Kako spasti „uništeni” omiljeni ruž ili senku?

Pre svega treba imati na umu da nije svaki proizvod vredan popravke i oživljavanja. Bez milosti bacite svu šminku kojoj je istekao rok

Svima nam se barem jednom desilo da nam se razbije neka senka, ili još gore, cela paleta, ili da nam se osuši neki proizvod, mada još uvek nije pokvaren. Kada je reč o oživljavanju proizvoda, pre svega treba imati na umu da nije svaki proizvod vredan oživljavanja. Uvek moramo da obratimo pažnju na higijenu i zdravlje, i nikako ne koristimo proizvode nakon isteka roka trajanja, odnosno valjanosti. O ovome sam već nekoliko puta pisala, ali nije zgoreg ponoviti. Ovo se pogotovu odnosi na proizvode koji se nanose oko očiju, ali i koža lica je osetljiva i neophodno je da je čuvamo i negujemo. Bez milosti bacite svu šminku kojoj je istekao rok.

Dakle, kada smo sigurne da je neki proizvod još ispravan, a oštetile smo ga ili se isušio, u zavisnosti od tipa i baze na kojoj je proizvod napravljen, postoji nekoliko praktičnih trikova koji ga mogu vratiti u život.

Takozvani masni proizvodi najlakše se pokvare, mnogo brže od onih na vodi, a najduži rok trajanja imaju suvi proizvodi

Nije kao novo

Počela bih od suvih stisnutih proizvoda, kao što su senke, rumenila i ostali proizvodi u kamenu (hajlajteri, suvi puder…). Nije redak slučaj da se u neseseru ili prilikom ispadanja razbije senka. Jedan od načina da popravite razbijenu senku je da u smrvljeni pigment dodate nekoliko kapi fiziološkog rastvora ili alkohola, nečim (npr. donjim delom kašike) pritisnete nazad u kalup i ostavite da se osuši. U zavisnosti od gustine smeše koja nastane, a da ne biste rizikovale da vam pola proizvoda ostane na onome čime ste je pritisnule, možete samo da ostavite da se suši.

Ali, pripazite, nakon ovog poduhvata ne očekujte da će proizvod biti podjednako kompaktan kao kada ga fabrički utisnu u kalup, pa je potrebno nežnije ga koristiti.

Ako ruž zatvorimo pre nego što ga „zavrnemo” do kraja, pa polovina ostane na poklopcu, ima načina da se i dalje koristi

Druga stvar koja se može desiti jeste da proizvod i dalje bude ispravan, ali ga je teže koristiti; boje koje su na gel osnovi, kao što su određeni ajlajneri i slično (bez aplikatora) mogu da izgube mekoću, a samim tim i da se teže nanose. U zavisnosti od osnove, možemo pokušati da ga smekšamo sa kap ili dve bebi-ulja, kao što bismo koristile vodu uz vodene bojice. Kao i uvek, manje je više, rastvaranje boje smanjuje koncentraciju pigmenta i možda nije trajno rešenje.

Najbitnije kod ovoga je obratiti pažnju na to da se takozvani masni proizvodi najlakše pokvare, mnogo brže od onih na vodi, a najduži rok trajanja imaju suvi proizvodi (puderi u prahu i kameni). Zato još jednom naglašavam, ukoliko sumnjate u ispravnost proizvoda, nikakav trik mu ne može pomoći.

Ne bih preporučila „oživljavanje” proizvoda sa aplikatorima, kao što su maskare ili neki tipovi ajlajnera

Kratkoročna rešenja

Dešavalo nam se svima i da ruž zatvorimo pre nego što ga „zavrnemo” do kraja, i da nam pola ostane pritisnuto na poklopcu. U ovom slučaju imamo nekoliko rešenja, u zavisnosti od situacije. Ukoliko je ostalo dovoljno u originalnoj ambalaži, možete da nastavite sa korišćenjem i ostavite ga u torbi, za brzo nanošenje, a da pritisnuti deo sa unutrašnjosti poklopca, četkicom ili nekim štapićem, prebacite u kutijicu ili paletu. Praktične opcije su kutijice za lekove ili neke od onih „za put” koje se mogu kupiti u drogerijama.

Ukoliko želite da se ruž ipak lepše prenese u kutiju, možete otapanjem da postignete da bude glatko i lepo spakovan u novu ambalažu. Prilikom ovoga bitno je da ne preterate sa zagrevanjem; proizvod ni slučajno ne smete dovesti do vrenja.

Nikada ne bih preporučila da „oživljavate” proizvode sa aplikatorima, kao što su maskare ili neki tipovi ajlajnera. Razlog za to je što ti proizvodi kojima aplikator stoji u samoj ambalaži, putem aplikatora dolaze u kontakt sa licem i sluzokožom. Preko njih, nepravilnim korišćenjem, najlakše možemo izazvati neku reakciju na licu. Ono što možete jeste da četkicu od stare maskare koja vam je odgovarala operete i koristite za raščešljavanje trepavica ili obrva.

Ovo su neki od načina kako da na minimum smanjimo gubitke kada nam se neki proizvod ošteti pre vremena. Naravno, nikada ne možemo u potpunosti popraviti proizvod tako da bude kao nov, već dovoljno da bude upotrebljiv, odnosno da što više proizvoda spasemo. Kad vam se desi nezgoda, obavezno planirajte kupovinu novog proizvoda, ipak su ovo kratkoročna rešenja