Žena koja pozira u haljini

Kako da uskočite u ženstvenu haljinu i zaplešete u prolećnoj noći

Krenimo u potragu za komadima koji će nas inspirisati da nađemo vedru, ženstvenu i zaigranu damu u sebi. Ništa ne oslobađa više od duge elegantne ili romantične haljine koja vam dozvoljava da se slobodno krećete

Susreli smo se sa brojnim izazovima nakon dve godine izmeštenosti iz normalnih tokova. Pretpostavljamo da se i vi nosite sa svojim paketom novih navika, od kojih su neke izuzetne, i pitate se – gde su dosad bile, a neke baš i nisu ono što želite do kraja za sebe.

Jedna od glavnih prepreka, koja se mnogima od nas našla na putu, jeste potraga za ženstvenošću, nakon dana i dana u trenerkama i sportskoj odeći, bez izazova izlazaka i odlazaka na posao.

Proleće i sunčani dani su nas pogurali u pravcu pretrage za onim komadima koji će nas inspirisati i motivisati da nađemo vedru, ženstvenu i zaigranu damu u sebi.

Karolina Herera

Instagram nam je u ovom traganju za pokretačima i podizačima bio glavni saveznik i odlučili smo da sa vama podelimo ne brendove, već konkretne komade određenih modnih kuća koji su nam pokrenuli maštu i otvorili apetite.

Najpre nam je pažnju privukla fotografija dve (crvene i pink) dugačke haljine Karoline Herere, koje vas u sekundi ubace u prolećno i letnje raspoloženje.

Dugačke haljine Karoline Herere vas u sekundi ubace u prolećno i letnje raspoloženje

Pored toga, ništa ne oslobađa više od duge elegantne ili romantične haljine koja vam dozvoljava da se slobodno krećete, dok vam materijal, ako je dobro odabran, leluja oko tela dok šetate gradom. Uz to, haljinu ovog tipa lako ćete naći i na policama proizvođača koji su pristupačniji za budžet, a boje će definitivno raditi u korist vaše novootkrivene ženstvenosti.

Oskar de la Renta

Zatim se brzo selimo na Instagram stranicu Oskar de la Renta. U danima kada se naša realnost klackala na ivici od sivog ka blago kolorisanom, ovo je bilo mesto inspiracije i okrepljenja. Čak i za mnoge od nas koji nisu „na ti” sa tilovima, vezovima i klasičnim vizijama romantičnog, ovo je bilo mesto preobraženja. Na neki neobičan način, modeli sa ove stranice i njihov način prezentacije nateraće čak i one najtvrđe među nama da se zamisle na terasi neke primorske vile sa čašom penušca u ruci, kako gledamo zalazak sunca. Ako nas Oskar ne pokrene u pravcu preispitavanja svoje percepcije ženstvenosti, onda su šanse za tako nešto veoma male. Ipak, ne predajemo se i idemo dalje.

Ovo proleće je idealno da se zaogrnete u slojeve tilova i karnera, mekanih i voluminoznih formi

AZ Factory

Dolazimo tako do, u ovih poslednjih par godina nezaobilaznih, AZ Factory. Ovaj brend, star tek par godina, koji je važna stanica modnih sladokusaca, od prvog dana nastanka je, može se reći, svojevrsna oda urbanoj ženstvenosti.

Dok slavi jaku i odlučnu ženu koja korača ulicama najvećih svetskih metropola, ova modna marka tu istu ženu boji u čiste i vibrantne boje, na komadima odeće čvrstih i u isto vreme zaobljenih formi.

Iako na našim prostorima nećete lako doći do ovih komada, oni su toliko inspirativni da će se u mnogima od nas javiti davno zaboravljena strast za kupovinom materijala i potragom za veštom krojačicom. Napominjemo da ova potraga neće biti jednostavna, ali može biti projekat koji će vam doneti mnogo zabave i radosti.

I, ako se do ovog trenutka u vama još nije javila želja da iz farmerki uskočite u haljinu i zaplešete u prolećnoj noći, nudimo vam grupu od tri različite modne kuće, od kojih svaka nosi svoj poseban ugao i pogled na ženstvenu siluetu.

Poare

Pre svega vam predlažemo da pogledate nešto o čemu možda malo ili nimalo znate, a vredno je vaše pažnje. U pitanju je Poare (Poiret). Pol Poare bio je rodonačelnik brojnih promena na prelazu između 19. i 20. veka, a pre svega je bio zaslužan za oslobađanje ženske figure iz stega ozloglašenog korseta.

Sa padom berze 1929. i bankrotom mnogih njegovih imućnih klijenata, brend se ugasio i Poare je završio život početkom četrdesetih, zaviseći u potpunusti od dobre volje svojih prijatelja, daleko od slave koju je zasluženo uživao na prelasku vekova.

Skoro sto godina kasnije, brend je u prethodnoj dekadi oživljen i trudi se da živi na zaostavštini Poareove vizije ženstvenosti i slobode ženskog tela. Zato nam se ova modna kuća čini kao zgodna stanica na putu vaše potrage za ženstvenošću ovog proleća.

Uz Poarea, dodali bismo i modne kuće Lanvin i Dries van Noten, od kojih svaka ima sebi svojstvenu priču o ženstvenosti. Za sada ćemo vas ostaviti da sami istražite njihove estetike i otkrijete da li vas inspirišu i, možda, zašto inspirišu nas.

Ovo proleće je idealno da se zaogrnete u slojeve tilova i karnera, mekanih i voluminoznih formi, jer nam trendovi za naredne sezone najavljuju povratak minimalizma.

Zato iskoristite ovaj momenat na najbolji način i dajte mašti na volju.