Kako da se volimo ako strepimo od zagrljaja i poljubaca

Kako da se volimo kad strepimo od zagrljaja i poljubaca

U doba korone, poverenje i iskrenost jedini su aduti romantika, a nežni zagrljaji rezervisani su samo za „uigrane” parove

Leto je, po pravilu, kao stvoreno za romantične eksperimente, ali ne i ove godine, kad poljubac može da ubije. Poverenje i iskrenost u doba korone jedini su aduti zavodnika, romantični zagrljaji rezervisani su samo za „uigrane” parove, dok se samci ne mogu pouzdati ni u medicinski karton, čak i ako bi neko imao volje da ga pokaže.

Možemo li da se volimo kao kad smo bili deca, platonski? Teško, jer smo odrasli ljudi.

Možemo li da se volimo kao kad smo bili deca, platonski? Teško, jer smo odrasli ljudi. A šta se uopšte dešava sa mladima, da li će cela generacija čekati prvi zagrljaj i poljubac dok korona ne prođe, do sledećeg leta ili, možda, do 2022. godine? I kako mladima objasniti da je ljubav sada opasna?

– Teško. Oni su ionako skloni rizičnom ponašanju, a strast koja se javlja po prvi put je neukrotiva. Malo razumevanja i strpljenja može da pomogne u razgovoru sa njima. Samo obazrivo, da ne bismo napravili kontraefekat – kaže psihoanalitičarka Vesna Brzev Ćurčić.

Strah od bliskog kontakta

Postavlja se i pitanje kako će se sadašnji strah od bliskog kontakta (fizičkog) odraziti na kasniji ljubavni život mladih.

Da li će cela generacija mladih čekati na prvi zagrljaj dok korona ne prođe?

– Setimo se HIV-a, doneo je neke mere predostrožnosti. Verovatno da će biti još nekih opasnosti po zdrav seksualni život, ali obazrivost će biti pratilac, a ne prepreka seksualnom životu mladih – kaže Vesna Brzev Ćurčić.

U zrelim godinama, upoznavanje preko prijatelja zgodan je način da se ograniči rizik od virusa, ali to, činjenica je, sužava izbor partnera. Povremeni izlasci i „seks i grad” ljubavne varijante predstavljaju veliku opasnost za zdravlje – zvuči kao savet konzervativnih klerika, ali korona jeste donela svojevoljno odricanje od otvorenih veza.

Nove navike

Tokom zdravstvene krize, osim partnerskog odnosa, veoma važna stvar je odgovornost.

Strpljenje u ljubavi, dok se ne izgradi poverenje, ne mora da bude neprijatno, već stimulativno iskustvo. Međutim, može da dovede i do pogrešnog izbora partnera. S druge strane, zabranjeno („voće”) ume da postane strašno poželjno i da predstavlja potencijalnu opasnost.

Tokom zdravstvene krize, osim partnerskog odnosa, veoma važna stvar je odgovornost. Odgovarajući na pitanje kako da volimo u doba korone Vesna Brzev Ćurčić kaže da to „zavisi od partnera, partnerskog odnosa i vođenja računa o onom drugom, odgovornosti prema drugom”. – Sve je stvar uzajamnog poverenja i poštovanja. Voditi računa o sebi podjednako je važno kao i vođenje računa o drugom.

Strpljenje, kad je reč o ljubavi, ne mora da bude neprijatno već, naprotiv, stimulativno iskustvo.

Vremena su se promenila, promenićemo navike i nećemo srljati da ne bismo bili sami. Ponavljam, imali smo već jednu, takođe, životno ugrožavajuću pojavu, pa smo se uskladili sa njom – kaže na kraju naša saradnica, psihoanalitičarka Vesna Brzev Ćurčić.