Barbika

Kako je Barbika proslavila kovid heroine

Slatke lepotice transformisale su se u samosvesne lutke koje imaju uspešnu karijeru, dorasle su svim izazovima modernog društva i veoma su uspešne u borbi protiv korone

Barbike su ulepšale detinjstvo mnogih generacija, ali one se danas prilično razlikuju od neverovatno vitkih lutkica koje su češljala i oblačila deca u 20. veku.

U skladu s društvenim promenama, čuvene igračke sada imaju raznolike tipove tela, kože i kose, dok su neke čak inspirisane likovima žena koje se herojski bore protiv korone.

Barbi na Oksfordu

U kancelariji dame Sare Gilbert, profesorke na Oksfordu koja je dizajnirala AstraZeneka vakcinu, baškari se Barbika sa njenim likom. Naučnica je svojevremeno rekla kako joj je u početku delovala veoma čudno ideja o lutki sa njenim likom, kao i da se nada da će zahvaljujući ovoj igrački deca razumeti da postoje poslovi kojih možda nisu svesna, poput posla vakcinologa. Iako je ceo svet veličao podvig Sare Gilbert, ona je jednostavno i slikovito objasnila kako se nove generacije vakcina veoma brzo prave. „To je kao da ukrašavate tortu”, rekla je oksfordska profesorka.

U skladu s društvenim promenama, čuvene Barbike sada imaju raznolike tipove tela, kože i kose

Kao devojčica, Čika Stejsi Orijuva zamišljala je da njena Barbika ima crnu boju kože, kovrdžavu kosu i da postaje doktor. San ove doktorke na prvoj liniji borbe protiv korone u Kanadi, pesnikinje i aktivistkinje, najzad je ispunjen. Ona se nada da će ubuduće lutka sa njenim likom inspirisati devojčice širom sveta da postignu ono što žele.

U jeku pandemije, nadahnuće za nove Barbike bili su, takođe, američki medicinari Ejmi O ʼSalivan i dr Odri Su Kruz, brazilska naučnica Žaklin Goes de Hesus, kao i australijska doktorka Kirbi Vajt.

U kancelariji dame Sare Gilbert, profesorke na Oksfordu koja je dizajnirala AstraZeneka vakcinu, baškari se Barbika s njenim likom

Kad je počela pandemija, Kirbi Vajt je ubrzo shvatila da će medicinari za kratko vreme ostati bez odeće za jednokratnu upotrebu. Australijanka je zato inicirala kreiranje bolničke odeće koja može da se pere i ponovo koristi. S druge strane, zanimljivo je da se Ejmi O ʼSalivan nikada nije igrala Barbikama, već Ken lutkama, dok se njena deca, na primer, igraju rodno neutralnim lutkama.

Put do zvezda

Transformacija slatke lepotice u samosvesnu lutku koja ima uspešnu karijeru, zaobljena bedra i koja je spremna za sve izazove modernog društva možda je manje uočljiva kada je reč o uzorima iz sveta šou-biznisa. A kad smo već kod zvezda, da podsetimo da su kao Barbike ovekovečene Bijonse, Šer, Šakira, Sindi Loper, Kejti Peri, Dženifer Lopez…

Za razliku od Barbika koje čvrsto stoje na zemlji, neke su spremne da se otisnu u svemir. Lutka, napravljena po uzoru na kosmonautkinju Evropske svemirske agencije, Italijanku Samantu Kristoforeti, nosi svemirsko odelo, ima paž frizuru, a u ruci drži elegantnu kacigu. Lutke u čast Kristoforeti ili Sali Rajd, prve astronautkinje i fizičarke iz SAD koja je boravila u svemiru, zaista deluju uzbudljivo i sasvim je izvesno da će ostvariti ideju proizvođača, odnosno probuditi želju nekog deteta da se bavi naukom i poleti ka zvezdama.

U minijaturnoj verziji predstavljene su mnoge sportistkinje, kao što je Naomi Osaka, aktivistkinje za ljudska prava, feministkinje i umetnice, poput Fride Kalo.

Pojavljivanje lutke sa likom novinarke Ajde B. Vels, koja je razotkrivala strahote rasizma, njena praunuka doživela je kao neverovatnu čast

Foto: Screenshot © / Youtube

Početkom godine, nova Barbika osvetlila je lik novinarke, dobitnice Pulicerove nagrade i aktivistkinje Ajde B. Vels. Njena praunuka Mišel Daster doživela je to kao neverovatnu čast. Ajda Vels živela je od 1862. do 1931. godine, tokom karijere razotkrivala je strahote rasizma i linča, a koristila je svoj glas na sve načine, u borbi za slobodu, pravdu i jednakost.