Keri Maligan

Keri Maligan – između crvenog tepiha i života na farmi

Keri Maligan, koja je svoju zvezdanu putanju počela ulogom Kiti Benet u filmu Gordost i predrasuda (2005), ove godine rodila je svoje treće dete, a predviđaju joj i treću nominaciju za Oskara.

Film Maestro, koji će se u bioskopima pojaviti 22. novembra, a na Netfliksu 20. decembra, prati celoživotnu, ali dramatičnu ljubvnu priču Leonarda Bernstajna, prvog velikog američkog dirigenta, i Feliše Montalegre Kon Bernstajn, proslavljene brodvejske glumice.

Ulogu maestra igra Bredli Kuper, koji je takođe režiser i koproducent filma, dok je u ulozi njegove životne saputnice zablistala Keri Maligan.

Leonard Bernštajn

Leonard Bernštajn © Go My Media / Shutterstock.com

Filmska priča o različitim oblicima ljubavi

Bernstajnova karijera poslužila je kao osnova za scenario koji potpisuju Džoš Singer i Bredli Kuper, ali filmska priča, kako su je autori definisali, govori o kompleksnosti braka i o tome koliko različitih oblika ljubav može da ima. U toj priči, Keri Maligan je advokat ženske strane.

Keri je rekla da je lik Feliše po složenosti sličan onima koje je igrala u pozorištu, ali da mu „na ekranu nema ekvivalentnog”. „Toliko je bogatstva i širine u njenom karakteru i toliko promena u njenom životu”, rekla je Maligan o ženi čiji lik tumači.

Iako Bernstajn nikada nije obelodanio svoju seksualnost, posle njegove smrti Feliša je potvrdila da je imao seks i sa ženama i sa muškarcima. „Za nju, izdaja nije bila u seksu… Njihova veza bila je duboka, oni su osvetljavali jedno drugo”, objašnjava Keri Maligan, koja i sama ima zanimljivu ljubavnu priču.

U životnoj priči Keri Maligan, isto kao i u filmu Maestro, njen muž je muzičar, a ona glumica.

Vrednost rukom pisanog ljubavnog pisma

Keri Maligan rođena je 28. maja 1985. u Vestminsteru, onom delu Londona koji se proteže od Temze do Oksford strita i u kome se nalaze najznamenitije građevine britanske prestonice, od Bakingemske palate do pozorišta na Vest Endu. Majka, poreklom Velšanka, bila je univerzitetski profesor, a otac se bavio hotelijerstvom. Keri ima i starijeg brata.

Kad joj je bilo 11 godina, otišla je na letnji dečji kamp, gde je upoznala dve godine starijeg Markusa Mamforda. Markus je rođen u Kaliforniji, ali dok je još bio beba sa roditeljima se vratio u Britaniju iz koje potiču.

Simpatija koja se između Keri i Markusa rodila tokom letnjeg kampa, nastavila se dopisivanjem. To su još uvek bile devedesete i oni su jedno drugom pisali prava pisma. Keri je 2013. o tome pričala: „Dobiti ljubavno pismo od nekoga, držati to pismo u ruci i znati da možeš da ga čuvaš celog života… pa, to je neverovatna stvar”. Tada je rekla za Telegraf da je tužno što se danas, zbog interneta, izgubila ta „umetnička forma – rukom pisano ljubavno pismo”.

Kao što to biva s prvim ljubavima, život ih je razdvojio. On je otišao u Edinburg da studira, a onda se posvetio muzici – svirke, turneje, rokenrol stil života. Uspehe je postizao sa bendom Mumford and Sons, koji je osnovao 2007.

Od dramske grupe do prve nominacije za Oskara

U srednjoj školi Keri je sebe nalazila samo u dramskoj grupi, pa je još pre mature pokušala da se upiše na tri glumačke akademije, ali je nisu primili. Kad je pisac, producent i glumac Džulijan Felouz bio gost u njenoj školi, prišla mu je posle predavanja i rekla da želi da postane glumica, a on joj je odgovorio da joj je bolje da se uda za advokata. Keri je danima bila ljuta, a onda mu je poslala pismo u kome je rekla da je njena odluka da postane glumica vrlo ozbiljna.

Keri Maligan snimljena 2010, sa smeđom kosom

Keri Maligan 2010. © aspen rock / Shutterstock.com

To pismo je presudilo da bude pozvana na večeru za mlade kandidate za film Gordost i predrasuda. Posle tri kruga audicije dobila je ulogu Kiti. Tokom snimanja sprijateljila se sa Kirom Najtli, koja je igrala glavnu ulogu, i do danas su prijateljice. Premijera filma 2005. označila je početak glumačke karijere Keri Maligan.

