zivotni-stil
Kardigan – koliko para, toliko nenametljivosti - To sam ja
Dve žene u kardiganima

Kardigan – koliko para, toliko nenametljivosti

Već neko vreme aktuelan kežual stil ne može se zamisliti bez famoznih dugačkih džempera, koji su udoban i elegantan odgovor na česte promene temperature

Klasičan komad garderobe, popularni kardigan, već neko vreme je poželjan znak stila, ali i udobnosti, a dobra strana ovog trenda je da ga verovatno već imate u svom garderoberu. S obzirom na vremenske prilike, najverovatnije ste ga već skinuli s police, jer spada u idealne odevne predmete između sezona.

Naravno, promenio se način kako ga nosimo, posebno dužina, ali nose ga sve generacije, nosimo ga uvek i svuda jer je mekši, a i lepši od sakoa, i može se lako „spakovati” ispod jakne ili kaputa jer nije kabast.

Kad zahladni, ovaj retro komad vraća se u žižu, a već neko vreme nose ga i mnoge IT devojke bez obzira na sezonu, pa je od skromnog, zapostavljenog predmeta sada IN komad, bilo da se nosi bez ičega ispod (što nije redak slučaj kad su u pitanju zvezde) ili kao retro šik komad. U njemu su se već prošetale poznate mlade trendseterke kao što su Kejti Holms, Rijana, Kaja Gerber, Hejli Boldvin…

Od prošle godine, modnim detaljem smatraju ga i muškarci.

Retro moda i klimatske promene

Novi život i povratak kardigana na police u radnjama, pored modnog retro trenda povezan je, verovatno, i sa klimatskim promenama. Isto se odnosi i na nekolicinu drugih predmeta, na čiju popularnost su uticala vremenska pogoršanja, pre svega gumene čizme i aksesoari otporni na vetar i vodu.

S obzirom na vremenske prilike, najverovatnije ste ga već skinuli sa police, jer spada u idealne odevne predmete između sezona

Zaista, popularni kardigan već nekoliko godina je nezamenjiv kada su u pitanju nagle promene temperature, može da glumi i sako, da se samo ogrne, a po potrebi i da zamenu jaknu ili kaput. A tek ako je maksi-dužine i ima kaiš! U tom slučaju nosi moderni naziv – kotigan (coatigan), koji je nastao spajanjem engleske reči za kaput (coat) i asocijacije na kardigan.

Neki pamte vreme izuzetnih, dugih džempera iz osamdesetih, kada je postojala modna, ručno rađena trikotaža iz Sirogojna. Zbog lepote i forme, kao i kvalitetne izrade i punoće, nošeni su baš kao aktuelni hit, kotigan – pleteni kaputić.

Kotigan može da deluje zaista elegantno, a u zavisnosti od prepleta i tkanja izdužuje figuru bez obzira na konfekcijski broj i kao sva trikotaža prati liniju tela, pa je među najudobnijim odevnim predmetima koji postoje.

Opušteno, sa i bez potpisa

Kežual (casual) utisak – da smo ga obukli bez plana, gotovo slučajno – rezutat je važnih karakteristika kardigana: ležernosti i nenametljivosti. Ali da se ne zavaravamo, i pored utiska udobnosti i nenametljivosti, sada se na etiketi ispod kragne može videti ime vrlo skupog modnog brenda, kao i konfekcijske linije.

Naravno da nije sve baš tako opušteno kada je reč o cenama, čak i konfekcijskim. Kardigan spada u srednje skupe odevne predmete –takozvane veće komade; cenu određuju način izrade i brend, ali se isplati. Estetski gledano on daje ton garderobi u hladnim danima, jer može svakodnevno da se uklapa.

Kotigan (coatigan), pleteni mantil, deluje vrlo elegantno jer izdužuje figuru, bez obzira kakva je

Što se tiče dizajna i materijala apsolutno sve je u igri, a najčešće su kardigani izrađeni od mešavine prirodnih i veštačkih materijala, da bi se sprečilo istezanje. Njegov život nikada nije ograničen na jednu sezonu.

Vrlo brzo iz modnog prelazi u lični domen omiljenog komada garderobe, postaje nerazdvojni pratilac i, ako je bio savršen, teško se prežali kad mu prođe rok.

A takva sentimentalnost nije retka pojava, kada je reč o kardiganu.