Kako efikasno ukloniti neprijatne mirise – 10 saveta

Postoje jednostavni načini da se uklone neugodni mirisi koji nastaju u zatvorenom prostoru. Njihova suprotnost su divne, nostalgične arome doma koje privlače i opuštaju

Ako u kući nemate neki mirišljavi raspršivač za osveženje prostorija ili ne možete da uklonite neki neprijatan miris, bilo to zagorelo jelo, miris duvana i slično, ne brinite, jer za to postoje laki i jednostavni načini.

1. Kada kuvamo kupus, sarmu, kelj ili karfiol, razvija se neprijatan, težak miris. Da bismo to sprečili, dovoljno je u platnenu kesicu staviti tvrd komad hleba da se kuva zajedno s povrćem.

2. Za miris dinstanog luka, tu je aspirator ili otvoreni prozor. Sa ruku se lako može ukloniti miris crnog ili belog luka, ako se ruke istrljaju talogom od crne kafe, a ako se na nožu zadržao miris luka on će brzo nestati ako se nož zagreje iznad plamena. U ovim slučajevima, pomaže i rastvor hipermangana.

3. Miris ribe je takođe neprijatan. Sa ruku i sudova isto se lako otklanja trljanjem talogom od kafe ili solju, a potom ispira hladnom vodom. Jak miris morske ribe može se znatno ublažiti ako se pripremljena i oprana riba dobro istrlja limunovim sokom ili sirćetom.

4. Koliko puta nam se desilo da jelo pokipi i izazove neugodan miris zagorelog. Tada je dovoljno da se ono što je zagorelo sastruže nožem, a to mesto pospe sirćetom ili sa malo kuhinjske soli.

5. Neprijatan miris u kuhinji može dolaziti iz mašine za pranje posuđa. U tom slučaju, treba izvaditi filter, u kome se često nakupe ostaci hrane, i očistiti ga. Potom u posudicu za deterdžent staviti sodu bikarbonu ili sirće i pustiti mašinu da radi jedan ciklus.

6. Ako se desi da osećate neprijatan miris u ormanu, na stolu, u fiokama, biće dovoljno da unutrašnjost prebrišete krpom koja je prethodno natopljena rastvorom hipermangana. Potom u njih možete staviti platnene vrećice sa nekim mirišljavim, osušenim cvećem.

7. Ako se dugo nije krečilo, zidovi obično poprime razne mirise. Tu pomaže prskanje mešavinom sirćeta i vode, a zatim brisanje mekom krpom. Druga opcija je radikalnija – okrečiti!

U slučaju vlage, javlja se buđ koja je vrlo štetna po zdravlje, te je neophodno da se ukloni. Manje zahvaćene površine dovoljno je prebrisati blagim rastvorom sapuna i vode, a za veće površine mora se koristiti specijalno sredstvo protiv buđi.

8. Ni tepisi nisu otporni na neugodne mirise, naročito ako ih zaprljamo nečim. U tom slučaju, fleku treba posuti sodom bikarbonom koja će pokupiti svaki miris, a sutradan usisati.

Ako se u sobi mnogo pušilo, dugo nećemo moći da izvetrimo miris duvana. Međutim, dovoljno je preko noći ostaviti u sobi nekoliko vlažnih peškira, koji će upiti ovaj miris i ujutru se neće ništa osećati.

Ako se u stanu stalno mnogo puši, treba na orman staviti posudu sa hipermanganom razblaženim u vodi i on će skupljati dim i miris. Ovaj rastvor treba menjati bar jednom nedeljno, jer od nikotina dobija miris i žutu boju. Stari trik su i sveće koje gore.

Evo i par ideja za lepe i možda nostalgične mirise koji su nam nadohvat ruke.

Prijatni mirisi porodičnih rituala

Kuvanje kafe je poseban ritual koji i emituje vrlo ugodnu aromu. Sama pržena kafa duže će zadržati aromu ako se drži u dobro zatvorenim kutijama ili teglama posutim šećerom u prahu ili kristalu.

Dodavanje cimeta u topla jela ispuniće prostoriju egzotičnim mirisima.

I šipke od vanile otpuštaju divne mirise, tako da osim kada ih koristimo za kolače, ponekad ih možemo staviti u tacnu da prostoriji daju topli, aromatični ugođaj.

Da one zadrže svežinu i ostanu vlažne, preporuka je da se čuvaju u suvom grožđu u zatvorenim staklenim kutijama.

Prijatan miris u stanu je miris svežine i čistoće, tako da pored ovih saveta za pojedine situacije bitno je, naravno, i redovno čišćenje i provetravanje. Takođe, na pojedina mesta mogu se staviti i platnene kesice ispunjene osušenom lavandom ili koricom citrusa.

A miris koji najviše podvlači porodičnu, toplu, kućnu atmosferu definitivno je miris sveže pečenog, domaćeg hleba ili kolača.