Kavitacija tretman u salonu, žena leži na leđima dok terapeut tretira gornji deo butine.

Kavitacija – šta je kavitacija, iskustva sa kavitacijom i nuspojave

Kavitacija je kozmetički tretman kojim se uklanjaju masne naslage i celulit, a sve to pomoću ultrazvučnih talasa

Ultrazvučnom kavitacijom se masne ćelije trajno uništavaju i što je najbitnije – ne mogu se vratiti

U moru različitih metoda za oblikovanje tela, ovo je jedna od najpopularnijih. Bezbolna je i neinvazivna. Ona omogućava da precizno odredite regiju tela koju želite da oblikujete, što, recimo, nije izvodljivo ni uz jednu dijetu.

Ukoliko razmišljate da zakažete sebi ovaj tretman, u nastavku ovog teksta saznajte sve potrebne informacije o ultrazvučnoj kavitaciji, koliko je efikasna, kakva su iskustva i koliko košta kavitacija.

Kavitacija – šta je kavitacija i kako izgleda tok tretmana?

Ultrazvučna kavitacija, poznata i kao ultrazvučna lipoliza, je tretman koji služi za preoblikovanje tela. Izuzetno je popularna među ženama, posebno s obzirom na to da je ovo neoperativan način topljenja masnih naslaga. Ovom tretmanu se svakako podvrgavaju i muškarci.

Bezbednija je od liposukcije pošto se koriste ultrazvučni radio-talasi za razbijanje masnih naslaga i ne podrazumeva nikakve rezove na telu. Samim tim, ne zahteva ni poseban vremenski period oporavka.

Regije na kojima se kavitacija najčešće primenjuje su:

Ultrazvučna kavitacija – princip rada

Reč kavitacija potiče od latinske reči cavitas, odnosno cavus, što znači šupljina. Izvorno se vezuje za stvaranje mehurića pare tokom isparavanja vode. 

O kakvim je mehurićima reč?

Prilikom upotrebe aparata za kavitaciju, ultrazvučni talasi stvaraju sićušne mehuriće ispod masnog tkiva, na regiji na kojoj se primenjuje. Kako je voda glavni sastojak našeg tela, ona pod ovim pritiskom počinje da se širi i skuplja. Kao rezultat toga, mehurići koji se nalaze ispod površine masnog tkiva pucaju i oštećuju ga.

Tečnost, odnosno masnoća iz ćelija, pod pritiskom se izliva u međućelijski prostor i tu se razgrađuje u glicerol i masne kiseline. Oslobođeni glicerol dalje ulazi u metaboličke procese za dobijanje energije, a nerastvorene masne kiseline putuju u jetru, gde se dalje razgrađuju kao i svaka druga masna kiselina uneta hranom.

Kako izgleda tretman kavitacije?

Kavitacija izgleda tako što se za vreme procedure drži elektroda, te se javlja i slabo zujanje u ušima koje je bezopasno i obavezan je propratni element procesa. Na vašu kožu će biti nanet gel, kako bi pokreti bili što prijatniji i bezbolniji.

Ako se radi kavitacija stomaka, potrebno je da se osoba okrene na bok i blago nagne prema napred. Tako se najbolje salo izdvoji napred, a mesto samog tretiranja udaljava od unutrašnjih organa. Površina koja se tretira je veličine dlana, a leži se 20 minuta na jednoj strani boka i isto toliko na drugoj.

Ukoliko je potrebna kavitacija ruku, proces uklanjanja celulita traje 10 minuta. Osoba je u posebnom položaju, u kojem ultrazvučni talasi ne mogu dopreti do kostiju. U tom slučaju, došlo bi do pojave bola tokom tretmana. Princip je isti i kada se radi kavitacija nogu.

Ko je idealan kandidat za ultrazvucnu kavitaciju?

Idealan kandidat za kavitaciju je:

 • punoletna osoba
 • neko ko je generalno dobrog zdravlja
 • nepušač
 • osoba koja ima realistična očekivanja od tretmana
 • osoba koja ima 6-7 kg viška u odnosu na svoju optimalnu težinu (odnosno, to nije tretman za osobe koje pokušavaju da izgube veliki višak kilograma).

Dakle, samo osobe koje su potpuno zdrave mogu biti idealani kandidati. Kavitacija se ne sme primenjivati kod osoba koje imaju bilo kakve bolesti jetre ili bubrega. Isto tako, kavitacija i trudnoća nisu dobra kombinacija. Dojilje takođe ne bi trebalo da je praktikuju.

Zabranjuje se i onima koji pate od epilepsije, osteoporoze ili poremećaja rada nadbubrežnih žlezda. Isto važi i za sve vrste tumorskih oboljenja ili one koji imaju implantate kuka. Ne treba je raditi ni za vreme menstruacije.

Vaš kozmetičar bi trebalo da vam pruži sve neophodne informacije pre samog tretmana. 

Kako izgleda priprema za tretman kavitacije?

