Šareni kišobrani

Kišobran: glamurozan i praktičan, a potcenjen

Pošto Srbija ima stotinu kišnih dana godišnje, a futuristički kišobrani koji koriste vazduh kao zaštitu od padavina još nisu na vidiku, najbolje je da one klasične pretvorimo u jesenji modni adut

Čak i kad je prekrasan, kišobran uglavnom nije omiljeni asesoar. U nadi da nebo neće da se otvori i pod izgovorom da nemamo hiljadu ruku, kišobrane izbegavamo da nosimo ili ih gubimo svaki čas. Kupujemo ih kad moramo, između dva pljuska, a onda se nađemo u čudu – šta da radimo sa zavidnom kolekcijom koja privlači samo prašinu.

Pošto Srbija ima stotinu kišnih dana godišnje, a futuristički kišobrani koji koriste vazduh kao zaštitu od padavina još nisu na vidiku, iako su svojevremeno pompezno najavljeni, čini se da je najpraktičnije da one klasične, pomalo potcenjene, pretvorimo u jesenji modni adut.

Dugi kišobrani dobro podnose košavu i pljuskove, sklopivi staju u džep, dok je pod providnima odličan vidik

Otporni na vetar

U veštim rukama kišobran može da izgleda glamurozno i transformiše čitav izgled. Magija je nemoguća ako je tkanina odvojena od žica ili čitava konstrukcija odleti uvis kad dune vetar.

Zahvaljujući maštovitim dizajnerima danas možemo da biramo mnoštvo elegantnih modela, jednobojnih, sa uzorcima, dekorativnim detaljima poput čipke i karnera, providnih, u obliku srca, cveta ili kvadrata.

Svi kišobrani imaju iste delove, a razliku prave materijali od kojih su napravljeni. Naravno, luksuz i kvalitet se plaćaju, međutim, dobar kišobran ne mora da ima potpis proizvođača koji snabdeva britanski dvor i ne mora da bude skup.

Kad biramo kišobran, verovatno ne možemo da proniknemo u to da li je konstruktor našao pravu meru snage i lakoće, ali možemo da ga otvorimo i zatvorimo više puta kako bismo se uverili da „mehanizam” fino radi. Sasvim lagani kišobrani su veoma privlačni za nošenje, no možda nisu najbolji izbor. Tkaninu zategnutu preko žica trebalo bi okrenuti prema svetlosti i ukoliko deluje neujednačeno – to je prilično veliki nedostatak.

S druge strane, pravilni šavovi i ojačanja ukazuju da je kvalitet dobar. Drška kišobrana obično je od metala ili drveta, a na vrhunskim modelima nekad je izrađena zajedno s ručkom, iz jednog komada. Za konstrukciju se koristi od šest do 16 rebara, no smatra se da je kišobran sa više žica otporniji na vetar. Veoma je važno da žice budu čvrste kako bi se sprečilo prevrtanje.

Klasični i pametni

Klasični ili dugi kišobrani dobro podnose košavu i pljusak. Ručka može da bude ravna, zakrivljena, a nekad imaju i traku za nošenje preko ramena. Sklopivi kišobrani su praktični, mogu da stanu u torbu, a oni minijaturniji čak i u džep. Sa providnim kišobranom imamo dobar vidik, ali kažu da se teško otvaraju i zatvaraju ako je PVC predebeo, a ako je tanak nisu dugovečni.

Avangardni pametni kišobrani obaveštavaju vlasnika da su negde usput zaboravljeni, što ih čini neodoljivim

Takozvani „obrnuti” kišobrani, odnosno ergonomski, prilično su komforni jer se zatvaraju prema unutra, a ručka je dizajnirana tako da omogućava, na primer, komunikaciju mobilnim telefonom .

Najavangardniji su svakako pametni kišobrani koji svetle u mraku, obaveštavaju vlasnika o vremenskoj prognozi ili da su negde usput zaboravljeni, što ih zaista čini neodoljivim.