Enterijer Centra za grafiku i vizuelna istraživanja "Akadmeija! FLU

Kako sebi priuštiti luksuzni kutak u domu

Autorski tekst tima Centra za grafiku i vizuelna istraživanja, Fakulteta likovnih umetnosti

Brojne su argumentacije da živimo u vremenu sunovrata istinskih vrednosti.

Ipak, suprotno toj tezi svedoči veoma bogata aktivnost savremenih umetnika na domaćoj sceni. Njihov rad, koji je svuda oko nas, sugeriše živi duh jednog društva i bogat kulturni život koji se realizuje na ulicama i u izlagačkim javnim prostorima širom naše zemlje.

Ponekad je dovoljno da izdvojimo samo desetak minuta, kada smo u prolazu ili u opuštajućoj šetnji sa prijateljima, da posetimo neku od gradskih galerija sa leve i desne strane ulice. I zaista je tako.

Galerije i muzeji su svuda

Galerije su na svakom uglu, a svaki grad ima muzej ili barem lokalni kulturni centar koji u okviru svog programa organizuje brojne izložbe umetnika svih generacija. Dovoljno je malo vremena tokom dana da obogatimo svoj život kulturnim sadržajem, a neretko su javni prostori besplatni za sve posetioce.

Grafika Simonide Rajčević Dark star 3

Grafika Simonide Rajčević

Kada je reč o našem unutrašnjem životu, onom duhovnom, možda ne moramo da iskoračimo iz okvira dnevnog budžeta za preživljavanje, ali ako želimo da oplemenimo i svoj dom, da ga osvežimo nekim od umetničkih dela, to već traži planiranje i preračunavanje za većinu nas. Kalkulacija i kreativno računovodstvo postaje osnovno oruđe u većini domaćinstava, od malih renovatorskih radova, moleraja i stolarije do zamene derutne fotelje koja nije deo porodičnog nasleđa, već ishodište i asocijacija na finansijski deficit.

Umetnost deluje kao ulaganje u poklon mladencima i deluje nam kao luksuz.

Grafika može da dopre do svakoga

Ipak, postoje umetničke discipline koje su i nastale kao potreba srednje klase. Reč je o grafici, koju karakteriše demokratičnost.

Dakle, grafike su nam pristupačnije, često se mogu kupiti na rate. Umetnici grafiku koriste kao kanal sopstvenog umetničkog izraza, jer može da dopre do svakoga, bez obzira na finansijski status.

Grafika Predraga Neškovića

Grafika Predraga Neeškovića

Jedno od mesta gde se može pronaći kvalitetan umetnički komad vredan vašeg doma i lične umetničke zbirke je i Centar za grafiku i vizuelna istraživanja „Akademija” Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Na adresi Pariska broj 16, preko puta ulaza u park Kalemegdan, možete naći presek savremene domaće umetničke scene, grafike grafičara, vajara, slikara, performera, video-umetnika, od Bojana Bema, Marije Dragojlović, Dragoljuba Raše Todosijevića i Predraga Neškovića, preko Tadije Janičića, Nikole Velickog, Aleksandra Leke Mladenovića, do Siniše Ilića, Marije Šević i brojnih drugih. Reč je o galeriji specijalizovanoj za grafiku, gde u okviru budžeta možete naći radove različitih formata, od malih do velikih, ali pre svega gde možete da saznate sve o samoj disciplini, o umetnicima i umetnosti, i gde uvek možete da pogledate dobru izložbu.