Stara Singer mašina pretvorena u sto. Kutak je napravljen dodatkom dve crne stolice, a na stolu je saksija sa cvećem ružičaste boje.

Kako su dve stare stolice i singerica postali jedinstven rođendanski poklon – VIDEO

Često se pred rođendane dragih osoba pitamo kakav bi poklon želeli, šta bi ih obradovalo i da li bi ih iznenadilo, šta bi bilo originalno? Može to biti personalizovani predmet, umetničko delo, karte za pozorišnu predstavu, ali može biti i neko iskustvo, npr. velnes, putovanje, ili neki uradi sam projekat, koji je svakako unikat.

Tako smo se mi odlučili za kreiranje elegantnog, sofisticiranog kutka, koristeći stare stolice i singericu koja se odavno ne koristi. Pomenuti predmeti imaju patinu i dušu, a mi smo odlučili da im vratimo i stari sjaj.

I vi se možete upustiti u slične projekte, bilo da to činite za svoju dušu ili da biste nekoga iznenadili i obradovali.

Šta nam je sve bilo potrebno za ovaj projekat?

  • Dve stare stolice
  • Oronula singerica
  • Ploča za sto (koristili smo mermernu, ali to može biti ploča od veštačkog kamena, drveta, mat stakla…)
  • Tanja šmirgla
  • Crna boja u spreju (koristili smo mat)
  • Zlatna boja
  • Četkice
  • Zaštitne rukavice i naočare
  • Najlon za zaštitu poda i zidova

Postupak možete pogledati u video-snimku, a i pročitati opis u tekstu koji sledi.

1. Započnite čišćenjem, brisanjem prašine i blagim šmirglanjem stolica i mašine za šivenje. Ovaj korak obezbeđuje glatku površinu na koju će boja lakše prianjati.

2. Zaštitite najlonom okolne površine jer koristite farbu u spreju. Ne zaboravite rukavice, kao i zaštitne naočare.

3. Nanošenje boje

Pokrijte stolice i postolje slojem crne boje u spreju. Nanesite više tankih slojeva. Ostavite da se svaki sloj potpuno osuši pre dodavanja sledećeg. Ne zaboravite da pratite uputstva na konzervi boje da biste postigli optimalne rezultate.

 4. Bojenje slova na mašini za šivenje

Koristeći tanku četkicu i zlatnu boju, pažljivo premažite potamnela slova SINGER. Obratite pažnju na detalje, jer ovaj korak dodaje poseban pečat konačnom proizvodu. Ostavite da se boja dobro osuši.

  5. Sastavljanje stola

Postavite mermernu ploču na bazu mašine za šivenje. Uverite se da bezbedno leži i da je centrirana. Možda ćete želeti da koristite lepljive ili silikonske jastučiće kako biste sprečili bilo kakvo kretanje ili ogrebotine (naročito ako ploča nije dovoljno teška).

Preuređivanjem starih stolica i mašine za šivenje SINGER, uspeli smo da napravimo jedinstven sto koji kombinuje istoriju, zanatsko umeće i eleganciju. Uz nekoliko jednostavnih koraka, pretvorili smo ove predmete u nešto drugačije i napravili originalan rođendanski poklon. Crna boja u spreju i zlatno obojena slova SINGER dodaju sofisticiranost, dok je ploča bezvremenska. Ideja je da set bude elegantni kutak na nekoj terasi, u holu…

Ovaj i slični uradi sam/a projekti su svojevrsno uživanje, a i način da se neguje i čuva tradicija.

Isprobajte i vi i iznenadite sebe ili nekog dragog.