Ali potom, pošto nije htela na fakultet, kao što su roditelji želeli, između malih uloga radila je kao konobarica. Igrala je manje uloge u pozorištu, u serijama, igrala je i na Brodveju u jednoj Čehovljevoj drami, ali pravi proboj u karijeri donela joj je uloga u filmu Obrazovanje (An Education) iz 2008, gde je igrala glavnu ulogu za koju je dobila Bafta nagradu i prve nominacije za Zlatni globus i Oskara.

Između filma i pozorišta

Drugi put je sa Kirom Najtli igrala u filmu Ne dozvoli mi da odem (Never Let Me Go) iz 2010, rađenom po romanu nobelovca Kazua Išigura. Za tu ulogu ne samo što je dobila British Independent Award, nego je tek za nju, u svojoj 25. godini, naučila da vozi kola. Iste godine igrala je u filmu Olivera Stouna Vol Strit: Novac nikad ne spava.

Malo koja glumica je kao Keri Maligan uspevala da iz uloge u ulogu prelazi iz plavuše u brinetu i nazad, a da uvek deluje sasvim prirodno. Na sličan način, spajala je film i pozorište. Sebi je postavila obavezu da svake godine odigra barem jednu ulogu na sceni, ali kako sama kaže, nije imala neku strategiju za svoju karijeru: „Više volim da me veliki projekat pogodi kao kometa.”

Filmovi Vozač (Drive) i Sram (Shame) iz 2011. bili su te godine hitovi na festivalima u Kanu i Veneciji, a njoj su doneli veoma dobre kritike i nekoliko nominacija za prestižne nagrade.

Venčanje posle 14 meseci veze

Ta 2011. godina bila je prekretnica i u njenom privatnom životu. Tada je prvi put fotografisana sa muzičarem Markusom Mamfordom. Mnogi su bili iznenađeni kad je Weekly magazin potvrdio da su se venčali posle samo 14 meseci veze, u aprilu 2012, nakon što su završili rad na filmu braće Koen U glavi Luina Dejvisa (Inside Llewyn Davis), gde je ona igrala, a on sarađivao u oblasti muzike. Tada se još nije znalo za prva ljubavna pisma koja su napisali jedno drugom petnaestak godina ranije.

Venčali su se u Engleskoj, na farmi u Somersetu. Obred venčanja je obavio Markusov otac, koji je sveštenik. Među 200 zvanica sve je vrvelo od zvezda, ali je svadba protekla bez prisustva javnosti.

U septembru 2015. rodila im se ćerka, a 2017. i sin. Ove godine potvrdili su da je stigla i treća beba.

Porodica ih nije omela da oboje budu posvećeni svojim karijerama. Markus je za svoj rad osvojio Gremi nagradu. Keri je igrala u Velikom Getsbiju uz Leonarda Dikaprija 2013. Za pozorišnu predstavu Skylight, koju je igrala i na londonskom Vest Endu i njujorškom Brodveju, nominovana je za Emi nagradu. Igrala je u Daleko od razuzdane gomile po romanu Tomasa Hardija, pa u filmu Sifražetkinje, uz Meril Strip, Helenu Bonam Karter i druge zvezde tog ranga.

Igrala je u Netfliksovom filmu Mudbound iz 2017, koji je osvojio četiri Oskara.

Drugi put je nominovana za Oskara za ulogu u filmu Devojka koja obećava (Promissing Young Woman) iz 2020.

Život na farmi i brak kao prioritet

Iako je poslom vezana za Holivud i Njujork i zbog snimanja mnogo putuje, Keri Maligan sa porodicom živi u kući na farmi u Devonu u Engleskoj. Sa svih koncerata i svih crvenih tepiha, oni se vraćaju tamo, oblače komotne vunene džempere i brinu o pilićima i prasićima, rekao je jedan porodični prijatelj. Tu okupljaju prijatelje i organizuju roštiljanje uz džem-sešn.

Za sada, jedini skandal ovog para desio se na venčanju princa Harija i Megan Markl. Markusa su kamere snimile kako zeva, pa su ih svi prijatelji zvali da kažu kako su to videli na televiziji. Markus nije baš ljubitelj formalnosti, što se videlo i kad je tokom pandemije od kuće gostovao u šou-programu Džimija Felona. Iza njega se čulo kako deca viču, pas laje, a Keri se kikoće.

Markus je otkrio i da su se on i njegova žena još na početku dogovorili da će im njihov brak biti prioritet.

Naslovna fotografija Keri Maligan © Fred Duval / Shutterstock.com