zdravi-i-lepi
Keto dijete u doba Kovida - To sam ja - Zdravi i lepi
dijeta za mrsavljenje

Keto dijete u doba Kovida

Pored ostalih novih saznanja, pokazalo se da gojaznost predstavlja ozbiljan faktor rizika za teže oblike kovida-19 i neželjene ishode. Mnogi su zato dodatno posegnuli za nekim brzinskim rešenjem

Ketogene dijete uvedene su u medicinsku praksu početkom prošlog veka, prevashodno za lečenje tzv. refrakternih epilepsija. U današnje veme dobile su neviđenu popularnost kao brzinske, efikasne dijete za mršavljenje.

Pored ostalih novih saznanja, pokazalo se da gojaznost predstavlja ozbiljan faktor rizika za teže oblike kovida-19 i neželjene ishode. Mnogi su zato dodatno posegnuli za nekim brzinskim rešenjem, pa bi valjalo neke od ovih stvari uzeti u obzir.

namirnice za keto dijetu

Prava ketogena dijeta tip je ishrane sa veoma niskim sadržajem ugljenih hidrata i veoma visokim sadržajem masti

Šta je prava ketogena dijeta?

To je tip ishrane sa jako niskim sadržajem ugljenih hidrata i veoma visokim sadržajem masti, što dovodi telo u stanje ketoze. U praksi, to znači svega 20–50 g ukupnih ugljenih hidrata, ne samo šećera, već i skroba i dijetskih vlakana. To podrazumeva eliminaciju celih grupa namirnica, kao što su: žitarice/hleb, pahuljice, paste, ali i voće i najveći broj vrsta povrća.

I do sada smo znali da takve dijete moraju biti suplementirane vitaminsko-mineralnim preparatima, jer se već nakon nekoliko dana javljaju deficiti. Ono što je sada izbilo u prvi plan jeste pitanje: kako ovakve dijete utiču na našu crevnu floru?

zitarice

Hrana koju „vole” dobre crevne bakterije su integralne žitarice i minimalno obrađeno voće i povrće

Nauka već dugo prepoznaje te naše stanovnike kao poseban organ zvani mikrobiota. Glavna njegova funkcija je da spreči kolonizaciju patogenih mikroorganizama, preko nekoliko mehanizama kao što su: takmičenje za hranljive materije, produkcija antimikrobnih molekula i direktna modulacija imunog odgovora velikog organizma domaćina.

I po broju gena i po broju ćelija oni višestruko nadmašuju ceo naš organizam, po tipu – 10 ćelija na jednu našu! A mi smo kao domaćin odgovorni za njihovu raznovrsnost i uravnotežen odnos i među njima i sa nama – to se zove eubioza! Tada oni najbolje obavljaju svoj posao. U suprotnom, ulazimo u stanje disbioze, odgovorno za pojavu i loš tok mnogih bolesti, kako metaboličkih, tako i autoimunih.

Balansirana dijeta

Hrana koja tome pogoduje je visokoprerađena – tečna, kremasta, bogata zasićenim mastima i šećerima. Hrana koju „vole” dobre crevne bakterije pre svega je bogata dijetskim vlaknima – to znači: integralne žitarice, uključujući hleb sa kvascem i minimalno obrađeno/prerađeno voće i povrće.

ukiseljeno povrce

Dobrom zdravlju crevne flore pogoduju i visokofermentisani proizvodi – jogurt, kiselo mleko, tradicionalno ukiseljeno povrće

A to je ono što u keto dijetama apsolutno nedostaje. Na ovu temu urađeno je jako malo studija da bismo dali definitivan odgovor zasnovan na dokazima. Ali, većina onih koji propagiraju primenu ovih režima kažu da oni bitno menjaju raznovrsnost i broj prisutnih mikroorganizama i zato preporučuju dodatak prebiotika i probiotika. Koliko to ima smisla, procenite sami!

Ono što je sigurno, ishrana sa kontrolisanim unosom integralnih žitarica, voća i povrća u okviru tzv. balansirane dijete jeste pravi odgovor i u smislu dobrog zdravlja crevne flore, ali i regulacije težine. Masti koje su „dobre”, u smislu smanjenja inflamatornih markera, bile bi mononezasićene i omega tri polinezasićene – čitaj, maslinovo ulje, orasi, masnije ribe!

Dobrom zdravlju crevne flore pogoduju i visokofermentisani proizvodi – stari, prevreli sirevi, jogurt i kiselo mleko, tradicionalno ukiseljeno povrće. Koliko znam, kod nas se tako pravi samo kiseli kupus – znači, voda i so, bez sirćeta, a možda je vreme da se vratimo takvom načinu spravljanja i ostalog povrća (kiseli krastavci i zimnica). Ovo je tema za jesen, kada se inače očekuje porast gripa, pa verovatno i kovida-19, zato ćemo o tome opširnije u sledećem javljanju. A za sada, oni koji se ipak odluče za keto dijete, neka uključe u svoj jelovnik i neke od ovih proizvoda.