnog veka, perioda obeleženog inovacijama, ekscesima i vatrenim duhom pobune.

Putovanje u carstvo mode

Montana je rođen kao Claude Montana u Parizu 1947. godine. Bila je to godina još po nečemu značajna u istoriji odevanja, jer je te godine Kristijan Dior predstavio prvu posleratnu ekstremnu liniju, poznatu kao New Look.

Montanina majka bila je Nemica, otac Katalonac, i bivši vojnik. Kao i Pako Raban pre njega, Montana je karijeru započeo preko dizajna nakita. Pošto je stekao diplomu 1964. godine, Montana će svoju umetničku sreću potražiti u Londonu, gde će pojedini komadi nakita s njegovim potpisom postati i deo stajlinga za naslovnu stranu Voga.

Po povratku u Pariz, Montana je počeo da radi s kožom i jedno vreme delio je stan sa Tijerijem Muglerom. Ovo, takođe, postaje jedna od zanimljivih trivija modne scene, ako u obzir uzmemo da će njih dvojica u kasnijoj fazi svoje karijere formirati suprotstavljene modne strane, slično kao što je slučaj bio sa Lagerfeldom i Sen Loranom pre njih.

Pionir dekade osamdesetih

Kada danas pomislimo na osamdesete, prvo što će nam pasti na pamet su naramenice. S druge stane, kada modni eksperti pomisle na naramenice, prvo što će im pasti na pamet je Klod Montana. Ovaj pojam i umetnika, vreme je povezalo u neraskidiv odnos koji je postao deo modne istorije.

Godine 1979, kada je otvorio sopstvenu firmu za konfekcijsku odeću, Montana je linijom, proporcijama i gestom postavio šablon za deceniju obilja. U junu te godine, Vog je njegovu dramatičnu siluetu stavio u fokus, proglasivši je izgledom o kome se najviše priča u Parizu. Ideja širokih ramena ili obrnuta silueta je rođena. Ono čemu se najviše pridavalo značaja jeste da se ovakav izgled postizao pre svega veštinom kroja, a ne bogatim potkonstrukcijama. Biće ovo sličan pomak u kroju kao Balmenovo istupanje od poznatog pri samom kraju pedesetih.

Kožna suknja i jakna sa širokim naramenicama.

Fotografija: © Lila Louisa / Shutterstock

Uvek na pramcu

Tokom svoje blistave karijere, Montana je ostao na čelu modnog duha vremena, neprestano pomerajući granice i izazivajući status kvo. Njegova saradnja s legendarnim modnim brendom Lanvin, krajem 1990-ih, dodatno je učvrstila njegovu reputaciju vizionarske snage u industriji. Zajedno, oni su redefinisali luksuznu modu, dodajući je Montaninoj prepoznatljivoj mešavini oštre sofisticiranosti i visoke mode.

Ipak, izvan njegove modne genijalnosti, Montanin uticaj je prevazilazio granice piste. Bio je kulturna ikona, čiji se uticaj prostirao daleko izvan domena mode.

Njegov smeli estetski senzibilitet prožimao je popularnu kulturu, oblikujući vizuelni pejzaž cele generacije.

Ali, i pored svih njegovih trijumfa, Montanin život nije bio bez izazova. Poput mnogih kreativnih genija, on se borio sa unutrašnjim demonima i ličnim borbama. Njegove bitke sa bolestima zavisnosti i mentalnim zdravljem bacile su senku na njegove kasnije godine, služeći kao snažan podsetnik na krhkost ljudskog postojanja.

U svojim poslednjim danima, Montana se povukao od svetala reflektora, tražeći utehu u tišini anonimnosti. Ipak, ostao je njegov neizbrisiv otisak u svetu mode, svedočanstvo trajne snage njegove umetničke vizije.

Dok se opraštamo od Kloda Montane, podsećamo se ne samo na njegov izuzetan talenat, već i na duboku složenost ljudskog iskustva. Njegov život je bio svedočanstvo transformativne moći kreativnosti, svetionik inspiracije za generacije koje dolaze.

Kada umetnik ode, njegovo nasleđe živi i dalje, urezano u tkivo naše kolektivne svesti, bezvremenski podsetnik na trajnu lepotu ljudskog duha.

Naslovna fotografija: © Jade ThaiCatwalk / Shutterstock