Trebalo bi da pijete barem 2 litra vode dnevno pred kavitaciju. Ovo se ne odnosi na druge tečnosti poput čajeva, sokova i kafe, naprotiv, njih bi trebalo izbegavati ako želite da vidite maksimalne rezultate. Alkohol i kofeinske napitke izbegavajte minimalno dva dana pre zakazanog termina.

Jedite hranu koja je bogata vlaknima, kao što su voće i povrće. Izbegavajte hranu koja sadrži masnoće, skrob ili beli šećer. Nemojte ništa jesti dva sata pre tretmana. Nikako nemojte ići na depilaciju ili u solarijum pre kavitacije.

Obavestite vašeg kozmetičara ukoliko bolujete od bilo kakve bolesti, trenutno uzimate neku medicinsku terapiju ili konzumirate neke biljne suplemente.

Koliko je kavitacija bezbedna?

Ultrazvučni talasi koji se koriste tokom tretmana prodiru maksimalno 8 cm u dubinu. Stoga, tokom tretmana, svi organi ostaju bezbedni. Mišići, tetive, nervi i sama površina kože se ne oštećuju.

Dakle, za sve one koji su potpuno zdravi – ovaj tretman je apsolutno bezbedan.

Koliko dugo traje tretman kavitacije?

Sam tretman obično traje od 40 minuta do sat vremena. To je maksimalno vreme tokom kojeg možete biti izloženi ovoj frekvenciji i intezitetu ultrazvuka.

Kavitacija se reklamira i kao tretman na pauzi za ručak, shodno tome koliko kratko traje i tome što bez problema možete nastaviti sa svojim aktivnostima posle njega. Iz te perspekitve – kavitacija je vrlo praktična. 

Potrebno je i da date svom telu zasluženi odmor između tretmana, zbog organa kao što je jetra. Na njima je da odrade dobar posao nakon procedure, te im dajte vremena za to i obavezno pravite pauze između tretmana.

Kavitacija se u proseku radi jednom u dve nedelje, ali vreme između tretmana zavisi od regije koja se tretira, pa je najbolje da poslušate instrukcije i savete profesionalca.

Najčešće je potrebno uraditi 1–3 tretmana kako bi se video rezultat, a ukupno je dozvoljeno uraditi šest tretmana u jednom ciklusu. Nakon toga je vreme da se napravi pauza. Najbolje je da slušate savete i uputstva profesionalca kod kog idete.

Pravila kojih se treba pridržavati nakon tretmana

Kao i tokom pripreme, i nakon tretmana je potrebno da pijete oko 2 l vode dnevno, barem naredna tri dana. Na taj način ćete pomoći svom telu da najefikasnije odgovori na kavitaciju.

Masirajte tretirane delove tela. Pomoću četke za tuširanje možete masirati određene regije, tako ćete pomoći telu da ukloni masnoće i toksine oslobođene tokom tretmana.

Kavitacija zahteva da i nakon tretmana vodite računa o svojoj ishrani. Trebalo bi ograničiti unos ugljenih hidrata i pretežno konzumirati namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks. Ovo svakako može biti vaš uvod u novi i zdraviji način života. Preporučuje se i konzumiranje hrane pune vitamina C, poput citrusa, brokolija, kupusa itd. 

Poželjan je i unos piletine i bele ribe.

Obavezno je i praktikovanje kardio vežbi od minimum 20 minuta. Najbolje je uraditi ih odmah nakon završetka tretmana, a potom i narednih nekoliko dana. Na ovaj način ćete iskoristiti energiju koja je oslobođena tokom kavitacije. Plivanje je takođe fizička aktivnost koja je veoma preporučljiva.

Još jedan dodatni korak koji možete uraditi nakon tretmana je odlazak u infracrvenu saunu. Limfna drenaža, koja često ide u paketu sa infracrvenom saunom, takođe će pomoći u oslobađanju toksina iz tela.

Kako izgleda koža nakon kavitacije?

S obzirom na to da ovaj proces podrazumeva uklanjanje naslaga celulita sa kože, ona je nakon ovog procesa zategnuta i glatka. Takođe, stimuliše i cirkluaciju, što dovodi do pojave stvaranja kolagena, koji koži daje čvrstinu i elastičnost. Zbog toga se može reći da priprada grupi antiage tretmana

Nakon kavitacije, trebalo bi da u potpunosti možete da ustanete, vozite i obavljate bilo koju drugu aktivnost. 

Rezultati i iskustva kavitacije

Iako rezultati mogu biti vidljivi golim okom, male su šanse da ćete ih videti nakon prvog tretmana. Potrebno je da prođu najmanje dva ili tri tretmana, posebno ukoliko je fibrozni celulit ono što vas muči.

Ovo zavisi od stepena težine vašeg slučaja. Može se reći da postoje tri stepena nivoa težine celulita:

 • I stepen: blaži oblik celulita čije se prisustvo može primetiti tek stiskanjem kože, kada ona izgleda kao pomorandžina kora;
 • II stepen: nešto ozbiljniji slučaj u odnosu na prvi, gde su u samoj zoni celulita prisutne i jamice;
 • III stepen: najteži stepen tvrdog celulita u kom su prisutne i jamice i celulit koji su vidljivi golim okom.

