devojka

Najmoćnije žene sveta 2021

Najmoćnije žene sveta 2021, prema godišnjoj Forbsovoj listi, donirale su velike sume novca neprofitnim organizacijama, a uticaj i znanje koristile za dobrobit čovečanstva

Sasvim neobično, Makenzi Skot, žena koja poklanja milijarde brzinom munje, zauzela je prvo mesto na čuvenoj Forbsovoj listi najmoćnijih žena sveta 2021. godine, dok ovog puta u odabranom društvu, posle niza godina, nema Angele Merkel, bivše nemačke kancelarke.

Na drugoj poziciji je Kamala Haris, potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država, a na trećoj Evropljanka Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke.

Od direktorke do kraljice

Na listi prestižnog biznis magazina nalaze se žene koje su stekle moć i bogatstvo na različite načine, zahvaljujući porodičnom nasleđu, razvodu, izuzetnom znanju ili talentu. Među njima su političarke, zvezde šou-biznisa i, ovog puta, čak 40 uspešnih direktorki, a zajedničko im je to što znaju šta da učine sa svojim novcem, uticajem i angažmanom za dobrobit društva.

Filantrop i pisac Makenzi Skot na prvom mestu je zbog odlučnosti da donira novac na smislen i revolucionaran način, navodi se između ostalog u magazinu, uz podsećanje na njenu izjavu: „Pokušavamo da poklonimo bogatstvo koje smo stekli zahvaljujući sistemima kojima je potrebna promena”. Makenzi Skot, inače poznata i kao bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, u 2020. godini donirala je 5,8 milijardi za 500 neprofitnih organizacija, a sledeće godine podržala je njih 286 sa 2,74 milijarde.

Filantrop i pisac Makenzi Skot donirala je 2020. godine 5,8 milijardi, a 2021. godine 2,74 milijarde

Makenzi Skot © screenshot Youtube

Među prvih deset najmoćnijih žena sveta je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, 15. na listi je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, na 23. mestu je voditeljka Opra Vinfri, na 30. Fibi Novaković, poslovna žena iz SAD srpskog porekla, a na 34. novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

Nove nade

Žena koja je tokom pandemije mnogima ulila nadu i sigurnost, nalazi se na 48. mestu. Reč je o nemačkoj naučnici turskog porekla Ozlem Tureči, suosnivačici firme Biontek (BioNTech), koja će u istoriji biti zapamćena kao žena koja je u saradnji sa američkim Fajzerom (Pfizer) razvila i ponudila svetu vakcinu protiv korone.

Na Forbsovoj listi nalazi se i britanska kraljica Elizabeta Druga, koja je niže rangirana nego 2020. Kraljica je na 70. mestu, a dve pozicije ispred nje je muzička zvezda Rijana, poreklom sa Barbadosa.

Među prvih deset najmoćnijih žena su Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke i Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije

Mija Motli, premijerka Barbadosa © Lev Radin / Shutterstock.com

Moć žena raste iz godine u godinu i u tom smislu na oku treba držati Miju Motli, premijerku Barbadosa. Motli je prva žena na položaju premijera u toj ostrvskoj državi, a tokom njenog mandata sa mesta šefa države „smenjena” je britanska kraljica i Barbados je postao republika (krajem 2021. godine). Prva predsednica države postala je Sandra Mejson, dok je Rijana proglašena nacionalnom heroinom.

Najsjajnija zvezda na Njujorškoj berzi možda će biti Lin Martin, a u svetu neprofitnih organizacija Andžela Vilijams. Zanimljivo je, takođe, kako će se kretati karijera guvernerke države Njujork Keti Hokul, ali i Nemonte Nenkimo koja brani interese plemena Vaorani u Ekvadoru i za to je dobila nagradu Ujedinjenih nacija i druga priznanja.