Ukoliko je vaš celulit blažeg oblika, postoji mogućnost da vidite rezultate već posle prvog tretmana, i to u obimu 1-3 cm. Ipak, većini žena je potrebno između 6 i 10 tretmana kako bi došle do najboljih rezultata.

Međutim, čak i da su vidljivi golim okom, rezultati će biti dugotrajni samo ako se budete pridržavali pravila vezanih za ishranu i fizičku aktivnost. Ultrazvučna kavitacija neće imati identične efekte na svakoga. Zavisi od strukture tkiva pojedinca, metabolizma, godina i hormonskog balansa ili disbalansa.

Najbitnije je imati strpljenja za kavitaciju. Budite uporni, slušajte preporuke i uradite sve što je do vas. Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i kavitacija sigurno će vam obezbediti željene rezultate, ali ne preko noći.

Tretman kavitacije i jo-jo efekat

Jo-jo efekat se često vezuje za razne metode mršavljenja i skidanja celulita, naročito kada se radi o držanju raznih dijeta za skidanje kilograma. Međutim, glavna stvar kod kavitacije je što ovaj efekat nije prisutan

Razlog za to je što se uništene masne ćelije ne regenerišu. Telo ih se oslobađa i sa svakim novim tretmanom, ono se preoblikuje. 

Jedini razlozi koji mogu da utiču na ponovno stvaranje masnih naslaga i celulita su nedovoljan unos vode, kao i loše i nezdrave životne navike, a ne sam jo-jo efekat. 

Da li vam kavitacija pomaže da smršate?

Kavitacija pre svega služi za preoblikovanje tela, i tu daje sjajne rezultate.

Kavitacija će pomoći da sredite lokalizovane delove tela koje želite da zategnete i preoblikujete, ali ona nije rešenje za gojaznost. Ne može da istopi ogromne količine masnih naslaga, ali će biti saveznik u vašoj nameri da vodite zdrav život i dovedete liniju do savršenstva. Na tom putu možete izgubiti i kilograme, ali to nije primaran cilj, niti svrha kavitacije.

Uz dijetu i redovnu fizičku aktivnost, ona može biti odličan dodatni korak koji će vam pomoći da dostignete svoju željenu kilažu.

Kavitacija – nuspojave tretmana

Kako je ovo neinvazivan proces koji ne zahteva nikakvu upotrebu anestezije i ne ostavlja ožiljke, za najveći broj ljudi on ne donosi nikakve rizike

Mogući neželjeni efekti kavitacije su:

Pojava modrica i bola je veoma minimalna. Možete se osećati naduveno odmah po završetku tretmana, jer je vašem telu potrebno vremena da izbaci svu masnoću koja je istopljena u procesu.

U nekim slučajevima, moguće je pojavljivanje kvržica nerazgrađene masnoće ispod kože. Ni u tom slučaju ne treba brinuti, jer će se one regulisati već na narednom tretmanu. 

Nuspojave kavitacije su veoma retke i do njih najčešće dolazi ukoliko niste poštovali preporuke pre tretmana ili ukoliko niste otišli kod profesionalca.

Kavitacija – cena tretmana

Cena tretmana ultrazvučne kavitacije je, u proseku, između 1.500 i 3.000 dinara. Ova cena može da varira u zavisnosti od regije koju želite da preoblikujete, ali i od samog salona. U nekima je moguće ostvariti popust na veći broj tretmana, što je uglavnom i neophodno.

Isplativost zavisi isključivo od vaših očekivanja i discipline. Imajte realna očekivanja i pridržavajte se svih pravila pre i posle tretmana kako biste videli najbolje efekte na svom telu.

Birajte isključivo pouzdane salone. Nemojte birati sumnjiv, a povoljniji salon, kada se radi o ovom tretmanu. Ipak želite da prepustite svoje telo nekome kome možete da verujete.

Prednosti i mane kavitacije

Dakle, da rezimiramo sve prethodno rečeno o tretmanu kavitacije.

Prednosti kavitacije: 

 • bezbolna je, ne ostavlja ožiljke, ne zahteva upotrebu anestezije;
 • ne postoji propratno vreme oporavka;
 • neželjenih efekata gotovo i da nema;
 • tretmani su uglavnom brzi, maksimalno traju 1 sat;
 • rezultati su trajni kada se kavitacija kombinuje sa zdravim načinom života.

Mane kavitacije:

 • zahteva upornost, potrebno je odraditi određen broj tretmana;
 • ponekad je potrebno i tri meseca da se vide rezultati;
 • nije rešenje za problem gojaznosti;
 • ljudi sa zdravstvenim problemima ne mogu primenjivati.

Dakle, ultrazvučna kavitacija je odličan način da dođete do željenog izgleda. Ipak, uz nju je potrebno i da promenite sve svoje nezdrave životne navike koje će ubrzati ceo proces i doneti vam trajne rezultate. Svakako da pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i preporučen dnevni unos tečnosti treba da budu svačija svakodevica.